• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

grupowe zamowienie cyrkli do frezarek - rozpoznanie tematu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Pawel S. napisał:
ir0nhide, a pomyslales w jaki sposob bedziesz to regulowal?
co chwila trzeba wyciagac cyrkiel z kolumny i przykrecac srubki...

Szczerze mówiąc to nie rozumiem... :???:
ale spróbuje coś napisać. Biorąc pod uwagę np. pierwszy projekt widać że jest "do góry nogami" i że mocowaniem do frezarki są 2 śrubki przykręcane od góry np. motylkami gdy poluzujemy je troszkę możemy wtedy przesuwać frezarką.....

Pawel S. napisał:
albo w przypadku przesuwanego bolca trzeba by go jakos schowac zeby robic male otwory
Po 1. takie umiejscowienie frezarki daje trochę krótszy odstęp od bolca....
a po 2. prawda że na tym moim projekcie tego nie ma ale tak samo jak jest frez od spodu na podkładkę, tak i od góry może być dodatkowo na łepek od śrubki
Sprawy mają się gorzej jak trzeba zrobić otwór o naprawdę małym promieniu bo wtedy muszę odkręcić frezarkę by przykręcić bolec pod jej stopą.... (ale i nad tym pracuje... ;) - chyba zwyczajnie zrobię tak jak w tym pierwszym rysunku tylko że na krótszy dystans )

panowie, cyrkle w wersji V1 to koszt ok 20zl za 1mm czarna i ok 30zl za 1,5mm nierdzewka
niestety bedzie gwint bo wytoczenie sworzni bedzie jeszcze drozsze

powyzsza cena to zaokraglenie za wycieta i zagieta blache + wstrzelenie kolka

prety od biedy mozna zrobic w domu (jutro przetestuje cos)

za wersje z pelna regulacja i na wieksze frezarki bedzie jeszcze drozej. cena odpowiada?

Krystian Markow, twoja jest najwieksza. jakbym mial specjalnie robic cyrkle dla wszystkich pod twoja frezarke to bedzie drozej
czyli na oko (zawyzam) 40zl

Nie na temat...
mialem zamiar zamowic tego wiecej na wlasny koszt i troche zarobic... jak widac raczej to nie wypali... :oops:

[ Dodano: 2010-09-22, 15:23 ]
aha - przy wiekszej seri taniej wyszlo o... (UWAGA) 20 i 80gr :!: :!: :!: :mrgreen:
tak wiec moznaby zrobic 2 wersje cyrkla
piszcie ktoo ktory chce (pierwszy czy ten szerszy).

pierwszy jest pod te najpopularniejsze i najtansze drezarki
szerokosc to 120mm
rozstaw pretow 84mm
dlugosc calkowita 350mm
kolek M6

drugi nie przetestowany to
szerokosc 160
rozstaw pretow regulowany
dlugosc 350
kolek M6

NIE TESTOWALEM tego rozwiazania i nie wiem czy bedzie wystarczajaco solidne zeby nie odginalo pretow
jak bedzie sporo zainteresowanych to zrobie prototyp

Pawel S. napisał:
NIE TESTOWALEM tego rozwiazania i nie wiem czy bedzie wystarczajaco solidne zeby nie odginalo pretow
jak bedzie sporo zainteresowanych to zrobie prototyp

Paweł nie żebym się znowu wtrącał czy coś tam, ale przychodzi mi namyśl jeszcze jedno:
a nie można dać (do tych co być może były by osłabione) podwójnej blachy w sensie dać podwójną długość w tym miejscu, zagiąć i sprasować (ewentualnie walnąć spawa jakiegoś jeszcze pod spodem ) ??
coś takiego:

Myślę że to by wzmocniło....

Albo najzwyczajniej, po prostu czy wy nie możecie sobie wywiercić 2 dziurek na rozstaw pod swoje pręty ?? :???:

Widzę, że pojawił się problem z szerokością dla różnych frezarek. Tak sobie myślę, nie lepiej było by zrobić jedną szerokość a z tych zagięć na bokach zrezygnować na rzecz grubszej blachy? Znika problem z różną szerokością podstaw frezarek. Nierdzewka 2mm jest już dosyć sztywna, co dopiero 3mm. Cena pewnie niewiele wzrośnie Poza tym nie wiem jak z tymi zagięciami - robi się z tego "korytko" i tam się tylko będzie urobek zbierał. Może z tym korytkiem to nie jest taki duży problem ale w sytuacji, gdy będzie się chciało skorygować średnicę "w biegu" o ten milimetr to może się tam coś blokować.

Ja wiem, że to są może problemy do przeskoczenia ale skoro można uniwersalnie to po co sobie sprawę komplikować ;) Taką blachę nierdzewną 2-3mm z zagiętym rantem 25mm na jednym końcu i z wyciętym środkiem na przesuw frezu to sam bym wziął... no i jeszcze z bolcem ;)

ir0nhide, ale mi nie chodzilo o wtrzymalosc blachy w tym miejscu tylko o zagiecie. giecie jest na malym odcinku wiec moze byc slabe
moze wystarczyc dosc nieduza sila zeby to odgiac...

ir0nhide napisał:
Albo najzwyczajniej, po prostu czy wy nie możecie sobie wywiercić 2 dziurek na rozstaw pod swoje pręty ??
ir0nhide, przerabialem to kilka razy - wierz mi ze to nie takie latwe :P

dabyl napisał:
Tak sobie myślę, nie lepiej było by zrobić jedną szerokość a z tych zagięć na bokach zrezygnować na rzecz grubszej blachy?
nie. wbrew pozorom to nadal bedzie mniej sztywne

dabyl napisał:
Poza tym nie wiem jak z tymi zagięciami - robi się z tego "korytko" i tam się tylko będzie urobek zbierał. Może z tym korytkiem to nie jest taki duży problem ale w sytuacji, gdy będzie się chciało skorygować średnicę "w biegu" o ten milimetr to może się tam coś blokować.
primo - mi sie nigdy nic na cyrklu nie zbieralo...
secundo - nawet lezeli to korygujesz na poczatku pracy wiec tego byloby malo :P

mal999 napisał:
no to może z rantem po jednej stronie?
panowie, wezcie sobie kawalek kartki, moze byc tektura ub karton, i zobaczcie jaka jest roznica w sztywnosci zwyklego arkusza a ze zgietym jednym lub dwoma bokami

panowie, we wtorek wracam do pracy i chcialbym zaczac dzialac...

przetestowalem moj cyrkiel - dziala idealnie ;)
dokladny rozstaw pretow powoduje ze przesuwanie jest plynne i nic nie przeszkadza (co innego bylo w drewnianym)
kolek jest odrobine za dlugi bo ma 20mm a plyty najczesciej maja 18mm - dac krotszy?
otwor pod kolek 6mm + delikatna fazka wiertlem 8mm

proponuje podzial na 2 wersje - na te popularne tanie frezarki i reszte w pelni regulowana

dac dokladne zdjecia cyrkli? (aparat awrocil z naprawy ;) )

scythe1123, czytaj przynajmniej poprzednia strone a nie po raz kolejny wkurzasz ludzi...

pisalem juz wyraznie za ok 20zl za stal czarna i ok 30zl za nierdzewke
cena dotyczy mniejszego cyrkla
wiekszy bedzie drozszy o pare zl

co do pretow to zrobilem na szybkiego tak
wzialem alu rurki fi8 ktore wczesniej uzywalem. jako ze nie moglem znalezc u siebie srubki M7 to scisnalem koniec rurki i wkrecilem M6. trzyma sie dobrze a tanio ;)

Paweł, daj zdjęcia, a kołka nie skracaj, bo ja np. wolę dłuższy, a uciąć/zeszlifować kołek to nie problem.
Ja oczywiście piszę się na cyrkiel - wersja większa z nierdzewki (większa=regulowana?).
I jeszcze pytanie o pręty, jakie fi? Ja potrzebuję 10mm, więc albo z takimi, albo bez.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót