• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

klonujemy PYLON AMBER (10" STX + tuba)

na zdjeciach wyraznie widac jaki to model
watpie zeby chcialo im sie je modyfikowac
ewentualna pomylka wyjdzie na pomiarach ;)

Wstępnie z proporcji na podstawie jednego ze zdjęć zrobiłem rozstaw otworów i wyszło mi że oś otworu pod niskotonowy jest w odstępie około 246mm od podstawy, a oś wysokiego około 250mm od osi niskotonowego, szczelina ma 20mm i jest 16mm od podstawy co by oznaczało że taka jest grubość ścianki dolnej a wtedy raczej chyba wzmocnienia by zrobili bo spore to pudło jest. z prawej i lewej strony szczeliny jest też około 16mm do krawędzi.Co wy na to? Oczywiście mogę się mylić :D

xdhwbcratnsfv5arur04_1393186253.jpg
z228qsz9w0rt24fueed0_1393186275.jpg

powoli dzialam z tymi kolumnami ;)

---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post o 21:48 ----------

szczelina ma 20mm i jest 16mm od podstawy co by oznaczało że taka jest grubość ścianki dolnej a wtedy raczej chyba wzmocnienia by zrobili bo spore to pudło jest. z prawej i lewej strony szczeliny jest też około 16mm do krawędzi.Co wy na to? Oczywiście mogę się mylić
w takim razie ja bym stawial na 18mm scianke i 22mm tunel. taki wlasnie zrobilem ;)

Paweł mam tylko pytanie czy poważnie jest sens kopiować ?nie wiem jak ta basówka ale d500 ma już problemy z czystym graniem poniżej 2,5khz...

niby dlaczego to buduje? chce sie przekonac ;)
jak odpalilem GDNa pelnym pasmem... to to ma prawo zagrac ;)

No ,ale chyba na estradzie on nie będzie grał jedynie na ogrodzie lub w domu,po za tym jestem przekonany ,że to zagra lepiej niż altusy 110.Zobaczymy jak Paweł zrobi to się okaże.Ja planuje zrobić większego brata na 12.2.500 i d-800 albo też d-500 wiąże się to z nową zwrotnicą z którą sprubuje się uporać:)

To można jeszcze wersje wypasiona zrobić do ogródka ;) 2x10" i D800, albo zostać przy 1x10 i d800 ale filtrowany w okolicach 1600Hz (tak jak w datasheet). Na aktywnym podziale to w miarę grało.

a czytałeś ten temat w ogóle?
W oryginale siedzi 10.2.150 jak dobrze pamiętam, to dośc kiepski głośnik, ale Paweł zna sie na tym co robi więc pomyslałem że pokusi się o zrobienie tego na lepszych głośnikach, a dzieli je naprawde sporo, wiem bo sam projektowałem klony Amberów w obu wersjach zarówno 12.2.500 jak i 10.2.400

Może kiedyś udostępnie projekty jak znajde czas na opisanie itp

edit: na kolumnie a'la altus widze chyba Maxton GDWK ;p też go kiedys przerabiałem w DIY, po nim przyszedł DSM 25 FFL

Ostatnia edycja:
Powrót