• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kable CCA

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Czy te kable są rzeczywiście takie złe ? mowa o zasilających z baterii do wzmacniacza.

A dlaczego zrezygnowano z aluminium w energetyce ?
Główna wada cca- tego nie idzie poprawnie zalutować do złącz . Różnie bywa z czystością procesu produkcyjnego czasem na styku miedź /alu jest sporo syfu co skutkuje znaczną rezystancją . Przy zaprasowywaniu końcówek bywa że urywają się z kabla po kilkunastu ruchach w boki.

Identycznym dziadostwem są kable ze stalo-miedzi .

Prawdziwa miedziucha wcale nie jest tak droga jak to się powszechnie głosi . Zawsze można zastosować kable spawalnicze

Ostatnia edycja:
Główna wada cca- tego nie idzie poprawnie zalutować do złącz
Przecież pokryte jest miedzią i chyba da się zalutować ?
Wszystkie zestawy car audio mają CCA... mowa o UK bo szukam na ebayu i wszystko to jest CCA, zostaje mi chyba spawalniczy ze zwykłej miedzi, tylko czy on nie jest za sztywny do CA ?

L
Nie na temat...
rfck widzę dalej jesteś w wysmienitej formie.

Tu nie chodzi o brzmienie, kable z miedziolinium to szit, utopia dobrze pisze, mocno kruche, nawet zdjąć izolacje takim, tanim ściągaczem je połamie. Zalutować się da, ale tylko gdzieś ukruszysz tą miedź z zewnątrz i juz jest problem. Ja na allegro się nabrałem na kable OFC, które były aluminiowe.

Takie przewody znajdują właściwe zastosowanie tylko w telekomunikacji, gdzie aluminium praktycznie używane jest tylko jako wzmocnienie.

sound wave pisal o roznicach miedzy tymi kablami
CCA musi miec o ok 1,5x wiekszy przekroj niz miedziany

co do izolacji i wytrzymalosci - to przeciez oczywiste ze skoro oszczedzaja na przewodzie to oszczedza na izolacji...

zostaje mi chyba spawalniczy ze zwykłej miedzi, tylko czy on nie jest za sztywny do CA ?
spawalniczy OS2 jest bardzo elastyczny i spokojnie do tego sie nadaje
LGY jest sztywniejszy, a i tak spokojnie sie uklada w samochodzie ;)

Nie na temat...
rfck widzę dalej jesteś w wysmienitej formie.
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi...
Czy ludzie co siedzą w CA to już myślą że wszystko wiedzą i nie powiedzą?

- - - - - aktualizacja - - - - -

spawalniczy OS2 jest bardzo elastyczny i spokojnie do tego sie nadaje
LGY jest sztywniejszy, a i tak spokojnie sie uklada w samochodzie

http://www.ebay.co.uk/itm/Welding-C...-Arc-Welder-/191540076280?hash=item2c98ad9ef8

sound wave pisal o roznicach miedzy tymi kablami
Tak wiem o tym. na youtube ktoś tam podawał nawet temperatury jakie kabel osiąga przy tym samym dostarczonym prądzie. tj. ofc vs cca
W zasadzie chodziło mi o wytrzymałość takich kabli cca bo podobno szybko się kruszą.

Ostatnia edycja:
spawara w gumie wyjdzie chyba nawet taniej niż CCA. ja za 50mm2 płaciłem teraz 26zł/m. kabel miękki w grubej gumie i prawdziwa miedź.

Ja nie potrzebuję aż takiego grubego kabla ;) Kupiłem miedziany 16mm2 bo to tylko pod jeden skromny wzmacniacz będzie.

Przecież pokryte jest miedzią i chyba da się zalutować ?
Wszystkie zestawy car audio mają CCA... mowa o UK bo szukam na ebayu i wszystko to jest CCA, zostaje mi chyba spawalniczy ze zwykłej miedzi, tylko czy on nie jest za sztywny do CA ?

To że coś jest pokryte miedzią nie znaczy że prawidłowo sie zalutuje .
Gówienko też można galwanicznie pokryć miedzią i myślisz że dostanie przez to magicznych własciwości ?
zdecydowanie może i bedzie mniej waniać ale lepiej nie zagra ... ówno to ówno ... i tyle
Przecież w UK jest sporo firm zajmujacych się car audio ..do tego w UK jak myślę działa też takie coś jak allegro i raczej nie ma problemu z wysyłką

To że coś jest pokryte miedzią nie znaczy że prawidłowo sie zalutuje .
Gówienko też można galwanicznie pokryć miedzią i myślisz że dostanie przez to magicznych własciwości ?
zdecydowanie może i bedzie mniej waniać ale lepiej nie zagra ... ówno to ówno ... i tyle

Nie myślę o magicznych właściwościach. Liczyłem raczej na odpowiedzi osób które empirycznie sprawdzały takie kable, miały je w rękach i układały w samochodzie, chodziło mi o to czy się tak szybko kruszą jak głosi powszechna opinia.
Ale co ma lepiej zagrać jak mowa o kablach prądowych ?
Wiem że aluminium ma gorsze przewodnictwo prądu niż miedź i kable miedziane są lepsze.
Przecież w UK jest sporo firm zajmująacych się car audio ..do tego w UK jak myślę działa też takie coś jak allegro i raczej nie ma problemu z wysyłką
Taa car audio :) zrobią Ci zamianę głośników i takie to car audio.
Niestety ciężko znaleźć dobry zakład car audio w moich stronach, pewnie pod Londonem jest tego więcej.

No przecież pisałem że szukałem na EBAYU, czyli takim naszym allegro. Opcjonalnie można sprawdzić jeszcze amazon ale w większości pokrywają się oferty.

Proszę oto przykładowa brytyjska firma Car audio: http://vibeaudio.co.uk/accessories/wiring-kits/
Wszyskie kable mają CCA bo pytałem.

Czyżby Polsce blizej do Europy niz uk?
Jeśli chodzi o nowości to na pewno nie :) Jak wyjdzie jakiś nowy ajfon albo inne cudo to jest wszędzie do kupienia nawet w tesco :)
Ale jakoś w Polsce jest większy wybór w sklepach internetowych w wielu branżach.
Np ostatnio potrzebowałem 20 kawałków Plexi z wyciętymi otworami itd. to w Polsce od ręki napisałem do 3ch firm i każda się podjeła a wybrałem tą gdzie najtaniej.
W UK też jest kilka ale wielu ogranicza się do cięcia na wymiar a jak mi jedni policzyli za wycięcie otworów to prawie spadłem z krzesła.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
I kable w AWG, przelicznik spalania paliwa mile na galony mimo że paliwo sprzedawane w litrach, dwa krany - jeden wrzątek drugi lód w płynie :)
Kanapka z chipsami ? hmm raczej chipsy wszyscy jedzą po kanapce lub same bo tu przeważają małe paczki. Jeśli już to wszechobecna fasola w sosie pomidorowym dorzucana do wszystkiego i na każdy posiłek ;)

Nie na temat...
Oświadczam, że widziałem co najmniej kilka miejsc gdzie w sprzedaży były kanapki z chipsami (solonymi) i cieszyły się powodzeniem. Sam ten fakt moim zdaniem wystarczy żeby jednoznacznie stwierdzić, że Polsce bliżej do Europy ;)

raz klient namówił mnie na cca .. potem ciskałem qr ..mi i wymieniałem wszystkie kable w systemie . Jak ktoś buduje system za grosze to taki kabel mu zbytnio nie zaszkodzi gdy zaczynasz bawić się na poważnie i liczysz się z wydaną kasą to nie wywalasz jej na badziewie które i tak ostatecznie wyląduje w koszu .
Co zrobisz to tylko i wyłącznie Twoja sprawa . Wielu już wcześniej to przerabiało

daleszych wypowiedzi już nie czytałem. SW nawiazywał do zwiększonej rezystancji na metr dla kabla z wstawką aluminiową w porównianiu do czysto miedzianego. Komuś zależy na kablem z większym oporem to sobie taki kupi. W praktyce w audio sie tego wystrzaga jak ognia (może są wyjątki), a jedyne zastosowanie jakie znam to jako drut nawojowy do cewek przetworników.
Dla mnei jest oczywistym, ze nigdy bym nie kupił takich do twojego zastosowania...

Powrót