• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Dzieki o takie cos mi chodziło :].
Ale jak dodam 10 cm do wysokości i proporcjonalnie poprzesuwam przegrody w środku to popsuje właściwości?

Przód obudowy składa się z trzech płyt (2front + 1 obudowa wewnętrzna) ? oraz czy do wewnętrznej obudowy są podstawy w kształcie trapezu czy podstawami są tylko te pokrywy w kształcie "łezki" ?

Witam. Czy mógłby ktoś podać jakieś rysunki odnośnie tych obudów? ( wymiary itp.)
PS: Jak nie znalazłem to przepraszam. I jeszcze tak z ciekawości się spytam na ile ona jest zestrojona ta kolumienka ;D

Ostatnia edycja:
Witam, kolumny buduję już od 2009 ;) z długą przerwą ale wkońcu nadszedł już czas na ukończenie mojego dzieła. Więc przejdzmy do konkretów przeczytałem wszyskie strony tego tematu i już mam troche mętlik w głowie, zwrotnice mam zrobione przez Pawła S. i w kilku postach pisaliście że głośnik średniotonowy należy podłączyć odwrotnie niż wskazują na to wyprowadzenia na zwrotnicy tz. "+" --> "-" i "-" --> "+" czy mam tak zrobić ?

w kilku postach pisaliście że głośnik średniotonowy należy podłączyć odwrotnie niż wskazują na to wyprowadzenia na zwrotnicy

Ja to pisałem. Moim zdaniem (po odsłuchach) tak trzeba zrobić,a czy to zrobisz to już od ciebie zależy. Zrób test i posłuchaj jak gra w obu przypadkach.

Mam pytanie, na ile stroić br?
Przy średnicy 68mm i 16cm długości oraz obudowie 29l w winisd wychodzi 42hz
Czy warto stroić niżej? a jeśli tak to na ile?

Jestem początkujący i buduje swoje pierwsze kolumny, a kto pyta nie błądzi ;D
Pozdrawiam

Panowie popełniłem już ten projekt i nawet to jakoś gra tylko ta PJ-ka mnie trochę drażni, chciałem ją zmienić AWX-a co musiałbym zmienić w zwrotnicy żeby ten AWX dobrze zagrał. Zwrotnicę robił mi PawełS więc konstrukcja znana.

---------- Post dodany 31.10.2013 o 09:12 ---------- Poprzedni post 30.10.2013 o 11:20 ----------

Panowie proszę o odpowiedź chcę dzisiaj kupić wysokotonówki AWX.

to jeszcze mam jedno pytanie bo niestety nie miałem okazji słuchać GDWK AWX czy będzie duża różnica i czy warto robić taką podmiankę

niestety mam zla informacje

wszystkie glosniki z tego projektu przeszly "lifting" i niestety ta zwrotnica nie nadaje sie do nich!
musimy poczekac az ktos znajdzie czas i zaprojektuje nowa zwrotnice pod nowe glosniki

Powrót