n_omyzs napisał:
Tyle ze to nie jest konstrukcja hiendowa oraz bezkompromisowa.
To zależy jak definiować Hi-End (bo znam przypadki kolumn na STXach, Tonsilach i Teslach, które uzyskały miano Hi-Endowych), więc dlaczego tej konstrukcji tak nie zakwalifikować ? Podaj mi konkretny powód stawiający tę konstrukcję poniżej Hi-Endu... albo podejdźmy do problemu inaczej. Pokaż mi sklepowe Hi-Fi, które zagra lepiej niż konstrukcja Jacka... przypominam, że lepszy niż Hi-Fi jest Hi-End

A co do bezkompromisowości, to w tej konstrukcji jest kilka aspektów bezkompromisowych, które z uporem maniakalnym nazywane są głupotą, aspektem niepraktycznym czy nieekonomicznym itd itp... szkoda.
n_omyzs napisał:
moze przedstawisz odpowiednie pomiary pokazujace jaki wplyw ma front 64mm wzgledem 32mm przy 18cm glosniczkach?
Dowiedzenie tego wymaga pomiaru porównawczego, na który mnie zwyczajnie nie stać. Proponuję zrobić inny test (tańszy). 10mm ścianki vs. 30mm ścianki. Jeśli zarejestrujemy różnicę to niechybnie znaczy, iż między ścianką 30mm i 60mm także ona jest tyle, że mniejsza. Proste ?

Twierdzenie, że bez sensu jest robienie tak grubej ścianki bo kolumna będzie ciężka jest co najmniej dziwne, tym bardziej że padły merytoryczne kontrargumenty tej tezy (tarcie wewnętrzne, bezwładność i sztywność) niemniej merytoryka jak widać nie do wszystkich przemawia... de facto Wasza strata.
Nawiasem mówiąc lepszą drogą jest udowodnienie, że Jacek się myli robiąc to czy tamto. Czekamy zatem na rzetelne dowody