• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

interkonekt

Reakcji
0
no wlasnie jak w temacie ! jak jest u was czy robicie czy kupujecie !?!?
jezeli robicie to jakie rozwiazanie jest najlepsze ?? i gdzie mozna zamowic nie za astronomiczne pieniadze najwazniejsza czesc czyli kabelek, tasme albo kabelki ?
nie chodzi mi o sklep internetowy typu dexon tylko z prawdziwego zdarzenia sklep zajmujacy sie prowadzeniem takiej szprzedazy ...

srebrny drut w oslonie teflonowej ?
310323_1.jpg

a moze polaczenia wielu kabelkow o malej srednicy ?!?! (dosc klopotliwe)
388718_1.jpg

400215_1.jpg

albo klasycznie 2 przewody koaksialnie :}
coaxial.jpg

a moze "tasma" miedziana lub srebrna
457485_1.jpg

jeszcze inne sposoby !
466396_2.JPG

315440_1.jpg

nadzik, Kupić czy zrobić?? jak diy to na całego oczywiście, że zrobić! Ja osobiście używam kable zrobione przez siebie i jestem happy. Jeżeli sam zrobisz kable to sam sobie robisz tak długie jak potrzebujesz (oszczędzasz na zbędnej długości i dzieki temu kabel jest bardziej ekonomiczny) i nie płacisz niewiadomo ile za czyjąś robocizne :)

W interkonektach bardzo ważny będzie ekran kabla i jakość wtyku rca aby nie rozlecialo sie po kilku wyciągnięciach

takie ja mam
http://zajaranyy.fm.interia.pl/site/kable.html

taki troche kolorowy ... pierdolca ze skrecanim ja bym dostal :P ale jest giiit ;]
ciekawe ... nik nie ruszy wiece j tego tematu ?

[ Dodano: 2006-02-27, 19:43 ]
mozna by sie teraz rozpisywac o wlasnosciach elektroakustycznych poszczegulnych modeli ... jak ? dlaczego ? i t d
ale ciekawy jestem ! ciekawy !

a jeszcze czy kabel do zasilania wzmaczniaczy samochodowych moze byc wykorzystany pod 230 ? czy izolacja wytrzyma ?

ja proponuje kabel koncentryczny - taki do kablówki ma bardzo dobre właściwości ekranujące więc myśle że jest optymalny

tez to slyszalem ... a 75 omów tez nie robi dla IC ale z 2 stony moze wykorzystac sam ekran !
428796_1.jpg

ale jak to jest z tym kablem od wzmakow ??

A ja polecam kabelek Klotz LaGrange. Zrobiłem na nim interconect. Łącznie wyszło mi 36zł.
O właściwościach brzmieniowych nie bede się wypowiadał, bo nie porównywałem go bezpośrednio z innymi kablami, aczkolwiek różnica napewno jest. Zrobiłem go żeby mieć spokój z wiecznie rozwalającymi się wtyczkami, a i wygląda też bardziej "audiofilsko" ;)

Elminster, bo ja wiem ;] znalazlem kilkanascie metrow skretki drutu w domu to zrobilismy kable ;]

[ Dodano: 2006-02-27, 21:28 ]
ale sufmiarka pokazuje zyle o przekroju 0,5mm czystej miedzi bez izolacji juz

moje mam na przewodach Cordiala CMK222 i rca takie jakie mi sie podobaly :), jest wytrzymaly, ekran dobry i ladnie wyglada

porownywalem go z zwyklym kablem sygnalowym za 2 zł i koncentrykiem, nie slyszalem zadnych roznic

akurat mam fote, cordial i sklepowy kabelek

kurde ... to trzeba bedzie ogarnąc jakis kabel :) a wiec Wolumen strzez sie !! Nadchodze !!! :P
misja: Wtyczki RCA & gruby ekranowany kabel ...

Bo sobie jakis dobry interkonekcik chce zrobic.
Jak myslicie ktory bedzie lepszy:
- Klotz LaGrange ( gotowy )
- 3x czy z takiego oto srebrnego kabelka ( na kazdy kabel po 3 takie male i zaplesc w warkoczyk )
- a moze poprostu zwykle OFC :)
Cenowo wychodzi porownywalnie. A jak brzmienie?

ja polecam kabel mikrofonowy 2zyly + ekran no i chyba najwazneiejsze to sa dobre jakosciowo wtyki. nie ma sensu na nich mocno oszczedzac bo roznica miedzy takimi za 3 a 5pln jest kolosana...

A powiedzcie mi czy zle przylutowanei kabla do wtyku i moze zbyt duza ilosc lutu moze powodowac trzaski w muzyce bo kupilem koncowki RCA i przylutowalem to mi jakso trzeszczy a kabel laczy wzmaka<>kompa nei wiem przed DVD normalnei fajnei gra ale przez komap strasznie

tez czasem mam rozne trzaski ale mysle ze to od jakosci muzy,radio 96kbps,a kable sygnalowe to kabel ekranowany jakis dosc cienki,2 rca po 50 gr(kupilem takie zlote po 2 złsztuka ale do nich za cholere cyna nielapie-niema takiego normalnego miejsca zeby zlapac.) i jack taki srebrny za 1 zł,wszystko sie dosc dobrze trzyma.

ok wszytsko fajnie ten pierwszy kabelek z 3 zylami jest kozacki ale niech mi ktos rozkmini po co 3 kable ? skoro przez 2 idzie dzwiek ?? czyzby po to zeby sie waroczyk dalo zrobic ?? :P

czyli co im wiecej warkoczyków tym lepiej :D ?? bo chcialbym sobie wlasnie takie ogarnąc i czy bylo by dobrze jak bym pod + dal jeden a pod - 2 kable czy lepiej odwrotnie O_o ??

Powrót