• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

klonujemy PYLON AMBER (10" STX + tuba)

przypominam ze AMBER to 10" glosnik ;)

w temacie cisza bo nikt sie nie odwazyl tego zbudowac
no i ta brakujaca cewka... jak bedzie kolumna to bedzie i cewka ;)

No zobaczymy co z tego wyjdzie, cewkę na start dam 0,47mH.
Driver znośny dla uszu czy ostry jak w Altusach?

Driver znośny dla uszu czy ostry jak w Altusach?

Ciężko stwierdzić, słyszałem oba ale w zupełnie różnych konfiguracjach sprzętowych. Altusów na jakiejś Diorze + CD, a kolumn z D-500 z GDN-30-400 na końcówkach mocy, mikserze a źródłem była komórka.
Ale myślę że będzie mniej ostry od Tonsila.

hmm ze strony producenta:
"Moc nominalna 250 W
Moc maksymalna 400 W
Głośnik niskotonowy Pylon Audio PSW 27-400.08"
czyli W.STX.10.2.400.8.F.S.MC co sugerowało by prosty filtr dla niskotonowego bez pułapki na 3,3kHz dla W.STX.10.2.150.8.F.S.MC.
Zdjęcia w teście mogły być na podpuchę, ale cztery otwory montażowe znowu wskazują W.STX.10.2.150.8.F.S.MC. Czyli co? błąd w opisie producenta?

Czy wzmacniaczem typu Harman HK980, Yamaha A-S300/500 napędze W.STX.10.2.400.8.F.S.MC? wzmacniacze według pomiarów na audio.com.pl mają 2x90/8

Teraz z telefonu nie sprawdze, ale czy przypadkiem w oryginale nie bylo jeszcze GDNa ze stara membrana? (Prazki a nie kropki)

troche czasu mineło od ostatniego takiego pytania, ma ktos wymiary rozmieszczenia głosników i dane o bass refleksie i czy są jakies przegrody/wzmocnienia w srodku ?

trzeba kupic glosniki i sie zabrac za budowe.

co do rozmieszczenia glosnikow to rob na oko i porownaj z oryginalem
reszte sie skoryguje

tak, głosniki juz kupione, w przyszłym tygodniu zabiore sie za składanie paczek, najwieksze wątpilwosci mam wlasnie do wymiaru br i czy w srodku kolumny są wzmocnienia albo przegrody, bo w sumie odleglosc glosników itp mozna za pomoca proporcji wyliczyc jakos , a moze ten br szczelinowy zastąpić zwykłym i obliczyc jaki powinien byc ?

przy 10" jest problem z okragla rurka. albo sie nie miesci na dlugosc, albo rurka za mala, albo nie ma optymalnej srednicy

tunel mozna zrobic prawie dowolny, byle nie swistalo

wzmocnienia lepiej zrobic, przegrody raczej brak

poradzisz sobie z pomiarami zeby ustalic brakujaca cewke?

Mysle ze nie poradze, nawet nie wiem na czym to polega. Zwrotnice składam tez ze znajomym który sie na tym zna, dla mnie jest to pierwsza stycznosc z tym tematem wiec dopiero sie ucze.

w takim razie wyslij mi glosniki na jedna kolumne to zrobie pomiary i sie sprawdzi wszystko ;)

tylko nie za szybko - realnie czas bede mial pewnie za miesiac :/

dobrze, to ja akurat ogarne obudowy i zrobie reszte w tym czasie. bedziemy w kontakcie;)

takiego jak w linku, tzn przelewu jeszcze nie zrobilem ale zamowienie jest zrobione

---------- Post dodany o 12:30 ---------- Poprzedni post o 01:14 ----------

I jak myslicie który głośnik zamawiac? bo zamowienie moge jeszcze zmodyfikowac pewnie.

Powrót