• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Full Satori 3-way mkII (WO24P-8, MR16P-8, TW29RN) by pawel_luk1

Nie na temat...
Nie na temat...

To który Twoim zdaniem zagra lepiej?

Ale który? :)
Ze wszystkich kolumn jakie miałem w domu, te grały najlepiej cięższą muzę: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...way-seas-audax

Ale, po czasie stwierdzam że można było zrobić lepiej :)

Teraz tworzy się nowy projekt, na 22W + 18W + Corund25.

Nie na temat...
Witam Też od jakiegoś czasu szukam nowych głośników do muzyki raczej z wykopem. Żaden znawca ze mnie ale po głowie chodzi mi zestaw 2x scan speak Discovery 22w8534G00 i bliesma t25b .Da radę na tym coś zrobić sensownego?

Proszę założyć własny temat, żeby tu nie zaśmiecać.

Pytanie!
Czy zmiana lokalizacjji i typu portu bassreflex będzie miała znaczcy wpływ?
Rozważam umiejscowiene go od dołu przy frontowej ścianie, typ szczelinowy.
Proszę o wypowiedź.

Zmiana położenie takiego samego portu z frontu na tył jest bez znaczenia, ale ze zmianą na szczelinowy to może być różnie...
Po pierwsze musiałbyś dokładnie przeliczyć powierzchnie i długość, tak aby były takie same jak w porcie okrągłym.
Po drugie wypadałoby by mieć system pomiarowy, aby zmierzyć przynajmniej impedancję i upewnić się że strojenie jest OK.
Po trzecie strojenie i korekta portu szczelinowego jest bardzo upierdliwe...

A nie wystarczy taki sam przepływ powietrza? 400m/s
pole koła dla promienia 35mm = 3848.451
a dla prostokąta pole = 3848.451 to np. 20 x 192.42mm - boki
długość portów wtedy powinna być taka sama.
Chyba , żę coś źle pomyślałem.

A nie wystarczy taki sam przepływ powietrza? 400m/s
pole koła dla promienia 35mm = 3848.451
a dla prostokąta pole = 3848.451 to np. 20 x 192.42mm - boki
długość portów wtedy powinna być taka sama.
Chyba , żę coś źle pomyślałem.

w praktyce przeliczając objętość jaką zajmuje bass refleks w tym projkecie to walec fi75mm x 273mm, czyli 1,05 litra,
to taką samą objętoś miałby port szczlinowynpo. 35x21x142 tj. 35 mm wysokość otworu, 211 mm szerokość (wynika z wewnętrznej szerokości ) oraz 142 mm długośći
czy tak można to przeliczyć?

ale chyba porzucę zmianę typu portu i rozważę po prostu zmianę jego lokalizacji na dolną sciankę a'la Focal Sopra (kierunek wylotu - podłoga)

Czy takie rozwiązanie może mieć duży wpływ na głowne założenia?

A jaką będzie odległość dolnej ścianki od podłogi?
Oczywiście można tak zrobić, ale ja nie testowałem takiego zbliżenia portu do ściany/podłogi, bo będzie to pewnie 2-3 cm.
Nie wiem co się stanie, musisz sam zdecydować. Może być koniecznie strojenie portu na słuch w tej sytuacji.

Odległość od podłogi będzie ok 50 mm, też tak zakładam, że będę musiał "pokombinować" trochę ze strojeniem.

Czy można wykonać te kolumny bez pochylenia? Zmieniłbym trochę przegrody tak aby litraż komór był taki sam, a pochylenie kolumn uzyskałbym na kolcach.

Hej wszystkim.zaczynam zbierać elementy do tego projektu. Dla średniaka zainwestowałem w z standard zamiast cross. Co o tym myślicie ? Warto? 220 zł vs 440 zł.
jaki kable stosujecie od terminala do zwrotnic i od zwrotnic do przetworników? Kolega który siedzi w diy podpowiada że na górny ma być 2x0,5 solid core. Nie będzie trochę za wątły?

Hej.

Moim zdaniem nie warto. Jeszcze taniej od cross cap kupisz miflexy mkp 16.

Na przewody do środka miedziana linka montażowa lgy z hurtowni elektrycznej.

Ostatnia edycja:
Hej.

Moim zdaniem nie warto. Jeszcze taniej od cross cap kupisz miflexy mkp 16.

Na przewody do środka miedziana linka montażowa lgy z hurtowni elektrycznej.

a może miflexy mkp 11? Będą w cenie cross capow..

Jakie przekroje sugerujesz? Planuję zrobić ścianki 30 mm żeby były trochę sztywniejsze, czy uważacie że to też przesada?

Ostatnia edycja:
Mkp 11 są na wyższe napięcie, dlatego są droższe. Poza tym nie sądzę aby była jakaś różnica w brzmieniu.

Przewody mogą być 1.5 mm2 na wszystkie głośniki, ewentualnie 1 mm na tweeter. Przewody trzeba skręcić.

Ścianki z jednej płyty 30 mm to średni pomysł. Jak masz możliwość , to lepsza będzie kanapka z różnych materiałów, której grubość będzie odpowiadać jednej płycie 30 mm.

Dzięki za odpowiedź. Zwiększenie grubości do 25 czy 28 czy nawet 30 mm to parę groszy więcej a zrobienie kanapki to jednak sporo pracy i kosztów jeżeli płaci się za wycięcie. Ale jeżeli powiecie że warto to warto. Mam uczulenie na podbarwiania basowe i jeżeli sztywniejsza obudowa obniży ich ryzyko to mogę się zmęczyć :)

Zrób obudowę zgodna z projektem i dodaj grubsze maty butylowe np 4 mm lub podwójne 2.5 mm. Jesli chcesz zrobic sztywniejsza obudowe, to powinienes uzyc dobrej jakosci sklejki, z dodatkowymi wzmocnieniami. Oczywiscie nie nalezy zapomniec o korekcie objetosci obudowy.

Też o tym myślałem, bo tutaj w projekcie nie ma mat bitumicznych tylko filc poroso od razu do ściany klejony.

Powrót