Pawel S. napisał:
piku16, czy to wystarczy zeby zrozumiec dlaczego nie potrzebuje zadnej zmiany w zwrotnicy?
no i jak juz wczesniej pisalem kolumny sa tak rozstawione ze idealna pozycja odsluchu jest nie mozliwa do osiagniecia ;]
w dodatku akustyka pomieszczenia psuje mi bas w tym miejscu :]
Pawle powiedz mi a co to do znaczenia miejsce odłluchu z budową zwrotnicy? z korerecją, fazą, oraz odpowiedzią impulsową głośników? Czy ty udajesz czy nie chcesz zrozumieć o czym ja piszę.
Chyba muszę się powtórzyć.
Twoja zwrotnica jest zaprojektowana dla głośników w pionowej przedniej ściance, została dobra faza, odpowiedz impulsowa i koherencja te trzy parametry są ze sobą ściśle związane odpowiedz impulsowa głośników w ściance pionowej, a pod kątem zmienia się, czas dolotu fali akustycznej z głośnika wysokotonowego zmniejsza się co powoduje wyrównanie się z głośnikiem nisko-średnio tonowym, który po pochyleniu wysuwa się na przód, a głośnik wosokotonowy chowa się, czyli zostaje "wytrącony z pionu". Nie wiem czy wiece ale z nawet w pionowej ściance przedniej głośnik wysokotonowy jest bliżej, względem nisko- średniotonowego a to dlatego bo cewka głośnika wysokotonowego jest z racji budowy głośnika mniej "schowana" w obudwe, jak ktoś nie wierzy wystarczy włożyć głośniki do deski, i zobaczyć gdzie jest cewka wysokiego, a nisko- sredniotnowego głośnika, czyli centrum akustyczne. ( wystarczy trochę się zainteresować budową kolumn od drugiej strony, a nie tylko montować bezmyślnie głośniki w obudowę składać zwrotnicę i cieszyć się, że tanim i łatwym sposobem mamy "kolumny")
I teraz gdy ty pochyliłeś swoją przednią ściankę kolumny zmienia się wskutek koherencja, odpowiedz impulsowa głośników, oraz faza to chyba najważniejszy parametr, ponieważ bez niej nie zgramy odpowiednio naszych głośników ze sobą, po zmianie fazy, przeważnie przesuwa się częstot-podziału i powstaje dziura na podziale takim nie przemyślanym sposobem mamy, słabo wykonany zestaw głośnikowy, scena dzwiękowa zostaje zaburzona.
Rozumiesz już o co mi chodzi? Poza tym pisał o tym trochę Yoshi w swoim artykule tutaj
http://www.diyaudio.pl/portal.php?show=38 wystarczy poczytać, jesteś na forum od tylu lat, a takich prostych rzeczy nie znasz...?
Tak w ogole, to skąd możesz to wiedzieć jak nigdy żadnej zwrotnicy nie zaprojektowałeś...
takero napisał:
Wszystko jest tak przemyślane że wszyscy myślą o pierdołach, a mało kto zdaję sobie sprawę z istoty sprawy.
Pochylenie kolumny - zauważyłem że niektórzy nawet te 70-80 cm mierzą mikrofonem równolegle do podłogi , na wysokości głośników i bawią się z tego poziomu odniesienie fazą, tylko co z tego skoro uszy będą na zupełnie innej wysokości ?
Czy ktokolwiek pomyślał jak na razie o wpływie pomieszczenia na brzmienie ?
Już pomijając fakt miejsca odsłuchowego względem ustawionych kolumn.
Czy ktokolwiek zrobił pomiar kolumny ustawionej w docelowym miejscu który brałby pod uwagę wpływ pomieszczenia ?
Bo gwarantuję że większość pokoi zrobi ze stołu tatry , tylko że mało kto się tym przejmuje ;]
Takero, a mowa jest o pomieszczeniu odsłuchowym czy o zwrotnicy, oraz obudowię jaką wykonał Paweł S...? :???:
Takero zrobileś kiedyś pomiar?
Pomiary robimy na wysokości głośnika wysoko tonowego, a nie jak sobie chcemy :wink:, a dlaczego na wysokości wysokiego? a to dlatego bo nasze uszy podczas, słuchania muzyki, też się tam znajdują. Gdy damy go niżej mikrofon więcej odbić zarejestruję podczas pomiaru, dlatego przeważnie kolumny robi się o wysokości 100cm taki kompromis po między, aspektami akustycznymi, a design-em, ale to nic mylnego bo idąc tym tokiem rozumowania powinniśmy mieć jak najwyższe kolumny, ale pamiętajmy, że mamy jeszcze sufit. :razz:
Takero- i jeszcze jedno, powiedz mi a przy projektowaniu zestawów głośnikowych producenci projektują zwrotnice pod dane pomieszczenie, niee!!! bo skąd producent ma wiedzieć jakie po mieszenie będzie miał potencjalny nabywca, dlatego projektuję zwrotnice tak aby charakterystyka wypadkowa zestawu była jak najbardziej płaska, ponieważ wie, że i tak pomieszczenie swoje zrobi.
A jak zrobimy już pokrzywioną charkę, to umieszczenie takiej kolumny w pomieszczeniu jeszcze pogorszy ich brzmienie i pokrzywi charakterystykę.
No i na koniec trzeba dodać, że na siłę robiąc z głośnika co ma charkę pokrzywioną płaską, modyfikować za pomocą filtrów, też nie jest dobrym rozwiązaniem, w 99% psuje to brzmienie jeszcze bardziej.
Jak kto ktoś kiedyś pięknie napisał "najlepsza zwrotnica to brak zwrotnicy."