Lepiej zwalczyć przyczynę niż wymieniać opkaze wzmacniaczy operacyjnych się wzbudzał, wymieniłem na inny i już jest spokój

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Lepiej zwalczyć przyczynę niż wymieniać opkaze wzmacniaczy operacyjnych się wzbudzał, wymieniłem na inny i już jest spokój
Przy opku powinny być 2 kondy na zasilaniu do masy, powinny być na "topie"
Nie łącz nigdy jak robisz wtórnik "-" z wyjściem bezpośrednio, zawsze przez rezystor 100-1k szczególnie jak wzmacniacz ma spore pasmo
W zasilaczu nie wiem czy plane to dobry pomysł
Jak jest pojedyncze zasilania.Wszędzie, gdzie nie spojrzę, to piszą, że 100nF się łączy pomiędzy gałęziami zasilania +/-, a nie do masy (choć oczywiście nikt tego nie zabrania).
To nie tak prosto wytłumaczyć. Ogólnie chodzi o dodatkowe pasożytnicze pojemności mogące się pojawić na wejściu i aby wejście "nie widziało" impedancji wyjściowej wzmacniacza.Możesz to rozwinąć, dlaczego tak? Nie spotkałem się z tym wcześniej przy wtórnikach.
Ekran swoją drogą najważniejsze jest żeby masa faktycznie masą byłaTeż nie wiem -- chciałem, żeby to był jednocześnie ekran.
to nie ma znaczenia. AD797 mam w wersji SMD.- na razie wtórnik zaryzykuję bez rezystora -- w końcu to płytka SMD (a i faktycznie LME wybredne jest, na pewno w wersji TTH )
Tak ale między mostkiem a kondami zasilacza prądy płyną w wąskich dużych szpilach o wartości setek mA.- duże prądy na tej płytce nie będą płynąć, jest ona za głównym zasilaczem i odseparowana rezystorami (płynie przez nie jakieś 30 mA)
Tak ale między mostkiem a kondami zasilacza prądy płyną w wąskich dużych szpilach o wartości setek mA.
Odwrotnie. W konfiguracji odwracającej dodatkowa pojemność utworzy z jednym z rezystorów filtr i tyle.ale z drugiej strony u mnie wzbudzały się tylko te w konfiguracji odwracającej (nieodwracająca jest chyba niewrażliwa na pojemność na wejściu)...
Gdzieś na stronie TI jest nota aplikacyjna dokładnie opisująca zjawisko.
Hym nie mogę tego zalesić może to było na stronach ADPoszukam, wcześniej mi to nie wpadło w oko. Pamiętasz tytuł? "Opamps for Everyone" mam od dawna
Hym nie mogę tego zalesić może to było na stronach AD