• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny aktywne 2-way by mbar [dopiero początek]

• Autor wątku Autor wątku mbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zwrotka wyszła bardzo łądnie, choć z jednej strony na siłe upchałeś elmenty a na płytce jest dużo luzu.

Co do charki - z jakiej odległości mierzyłeś? Coś mi się wydaje, że BS jest słabo skompensowany...
A ogólnie - jak teraz oceniasz brzmienie?

Bramka byla bardzo niska, stad wszystko ponizej 800Hz nie powinno sie brac pod uwage.
Nie znam sie na aktywnych zwrotnicach ale czy jest tutaj jakakolwiek kompensacja zastosowana ?:D Pomiar rodem z symulacji dyfrakcji scianek dla niefiltrowanego glosnika :D

Bramka byla bardzo niska, stad wszystko ponizej 800Hz nie powinno sie brac pod uwage.

Zgadza się, jest nawet znacznik na wykresie -- tomq88 nie zauważyłeś go ;)

Nie znam sie na aktywnych zwrotnicach ale czy jest tutaj jakakolwiek kompensacja zastosowana ?

Tak, BSC.

Pomiar rodem z symulacji dyfrakcji scianek dla niefiltrowanego glosnika

Masz na myśli falki w częsci wysokotonowej? 27TTFC już tak ma, zobacz wykres producenta:
h881-freq.png

http://www.seas.no/images/stories/prestige/pdfdatasheet/h0881_27tffc_datasheet.pdf

Poza tym warunki akustyczne pokoju mam słabe ;) może w weekend pomierzę kolumny na świeżym powietrzu.

Teraz rozumiem :)
Tak, do tej górki powinien być osobny filtr, ale po zmontowaniu pierwszej wersji zwrotnicy bez tego filtru, uznałem że obejdzie się bez niego (choć go nawet obliczyłem i zasymulowałem w ltspice). Teraz te kolumny mają po prostu ładne pasmo średniotonowe.
I tak, ta górka wynika z dyfrakcji i co ciekawe, bardzo dobrze zgadza się z symulacją, że przypomnę:
kol05.png

left_fr.png

Na pomiarze jest nawet ta malutka górka tuż za 2 kHz, niebywałe :)

Powrót