• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

niestety mam zla informacje

wszystkie glosniki z tego projektu przeszly "lifting" i niestety ta zwrotnica nie nadaje sie do nich!
musimy poczekac az ktos znajdzie czas i zaprojektuje nowa zwrotnice pod nowe glosniki

Ciekawe czy po tym liftingu będą lepsze.
OK. poczekamy

wiem że głośniki są po liftingu jednak tak się zastanawiam...
wg strony stxa -> http://www.stx.pl/m-stx-5-1-150-8-f-s-mc-x-gdm-14-150-scx.html
sugerowana pojemność zamkniętej skrzynki dla średniotonówki to około 3-6 litrów i tutaj jest w tym zakresie, jednak jak patrzę na ich konstrukcję fx-200 to skrzynka mida ma około 13 litrów...
co ciekawe jak liczyłem ten głośnik programem to też dla zamkniętej skrzynki wyliczał mi właśnie około 13 litrów
o co chodzi? to specjalny zabieg czy jakiś błąd?

---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post o 08:58 ----------

wiem że głośniki są po liftingu jednak tak się zastanawiam...
wg strony stxa -> http://www.stx.pl/m-stx-5-1-150-8-f-s-mc-x-gdm-14-150-scx.html
sugerowana pojemność zamkniętej skrzynki dla średniotonówki to około 3-6 litrów i tutaj jest w tym zakresie, jednak jak patrzę na ich konstrukcję fx-200 to skrzynka mida ma około 13 litrów...
co ciekawe jak liczyłem ten głośnik programem to też dla zamkniętej skrzynki wyliczał mi właśnie około 13 litrów
o co chodzi? to specjalny zabieg czy jakiś błąd?

dobra... doczytałem toszkę o kolumnach 3 droznych i wiem już że w tym przypadku nie ma to znaczenia, tzn pojemność może być minimalna, chodzi przedewszystkim o odizolowanie od niskotonowca,
niemniej jednak zastanawia mnie po co 13 litrów w projekcie STX FX 200?... może to poprostu oszczędnościowe wykorzystanie obudowy...? poprawcie mnie jeżeli się mylę

te 3-6 litrow to takie minimum zeby uzyskad pelna sprawnosc glosnika w dolnych krancach przetwarzania

w fx-200 jest 13 litrow bo to jdna deska a nie 2 czy 3 ;)

witam
chciałbym się zapytać posiadaczy i tych którzy mogli słuchać kolumn opartych na głośnikach
STX GDWK-10-250-8-AWX
STX GDM-14-150-8-SCX
oraz STX GDN-22-140-8-SCX
jaki jest dźwięk produkowany przez nie? Czy w pokoju 10m^2 będę mógł poczuć bass na własnym ciele?

Kolejne pytanie. Piszecie o zmianach głośników, a ja nie za bardzo orientuje się o co chodzi. Czy zwrotnica: http://stx.pl/zwrotnica-fx-200.html oraz dołączone do niej głośniki (te na obrazku) pasują do siebie oraz czy to nadal jest ten sam projekt "3way na STX"?

Pozdrawiam!

STX GDN-22-140-8-SCX
jaki jest dźwięk produkowany przez nie? Czy w pokoju 10m^2 będę mógł poczuć bass na własnym ciele?

Dwie 20 w 10mkw to sporo ;)

ja mam 15mkw i mam dwie 18AWX :) ale jak chce mieć masaż to zapodaję 12" w subie ;P wiec na twoje pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.... zawsze możesz mieć mało....

Czy można zamówić tą zwrotnicę http://stx.pl/zwrotnica-fx-200.html oraz głośniki z jej schematu http://www.stx.pl/uploads/images/Zwrotnica FX-200.JPG ? Następnie zamknąć to wszystko w obudowie binganta z tego tematu? Czy użyte elementy w zwrotnicy pasują do użytych tam przetworników (w związku z tą całą zmianą parametrów, która jest wg mnie bezsensowna) ?

Firma STX nie odpisuje na maila, ciężko coś się od nich dowiedzieć..

Co ciekawe zasumulowałem orginalną zwrotnicę FX200 z pomiarami nowych głośników i miało to ręce i nogi. Wieczorem wrzucę wykres.

Użyte głośniki:
- wysokotonowy: T.STX.4.1.200.8.F.P.PC
- średniotonowy: M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X (wersja "przejściowa" z piankowym zawieszeniem i małym magnesem)
- niskotonowy: W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X

Zwrotnica FX200 wg. schematu STX z przerobioną pułapką rezonansową na wysokotonowym, ze względu na użyty GDWK PC zamiast AWX:

PS. I wiem że GDWK PC tak nisko nie powinien być cięty, to tylko symulacja ;)

Ostatnia edycja:
Wynika z tego, że...? Można to montować?
Z jakiego powodu użyłeś innego wysokotonowego? Gdyby użyć AWX nie trzeba przerabiać pułapki rezonansowej? Tylko to zmieniałeś w zwrotnicy?

Czy może ktoś wyjaśnić dlaczego wykres wyżej tak bardzo różni się od wykresu tutaj http://www.stx.pl/uploads/images/FX-200-Diy.jpg (szczególnie w zakresie niskotonowym)? Czyżby zmiana parametrów nie wyszła na dobre? Czy niskie tony znacząco się zmieniły, w którą stronę (na plus czy minus)?

Nie montowałem tej zwrotnicy tylko zasymulowałem ją w BoxSIM. Takie głośniki miałem bo budowałem 3 drogi Irkowe i stąd posiadane pomiary. A że głośniki się zmieniły to do tej pory bujam się z przeróbkami irkowej zwrotnicy żeby jakoś to grało. Z ciekawości chciałem sprawdzić jak orginalna zwrotnica FX200 będzie wyglądać. Zmieniłem tylko wartości w pułapce na wysokotonowym.

Jeżeli chodzi o niskie tony na wykresie to ciężko je zmierzyć w warunkach domowych i wykres tak pewnie do 200 Hz jest zafałszowany.

Ostatnia edycja:
do tej pory bujam się z przeróbkami irkowej zwrotnicy żeby jakoś to grało

Czyli trzeba czekać na konkrety?

mobias napisał:
ciężko je zmierzyć w warunkach domowych i wykres tak pewnie do 200 Hz jest zafałszowany.

Więc można przyjąć wykres z FX-200?

Coś mi się wydaje, że temat albo umiera albo został stworzony sztuczny problem z nowymi parametrami głośników (prawdopodobnie przez to, że został wprowadzony zamiast PJ to AWX)

W inny sposób nie dowiem się czy mogę składać ten zestaw czy nie... stx podaje jedno a to forum podaje drugie. Nie wiem czy mam szukać czegoś innego czy nadal interesować się tym :|

A odpowiedział ci STX? Bo to że głośniki się zmieniły jest faktem. Faktem też jest to że nowe głośniki nie grają dobrze na irkowej zwrotnicy której użył bingant.

Głośniki się zmieniły i jeszcze nikt nie zrobił do nich konkretnej zwrotnicy. STX sprzedaje chyba zwrotnice do starego zestawu, nie wiem jak to wygląda w gotowych kolumnach FX-200 czy tam zmienili zwrotnice pod nowe głośniki czy nie. Napisz do STX i zapytaj.
Nie bulwersuj się że tu kolega stosuje i symuluje PJ bo przecież to temat o 3 drogach dla ubogich. Takie jest ogólne założenie projektu.

Powrót