• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie kolumny zbudować, proszę o pomoc !

Ushery Zibiego to 8955a na dole, 8948 na środku i Scan D2905/970000, ja to zwrotkowałem. Zabraknie Ci budżetu :)

A jakościowo jak się prezentują te Ushery ze skanem ?
Mógłbyś mi powiedzieć co sądzisz o pomyśle na te SEASy CA22RNY z dobrą kopułką w 2.5 way ?
Opłaca się ? :)

Ushery ze Scanem to bardzo dobre granie, mi się podobało. Zresztą Zibi zbudował kupę kolumn i na tych się zatrzymał :)
Miałeś Seasa CA22RNY - lipa głośnik, jak dla mnie nie gra basem, nigdy nikomu bym go nie polecił. Do oversized 2-way trzeba bardzo dobrego głośnika a i tak pewnie bardzo dobrym basem nie zagra jeśli ma zagrać dobrą średnicą.

Masz jakiś pomysł bo właśnie chciałbym jakieś dobre 2.5 way bo tak naprawdę monitory są zazwyczaj 2 way i czarują swoją grą.
Więc wydaje mi się że 2.5 way by mi w zupełności starczyło tylko jakie przetworniki żeby to i jakoś wyglądało i najważniejsze żeby grało ?
Trochę lipka bo seas wydawał się być dobry..
:)

Ushery ze Scanem to bardzo dobre granie, mi się podobało. Zresztą Zibi zbudował kupę kolumn i na tych się zatrzymał :)
Miałeś Seasa CA22RNY - lipa głośnik, jak dla mnie nie gra basem, nigdy nikomu bym go nie polecił. Do oversized 2-way trzeba bardzo dobrego głośnika a i tak pewnie bardzo dobrym basem nie zagra jeśli ma zagrać dobrą średnicą.

Ja w swoich kolumnach mam CA22RNY (hurricane) i szczerze na bas nie narzekam. Napędzam je klonem P5000 i pre lampowym. Głośniki grają w 28m2 i to naprawdę bardzo ładnie, ale to zasługa całego zestawu.

Na 2,5 way zbraknie Ci kasy. Nie pchaj się w konstrukcje z niższej półki tylko dlatego, że 2,5. W dziale gotowe konstrukcje jest sporo ciekawych projektów które sam klonowałem. http://diyaudio.pl/showthread.php/2...-4-10-Usher-8948a-9950-20-projekt-by-Yoshi_80 Chociażby ten. Zrobisz podłogówki i w Twoich 18 m będzie w sam raz. Jest też sporo innych projektów, ale komuś kto niewiele słuchał trudno będzie wybrać nawet z doradzanych

W sumie myślałem właśnie nad czymś w stylu 2.5 awx tylko że na lepszych przetwornikach niż ten badziewny stx.
A ten usher jest nie dostępny z tego co widzę a jego opinie w stylu nie najgorszy nie najcudowniejszy i jeszcze spl 87db.
Nie jestem przekonany do projektu który wskazałeś i już wcześniej pisałem że nie znalazłem nic ciekawego na gotowych :/

Z tymi opiniami różnie bywa, Zależy kto do czego się odnosi i jakie ma doświadczenia. Teraz buduję v4ki na usherach od akkusa 2,5 way ale to nie ten przedział cenowy. Głośnik o którym pisałem jest jak najbardziej dostępny, ale chyba w ostatnim czasie coś podrożało. http://loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-8948a-p-1603.html
Proszę Cie w tym budżecie nie pchaj się w stxy. Za te kaske mozesz zbudować fajny zestaw

Nie chce stx'ów , chcę kolumny które z wyglądu będą wyglądały jak te stxy binganta z skosami.
Jeszcze lepiej jakby były kolumny w tl'ce bo ponoć najlepiej gra ale to też trzeba odpowiedni głośnik pomiary :)
I też żeby spl miałby w miarę :/
No i żeby się zgrywały z wyglądu :)

Moze lepiej odloz kase i kup gotowe uzywane? Z tego co piszesz, to chyba nie wiadomo do konca czego chcesz.

Wiadomo o co chodzi chcę fajne kolumny do 18m2 pokoju wygląd zależy już ode mnie ale będę pewnie robił fornir i skosy.
Napisałem ile pieniędzy chcę przeznaczyć. Najlepiej żeby były dwa woofery czy to 2 way czy 2.5 way.
No i żeby nie było tak że jeden głośniki kwadratowy drugi okrągły a trzeci trójkątny bo zależy mi też na wyglądzie.
To są moje założenia. Nie chcę używanych i nie chcę gotowców. Wszedłem na diyaudio a nie na allegro.
Nie myślałem że będzie taki problem z pomocą jedyne do czego mogę się odnieść w barwie to słuchawki siberia v2 i monitory micro lab solo 6c.
Nie oczekuję nie wiadomo czego zdaję się na wasze uszy ale mniej więcej wiem że musi być dobra kopułka z dobrą sceną i dobrymi wysokimi rejestrami i taki dopełniający głęboki bass z dobrym impulsem.
Przepraszam ale wiem co chcę uzyskać ale nie potrafię opisać słowami.

No i żeby nie było tak że jeden głośniki kwadratowy drugi okrągły a trzeci trójkątny bo zależy mi też na wyglądzie

Ale masz wizje... :o Ale ok ;)
Pamietaj, ze glosnikow nie laczy sie pod wzgledem ich ksztaltow, jesli chcesz, zeby to jakos gralo.
Dziwne masz zalozenia jak dla mnie odnosnie tego projektu. Masz tyle gotowcow i jako poczatkujacy ja zrobil bym sobie jakis projekt, osluchal i podjal decyzje czy przy nim zostaje czy dlubie dalej. A Ty nawet nie wiesz czego chcesz od dzwieku i jak tu Tobie cokolwiek doradzic... :???:

Poza tym roszczeniowy ton w jaki formujesz swoje posty mi osobiscie sie nie podoba.

Np. :

Mam nadzieję że najmądrzejsze głowy z tego forum wezmą się do roboty

No i ten basssssssssss..... :D

Ostatnia edycja:
Przepraszam nie chcialem nikogo urazic moze sie wydawac dziwne to jak pisze bo was nie znam i nie wiem jak sie zwracac. Chcialem dolaczyc zeby sie czegos nauczyc jak widac nawet okreslenia bywaja smieszne. W kazdym razie jak kto woli czy pisac czy zgadac sie na TS i porozmawiac o audio. Bo naprawde jak chce sie przekazac duzo informacji w krotkich postach to wychodzi jak wychodzi. Naprawde nie chcialem nikogo urazic :) Jutro mozna sie umowic na ts albo skype jezeli ktos chetny do pomocy z gory dzieki.

Witam
Weź lepiej odłóż kaske i zrób zestaw na usherach jak zibi to jest fajne granie i bedziesz mial basssu w sam raz.

O kurczę te ushery zibiego grubo ponad 3k to nie mieści się w budżecie.
A jakieś 2 lub 2.5 drożne kolumny z na 2 wooferach z gotowych?
Dzięki z udzielanie się w temacie :biggrin:

Powrót