• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Galeria fornirów

• Autor wątku Autor wątku XYS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wolał bym osobno lakierować, dzięki temu mogę regulować stopień połysku, decydować o ilości warstw itp...tylko jaki fornir?

---------- Post dodany o 12:03 ---------- Poprzedni post o 11:56 ----------

podstawą właściwie jest fornir, potem można zrobić kilka formatek i eksperymentować, tylko ciężko pewnie będzie kupić małe ilości bejc, lakiero bejc na próbę co?

---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post o 12:03 ----------

Mahoń piramida, świetnie by się nadawał, to tak po szybkiej wizycie na sąsiednim forum. Kwestia teraz wykończenia. No ale póki co głośniki się dopiero rysują...

Pozdrawiam i dziękuję

rzeczywiście, trzeba więc będzie spróbować z obydwoma fornirami.

Coś takiego też mi się kręci po głowie. I to chyba był by właśnie mahoń piramida. Dzięki!

orzech amerykański

xxu4b0oxqmm8uv0xjr8q_1377700007.jpg

6qnwwqhseo1fcw3z8k21_1384123672.jpg

b4iovw6qug4ld52it0hx_1384123667.jpg

Kiedyś popełniłem coś takiego, może się komuś przyda (Padouk jest bardziej pomarańczowy):
eajknwnqkdjdatutlxka_1397637820.jpg

:-)

Ostatnia edycja:
Boję się że własnie nie. Mam paczuszki w orzechu amerykańskim i ni chu chu to tak nie wygląda;)
Chyba że czymś smarnięte jeszcze
Ale i tak dzięki za sugestie

Orzech, czy amerykański akurat to ciężko powiedzieć. Na żywo jaśniejsze niż tu na focie (choć widziałem tylko w ciemnym stosunkowo pomieszczeniu na audioshow).

A ja ciągle szukam co to za drewno i nie bardzo coś znajduje:
1245037183.jpg

guarneri-homage-0b-sonus-faber.jpg

Jakiś orzech, tylko kurde jaki ;-)

Ostatnia edycja:
ze strony producenta :)
"Spełnia wszystkie elementy jak wzornictwa tak zastosowanej technologii, za które szanowany jest Sonus faber: drewna orzechowego i skóry."

Mam chyba jeszcze gdzieś jeden surowy liść. Przejade go dzisiaj nitro i zobaczę jak będzie wyglądać. Bo paczki które mam były malowane olejnym i może dlatego wygląda tak nietaruralnie.
Dzięki jeszcze raz

ze strony producenta
"Spełnia wszystkie elementy jak wzornictwa tak zastosowanej technologii, za które szanowany jest Sonus faber: drewna orzechowego i skóry."

I wszystko jasne
Dzięki Ci:)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jakiś orzech, tylko kurde jaki ;-)

Hmm jak dla mnie to chyba trochę za jasne na orzech, chyba ze nasz krajowy:)

Ostatnia edycja:
Orzech. Tylko problem będzie z przygotowaniem bo... Gdzies kiedyś oglądałem jak oni to głaszczą i szlifują. Żmudna stolarska robota swoimi tajnymi środkami. I kilka warstw lakieru.

pewnie przesuszony z grubymi słojami, też mi się taki trafił. Trochę poleżał i nie było tak łatwo teraz pamiętam.
Zresztą forniry naturalne to zupełnie inna bajka niż modyfikowana i barwiona topola na różne sposoby..

Ktory z fornirow jest latwy w obrobce, co polecacie dla poczatkujacego? Kupilem cos takiego(bo tani byl) http://allegro.pl/fornir-czerwony-sandalowiec-f9106-i4085445627.html i coz, nie jestem zadowolony,co prawda to pierwsza robota z fornirem, ale czuje, ze cos jest nie tak. Trudno uzyskac rowna krawedz przy cieciu w poprzek sloja, kruszy sie. Sam fornir ma sporo roznych mankamentow, patrzac z boku wydaje sie, ze jest nie doklejony, a faktycznie jakis nie rowny jest, przyciemnilem go jeszcze wisniowa bejca i jest w miare ok, ale to nie jest to czego bym oczekiwal po fornirze. Ktos kiedys robil na tym sandalowcu?

Ostatnia edycja:
Powrót