• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny II na Peerlessach oraz Vifce

Wytłumienie ba być następujące.

1. taśma dekarska wszystkie ścianki
2. filc 15mm wszystkie ścianki
3. gąbka czopkowa 5cm (różnica między czubkiem a dołem) wszędzie oprócz boków
4. wełna owcza na samym dole obydwóch komór tzn. do pierwszych wzmocnień czyli do dołu oraz od ukośnej przegrody.

To na start dalej może trochę eksperymentów czy coś wyjąć/dodać

nowy1 napisał:
one nie tylko są po to sprawdzi w SW jest wielka róznice z scięciami i bez nich

Tu tez nie zaprzecze ze roznica jest :).. czy wielka czy mala to inna sprawa (oczywiscie wzgledna).

JacekN, moze zrobisz sobie komore bezdechowa do odsluchu :>?

A myślałem kiedyś nad tym tylko że ten brak powietrza troche mnie przrażał i zrezygnowalem :wink: bo musiał bym słuchac po kilka minut i wychodzic nabrac :grin:
A tak poważnie to czemu ta złośliwość :?: wytłumienie jest po niekąt uzgodnione z Panem z akustyka więc powinno być dobrze :lol:

[ Dodano: 2009-01-14, 13:53 ]
Musze się poprawić w komorze bez powietrza nie ma dźwieku :o :o bo nie ma cząsteczek powietrza :grin:

Nie wiem na ile pan z akustyka jest wiarygodny ;)... heh. Dlaczego moja uwaga? Troche smieszne jest to wyklejanie skrzynek wszystkim-czym-sie-da do tego scianki jak od schronu atomowego - te 64mm tez polecil pan z akustyka :>? Z forum zaczyna sie dziac cos dziwnego, ludzie zaczynaja slyszec kable, rezystory albo roznice pomiedzy scianka 3cm a 6cm w kolumnach na 6,5 calowcach. Juz widze jak czesc forumowiczow porasta czarnym futrem i pojawiaja sie szpiczaste uszka nietoperza. BTW efekt naskorkowy na 20kHz tez slychac (bo wystepuje) choc nieco mnie to dziwi biorac pod uwage ze wiekszosc ludzi z trudem slyszy 18k, no ale. W sumie zrozumialbym cie jakbys robil OZ ale ty robisz BR;).. zazwyczaj czepiam sie (jako scislowiec) tego co jest nielogiczne i niepraktyczne bo powinnismy (wydaje mi sie) tutaj w scislym temacie akustyki unikac bzdur i myslec raczej racjonalnie co czasem przychodzi z trudem heh..

Z wytłumieniem będę oczywiście eksperymentował więc nie wiem w czym problem i zostawię tyle na ile będzie mi się podobał dźwięk jeżeli w ogóle usłyszę różnice.
A kto powiedział że BR musi być mało wytłumiony :?: wcześniejsze kolumny też mam br co prawda to tylko TVM ale wytłumienia mam bardzo dużo bo tak mi się bardziej podobało
Ja kabli nie słyszę itp. bajerów. Kolumny robie je zwracając na szczegóły o których wielu zapomniało i zostało im to wypomniane przez innych forumowiczów.
Co jest twoim zdaniem nie logiczne i nie praktyczne i jak byś ty to zrobił :?: ale uzasadnij dlaczego :?: Na początek myślę że to :

1. Zrobił byś pewnie z cieńszego mdfu ale skoro ma być praktycznie to nieporozumieniem był by kupować mdf 18mm po 40zł za m2 mając taki za 20zł.
2. Pojedyncza ścianka przednia - tu akurat sugerowałem się konstrukcjami innych na głośnikach na które mnie nie stać, oni mają ścianki nawet po 10 i więcej cm dlaczego :?:
3. Nie praktyczny jest duży ciężar ale ja z kolumną nie latam po domu co chwila tylko stoią w jednym miejscu więc problemu nie ma.
4. Wytłumienie kwestia tylko i wyłącznie własnych preferencji muzycznych (popartych eksperymentami z ilością wytłumienia oraz wcześniejszymi doświadczeniami ) tak jak będzie mi się podobać tak zostawię tak więc temat nie podlegający dyskusji.

Z wytlumieniem jest roznie ja tez mam wytlumione mocno monitory (ale tez tak ze nie odczulem straty basu) ktore sa oparte o BR. Niekoniecznie tez stwierdzam ze BR powinno sie malo tlumic (choc oczywiscie co za duzo tak jak wg mnie w twoim przypadku to niezdrowo.. ile tam tych warstw masz? bedzie jeszcze troche przestrzeni w kolumnie?) ale ze CLOSED powinno sie mocno i to zrozumiale.

Co do grubosci scianek i zwiazanej z tym masy.. taki gruby front nie jest wg mnie madrym wyborem pozniewaz nic zauwazalnie nie zmieni, a kierowanie sie wyrobami hajendowych firm itd ok, ale nie bezkrytycznie. Wg zasad hajendu producen (o ile nie wprowadza bzdur do konstrukcji co jest tez czestym zabiegiem) stara sie o kazdy detel ktory w jakimkolwiek stopniu poprawi dzwiek itd.. bezkompromisowosc. Niekoniecznie ludzie zauwaza ta zmiane itd ale bezkompromisowosc jest ;). Wlasnie to jest troche glupie w naszych DIY konstrukcjach pakowanie takich rozwianzan ktore cos zmieniaja jak np srebrna cyna :lol: ale w zyciu tego nikt nie odczuje (ew autosugestia) w tym przypadku front... co innego jak jest to przynajmniej czesciowo sluszne np krztalt frontu, frezy pod wysokotonowke.. tez zmieniaja niewiele ale przynajmniej jest to jakos udowodnione ze cos zmieniaja. Ciekawe ze nikt specjalnie nie zwraca uwagi na krztalt i powierzchnie frontu w zaleznosci od ktorego zmienia sie baffle step (czy jak to kto nazwie) wiec przy innych gabarytach trzeba by zawsze przeprojektowac zwrotke.

Jako argument podam ze te wszystkie zabiegi nie wiadomo-jakie-super w prkatyce potem okazuja sie bublem bo kolesiowi bardziej podoba sie dzwiek n razy tanszych kolumn bez niewaidomo jakich rozwiazan (chociazby te AS gdzie okazuje sie ze to co najdrozsze i najbardziej skomplikowane najlepiej nie brzmi albo STX ktory wpakowal technologie w glosniki ktore oceniane sa jako przecietne mimo ze teoretycznie powinny wymiatac). Itd..

Dobra ja sobie z tym tematem dam chyba chwiolowo spokoj bo po innych tematach widac ze nawet logika nie prowadzi czasem do normalnosci.

JacekN napisał:
4. wełna owcza na samym dole obydwóch komór tzn. do pierwszych wzmocnień czyli do dołu oraz od ukośnej przegrody.
Czytałem ostatnio sporo o wełnie owczej i rozmawiałem na ten temat z Akustykiem i moje wnioski są takie:
1. Nadaje się gównie do obudów labiryntowych (chodzi o zmniejszenie prędkości powietrza w labiryncie )
2. Można stosowac obudowach zamknięych.
3. W wąskich i wysokich obudowach lepiej zastosowac w dolnej części materiał o większej gęstości (ciężar właściwy powyżej 250kg /m3) np. włóknina, kawałki surowej bawełny lub rzadszego filcu. Odległośc od wlotu tunelu bas-reflex min 5cm.
Jest obecnie moda na wełnę, która do pewnych zastosowań nie jest zła, ale jest wiele innych często tańszych i lepszych materiałów.

n_omyzs napisał:
nowy1 napisał:

Tu tez nie zaprzecze ze roznica jest :).. czy wielka czy mala to inna sprawa (oczywiscie wzgledna).

pewnie że niema na waszych teslach :)

nowy1 napisał:
n_omyzs napisał:
nowy1 napisał:

A ty słyszysz take różnice u siebie :?: bo ja się nad tym zastanawiam mocno :!:

n_omyzs napisał:
nowy1 napisał:

Widze ze skromnosc przede wszystkim. Wszyscy juz wiedza ze robisz koumny za grube $$$ spoko.

Nie chodzi oto ,ża za dużo kasy bo to nie jest zawsze złoty środek

sam miałem tesle i za tą kase to rewelacja.

Tylko poczytaj wpisy na AS misiomor to sam sie przekonasz

n_omyzs napisał:
Niekoniecznie ludzie zauwaza ta zmiane itd ale bezkompromisowosc jest ;) . Wlasnie to jest troche glupie w naszych DIY konstrukcjach pakowanie takich rozwianzan ktore cos zmieniaja jak np srebrna cyna :lol: ale w zyciu tego nikt nie odczuje (ew autosugestia) w tym przypadku front
Musisz jeszcze w takim razie trochę posłuchać :) Różnicę między grubościami frontów słychać (co do cyny to nie ma o czym dyskutować ;) ). Jest to różnica drobna, ale jeśli wziąć pod uwagę, że sumą małych uchybień jest błąd gruby to chyba wszystko jasne ? To jest właśnie idea bezkompromisowości. To jest dobrze rozumiany Hi-End. Jeśli cokolwiek ma choćby w malutkim stopniu poprawić brzmienie to w bezkompromisowej konstrukcji powinno być wykorzystane. Im więcej takich drobiazgów tym bardziej będzie zauważalny względny efekt końcowy.
Co do wytłumienia to bardzo słuszną drogą jest stosowanie kilku rodzajów o różnych właściwościach - tylko w ten sposób można zapewnić rozpraszanie energii w szerokim spektrum częstotliwości. Kwestia wykorzystanej przez owe materiały objętości to odrębna sprawa - tu trzeba eksperymentować, a tego Jacek przecież nie unika. Zastanawiam się dlaczego czepiacie się logicznego postępowania konstruktora ? Wszak aspekt ekonomiczny w Hi-endzie to trochę jakby Mariusz Czerkawski kupował samochód, który mało pali, a nie taki który mu się podoba :P

JacekN Ty tu gadu-gadu z Quester, a my czekamy na kolejne fotki z budowy :mrgreen: Śledze temat od niedawna i powiem ze wygląda to coraz lepiej, do do wygłuszenia też mam swoją teorie ale czasem jak juz kolumny sa wykonczone to cieżko wyjąc wytłumienie lub włożyć do srodka :razz: Fajnie wtedy sklepać jakies budy i wygrzać głośniki przed włozeniem ich do ostatecznych, budy testowe sie przydają, dobrze też potem w piecu sie palą jak juz nie są potrzebne jeżeli nie planujesz wiecej jakiegoś DIY. Co do grubości MDF to jest tylko jeden problem, chciał nie chciał buda bedzię szeroka, mozna scinać rogi tak jak EZO np ale i tak bedzie to szerokie, zobaczymy jak Ci wyjdzie, mam nadzieje ze przekonasz i mnie i wiekszość ze nawet szerokie budy sa ładne :wink:

Czekamy na kolejne fotki :!:

Q., Tyle ze to nie jest konstrukcja hiendowa oraz bezkompromisowa. Chyba kazdy sie zgodzi ze najwiekszy wplyw na koncowa "jakosc" itd maja zastosowane glosniki oraz aplikacja niskotonowego. Poza tym aspekt prkatyczny podpowiada zeby ograniczyc front i nie dawac 6 czy wiecej cm.

No i w kwestii tego ile zmienia front.. hm jesli jest to slyszalne to zapewne jest do uchwycenia w pomiarach - wszak nasze ucho jest bardzo slabej jakosci odbiornikiem - moze przedstawisz odpowiednie pomiary pokazujace jaki wplyw ma front 64mm wzgledem 32mm przy 18cm glosniczkach?

n_omyzs napisał:
Tyle ze to nie jest konstrukcja hiendowa oraz bezkompromisowa.
To zależy jak definiować Hi-End (bo znam przypadki kolumn na STXach, Tonsilach i Teslach, które uzyskały miano Hi-Endowych), więc dlaczego tej konstrukcji tak nie zakwalifikować ? Podaj mi konkretny powód stawiający tę konstrukcję poniżej Hi-Endu... albo podejdźmy do problemu inaczej. Pokaż mi sklepowe Hi-Fi, które zagra lepiej niż konstrukcja Jacka... przypominam, że lepszy niż Hi-Fi jest Hi-End ;) A co do bezkompromisowości, to w tej konstrukcji jest kilka aspektów bezkompromisowych, które z uporem maniakalnym nazywane są głupotą, aspektem niepraktycznym czy nieekonomicznym itd itp... szkoda.

n_omyzs napisał:
moze przedstawisz odpowiednie pomiary pokazujace jaki wplyw ma front 64mm wzgledem 32mm przy 18cm glosniczkach?
Dowiedzenie tego wymaga pomiaru porównawczego, na który mnie zwyczajnie nie stać. Proponuję zrobić inny test (tańszy). 10mm ścianki vs. 30mm ścianki. Jeśli zarejestrujemy różnicę to niechybnie znaczy, iż między ścianką 30mm i 60mm także ona jest tyle, że mniejsza. Proste ? :) Twierdzenie, że bez sensu jest robienie tak grubej ścianki bo kolumna będzie ciężka jest co najmniej dziwne, tym bardziej że padły merytoryczne kontrargumenty tej tezy (tarcie wewnętrzne, bezwładność i sztywność) niemniej merytoryka jak widać nie do wszystkich przemawia... de facto Wasza strata.

Nawiasem mówiąc lepszą drogą jest udowodnienie, że Jacek się myli robiąc to czy tamto. Czekamy zatem na rzetelne dowody ;)

Ja też sie wypowiem w tym temacie go wiedze ze dość ciekawe zagadnienia zostały poruszone no i oczywiście konstrukcja jest bardzo ciekawa.

A więc zacznijmy od tego frontu moim zdaniem to nie ma znaczenia wiekszego jakiej grubośći damy front ale z praktycznego punktu widze im grubszy tym obudowa sztywniejsza i jeśli ktoś chce dac 9cm to ja nie wiedze tu zadnego problemu napewno na dzwiek nie wpłynie to zacznie a nawet możliwe ze wcale, ale za to sztywna obudowa pociąga za sobą to ze konstrukcja staje sie cięższa a to już ma dość znaczące zalety. Podam wam przykład na swoich kolumnach na takich samych głosnikach robiłęm testy miedzy obudową z komorą balastową a bez nie którzy mówili ze po dociążeniu bass w kolumnie stawał sie bardziej prezecyzyjny,"odrywał sie od kolumn" hmm noo jak to czytałem kiedyś mówiłem sobie a sprawdze dla świetego spokoju czy to naprawde ma jakiś wpływ no a więć sprawdzialem i byłem w szoku co moze spowodowac to ze kolumna została dociązona i usztywniona, ciężko to opisać ale dzwięk jest jak by nie wydobywał sie głośników tak jak by sie właśnie odrywał sie jest to naprawde fajne uczucie, cieżko to opisac ale różnice słychać, kolejna zaleta to to ze kolumna mniej odziałowywuje na podłoge,powoduje to mniej drgań, i właśnie moim zdaniem to jest klucz do tego efekty"odrywającego sie dzwięku" Widze ze bardzo mało ludzi to stosuje a nawet wcale.... Ktoś mówił że jak kolumna jest cięzka to też jest zle cięzko przestawiać itp, ale na drobą sprawe kto co chwile przestawia kolumny skoro jak sie juz je zrobi ustawia sie w miejscu odsłuchowym i słucha muzyki.

O wzmocnieniach raczej nie bede sie wypowiadał bo jak wiadomo ich zastoswanie zostało juz wiele razy uzasadione i omówione.

Ci do wytłumienia zgodzam sie z Q należy samemu dobrać materiał jakim bedziemy wytłumiac kolumny oczywscie są wskazówki jak to robić i jakiego materiału uzywać do danej aplikacji, ale cóż to było by za Diy bez eksperymentów.

Pzdr Piku

No widze że coraz więcej osób popiera moje poglądy co do grubości mdf praz wytłumiania, co mnie niezmiernie cieszy :grin:
Konstrukcja jak na razie stoi w miejscu :sad: ale prawdopodobnie jutro się to zmieni :grin:
Co do szerokości no nie jest ona aż tak duża 21cm no ale mogło być 20cm jest za to głębsza oraz wyższa co przy tej więkrzej szerokości o ten 1cm nadaje jej smukłości :grin:

Ja u siebie mam 20cm przy głębokości 35cm i wyglądają bardzo smukło a więc u ciebie przy 1cm wiecej nie zrobi róznicy, jedynie ciekawi mnie ta wysokość 120cm hmm masz długi pokój, bo przy mniejszych pokojach małej odległośći słuchacz-kolumna wysokotonowiec może być po za wysokoscią uszu a znajdować sie może tam nisko-średniotonowiec, no chyba że robic tak ze zrobisz miedzy wysokotonówka a górną krawiędzią duży odstęp, ale to może nie za dobrze wygladać i wpłynąć na finalne brzmienie kolumny, wtedy to już nie będzie odwzorowana konsktrukcja akustyka.

pzdr Piku

Powrót