• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kategoryczny LOW END

melisław napisał:
Jesli ten temat będzie się w tym temacie (low end) rozwijał, można by go przykleić jako drugie budowanie na ekranie ;)
Niestety za dużo jest przyklejonych tematów... :???: Jeśli coś się będzie działo w wątku to nie zniknie z pierwszej strony w akustyce :wink: Czekam na głośniczki od takero i coś w wolnej chwili sklepię :roll:

[ Dodano: 2010-01-16, 17:22 ]
PCM2912 i SP-056N02

dolphin123, mozesz cos napisac o zabawie z membrana bierna?
bo ja sie zaczalem bawic ale bez wywalania magnesu...

A może tak nie wywalać magnesu i zrobić regulowane przejście z ala basreflekowej membrany biernej do prawie closed jak w starych Sonusach Faberach Extreama poprzez dodanie równolegle do cewki drugiego głośnika potencjometru drutowego 50ohm?

Pawel S. napisał:
dolphin123, mozesz cos napisac o zabawie z membrana bierna?
bo ja sie zaczalem bawic ale bez wywalania magnesu...
Na razie projekt leży na szafce bo sesja i czekam na membranki do regeneracji. Zastanawiam się właściwie dociążyć membranki bo na dzień dzisiejszy za wysoko są strojone - na moje na ok 80-100Hz..

Profesjonalista napisał:
A może tak nie wywalać magnesu i zrobić regulowane przejście z ala basreflekowej membrany biernej do prawie closed jak w starych Sonusach Faberach Extreama poprzez dodanie równolegle do cewki drugiego głośnika potencjometru drutowego 50ohm?
Myślałem o takim rozwiązaniu jednak pamiętajmy że buda ma 2,5litra i ściągnięcie magnesu nie ograniczyło jeszcze bardziej litrażu. Druga sprawa że nie wiem czy by mi się chciało ciągle głośnik odkręcać i przykręcać, na pewno trzeba by zrobić tak kilka razy bo nie wiem czy można to jakoś policzyć- nie zagłębiałem się w to :wink: aczkolwiek opcja mogłaby być dobra

Profesjonalista napisał:
poprzez dodanie równolegle do cewki drugiego głośnika potencjometru drutowego 50ohm?
bawilem sie tak na niedociazonym glosniku w obudowie ok 3,8 litra - zadna roznica :P
pobawie sie jeszcze z dociazeniem tej "membrany biernej"

dolphin123 napisał:
Zastanawiam się właściwie dociążyć membranki bo na dzień dzisiejszy za wysoko są strojone - na moje na ok 80-100Hz..
jak bawilem sie generatorem to membrana dziala dobrze w zakresie 60-100Hz
tak wiec moznaby dodac masy troche

dolphin123 napisał:
Druga sprawa że nie wiem czy by mi się chciało ciągle głośnik odkręcać i przykręcać, na pewno trzeba by zrobić tak kilka razy bo nie wiem czy można to jakoś policzyć- nie zagłębiałem się w to
od czego mam przelacznik z 45 pozycjami rezow :twisted:

Pawel S. napisał:
jak bawilem sie generatorem to membrana dziala dobrze w zakresie 60-100Hz
tak wiec moznaby dodac masy troche
wiem... ale pytałem czym to dociążyć żeby nie wydawać kasy na to specjalnie...
Pawel S. napisał:
od czego mam przelacznik z 45 pozycjami rezow :twisted:
Starość nie radość ze zrozumieniem czytanie problem się zaczyna... :razz: I tak musisz mieć potek w środku obudowy bo przy tak małym litrażu nie powinieneś magnesu wstawiać na zewnątrz - wstawienie go później do środka to ponowna zabawa ze strojeniem. Więc trzeba wstawić głośnik z magnesem do środka i potek będzie w środku. Nie mam zamiaru robić otworów aby wyciągnąć potek na zewnątrz i uszczelniać ten otwór którym odchodzą kable z potka :wink:

dolphin123 napisał:
wiem... ale pytałem czym to dociążyć żeby nie wydawać kasy na to specjalnie...
a co masz pod reka? ja przykleilem nakretke :P
ale odpadla po paru sec :roll:

tylko ze ja to zrobie dla doswiadczenia. bo przeciez i tak kolumny maja grac w kinie domowym wiec taki zakres membrany jaki jest fabrycznie bedzie idealny ;)
dolphin123, a od czego masz terminal? ;]
ja mam jeszcze nie wykonczona obudowe wiec sie moge bawic :P

nie nie nie - nie podlaczyc. wymontowac i puscic tam kable :P
uszczelniasz czym masz pod reka i gotowe :P

Monacor SP-272/8 vs TONSIL GDS 13/30 vs TONSIL GD 10/20/3 ? Do tanich szerokopasmowych monitorów ?

UWAGI MODERATORA
Przeniosłem z akustyki, aby można było dodawać pod sobą posty i tym samym był jako nieprzeczytany.

Powrót