• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

klonujemy PYLON AMBER (10" STX + tuba)

A będzie opis w ogóle?
bedzie jak sie pobawie ze strojeniem tunelu
a ze jeszcze nie chodze to nie mam jak zalatwic listewek do tunelu

Bo dzień po tym jak miałeś jeszcze nie wygrzane głośniki już było ogłoszenie że masz je na sprzedaż...
Aż taka porażka?
kupilem glosniki na testy dla forumowiczow - nie stac mnie na trzymanie tego wiec chcialem zeby sie zwrocilo
tragedii nie ma ;)

Generalnie taki zarzut można postawić 99% recenzji na tym forum...
Alez oczywiscie, ze tak. Tyle, ze wiekszosc opinii o zestawach glosnikowych nie stanowi uzasadnienia do budowy. W tym przypadku jest inaczej. Oczywiscie moze sie ze mna nie zgadzac nawet 99,9% Kolegow na forum, ale ja nadal nie widze sensu klonowania akurat tej konstrukcji.

A co tu oceniać, za takie pieniądze? Dobrze, że gra :P
Sedno w tym, ze w mojej skromnej opinii moze grac lepiej... tylko wtedy trzeba zrezygnowac z robienia slepego klona. Tu podzielam zdanie Kolegi Mariana:
Przecież mogłeś się tym pobawić skoro już zrobiłeś pomiary.
Widać na wykresie że jest lekka kicha a jednak nie chcesz tego poprawiać i sprawdzić czy się da zrobić lepiej
Pawel ma wystarczajaco duze wiedze i doswiadczenie by wydusic z tej konstrukcji maksimum... tyle, ze nie wiedziec dlaczego:
nie taki byl cel tego

Ostatnia edycja:
Spokojnie :)
Paweł "powstanie", głośniki sie wygrzeja to i powstanie nowa "forumowa" zwrotnica

Tylko po co? ;)

A tam nie marudzcie ,bo nie jednemu dzwięk sie spodoba.Co prawda ja robię 12 cali i d800 i nie ma tragedji.Bas jest przyjemny a wysokie tony całkiem nie złe,jak za te pieniądze to dostajemy kolumny do łupanki i głośnego grania z przyswoitym brzmieniem na imprezki z przyjaciółmi ,a do słuchania z jakością odpalamy coś z klasą,jakieś ushery czy tam co kto ma :)

Bumpalump, Lukiel84 napiszcie coś o swoich wersjach, jaki horn, zwrotnica itd. We wtorek połatam to co mam, czyli 10.2.400 i D800 FT w hornie 214x215.

Tez sie zastanawiam nad budowa, Bumpalump - co ze zwrotnica? zrobiles na bazie schematu Pawla? Z opisu wynika, ze obudowy zamowiles u producenta, jak to wychodzi cenowo, tak z ciekawosci?

Zwrotnica robiona od podstaw, obudowy cos ok 200zl.
Z tego co patrze po folderach to mam zapisane pomiary do 12.2.500 i D800, do 10.2.400 i D800 znalazlem sam plik do boxsima .bpj ale oczywiscie kazdy projekt byl robiony na podstawie pomiarów, podzial 1,5khz 12/18db/oct pomimo niskiego podzialu lekki dolek na czestotliwosci podzialu, efekt stromego filtrowania GDN i dzieki temu udalo sie uzysac dobre zgranie fazowe, jak dobrze pamietam to w tych na allegro jeszcze siedzi zarówka 10W 12V przed filtrem bo kolumny mialy byc czasem uzywane na domówkach.

Kolumny to dobra alternatywa do wszelkich Tonsili, mozna na tym glosno i mocno pograc a kiedy trzeba to posluchac czegos spokojniejszego.

Sporo takich projektów budzetowych porobilem, powstawaly rozne kolumny, a'la zeusy na 12.2.500 i D800, modyfikacje F360n na 10.2.400 i AWX na górze.

Ostatnia edycja:
To w sumie nie tak zle, masz moze gdzies schemat zwrotnicy 10.2.400.8 i D500 czyli tych z aukcji, bo jesli bym sie zdecydowal to chyba robil bym na tych glosnikach.

Wszystkie projekty robione identycznie, pomiar w ARTA Limp+HolmImpulse -> import do Boxsima symulacja zwrotnicy, budowa i odsłuch

Dzieki, mam jeszcze jedno pytanie (ostatnie), obudowy rozumiem sa takie same jak oryginaly, czyli jaki wysoki jest tunel -18mm czy wiecej, pamietasz moze?

Z taką zwrotnicą (#115) niedziwne, że tego typu zestawy mają więcej przeciwników niż zwolenników.
10.2.400 według tych pomiarów 85dB, deklarowane producenta 91dB :)
A tu moje poczynania

Różnica 10dB między basem a wysokimi

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chyba, że pomyliłeś rezystory w symulacji L-pada 8,2 z 2,2ohma

Powrót