• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny II na Peerlessach oraz Vifce

n_omyzs napisał:
Uszy srednio bo to baaardzo slaby miernik.. do tego podatny na autosugestie itd.
ale czy to nie właśnie dla uszu budujemy kolumny? mnie wali czy miernikowi się podoba, czy wyjdzie współczynnik miesiączkowania pingwinów monachijskich dodatki czy ujemny. kolumna ma grać, dla uszu.
pegelmesser napisał:
Ciekawe ze jak ludzie buduja domy to z reguly nikt nie stawia sciany o grubosci 1m tylko 25cm....
amerykanie ;p domy z tektury i wielkie zdziwko, że każda wichura robi demolkę.

amdr napisał:
ale czy to nie właśnie dla uszu budujemy kolumny? mnie wali czy miernikowi się podoba, czy wyjdzie współczynnik miesiączkowania pingwinów monachijskich dodatki czy ujemny. kolumna ma grać, dla uszu.

Dokladnie ujoles to o czym ja mowie choc chyba sam tego nie do konca chciales :P... widzisz jesli system pomiarowy dokladniejszy od ucha nie uchwyci roznicy to po co nam to ;)? Albo jesli wychwyci ze roznica jest np 0,5db :)...

n_omyzs napisał:
tu glownie wzgledy ekonomii .... jednak taki front wychodzi taniej niz metr betonu hehe

Nie ekonomi tlyko inzynierii budowlanej.
Nie porownuje betonu do plyty, tylko sciane 25cm do 100cm ktorej nikt nie stawia nigdzie w doku jednorodzinnym - swoja droga dziwne ze nie istnieja np. budowlanofile albo wideofile itp. To by bylo jakby facet wybudowal chalupe ze scianami 1m bo bedzie lepsza izolcyjnosc cieplna, stabilnosc, itp pierdoly.

Budujemy dla uszu ale tzreba to robic metodami technicznymi, pomiarowymi. Nie da sie zbudowac ukladu wzmacnaicza na słuch czy oko, od tego sa przyrzady pomiarowe i metody odpowiednie. A słuch łatwo oszukac, tak samo jak wzrok...

amdr napisał:

Ja bym juz zakonczyl te wywody i bral sie za wiarygodne odsluchy. Quester,co bys powiedzial na slepy odsluch? Zaplanowali bysmy spot,i na tym spocie byla by jedna kolumna ze sciankami 30mm a druga z 60mm o tych samych wymiarach obudowy i na tych samych glosnikach,usiadl bys na przeciwko nich i w slepym tescie udowodnil bys wszystkim ze slychac roznice. Co Ty na to? :wink: Do wygrania lub przegrania jest flaszka i autorytet.

No wiedze że nie da sie tu normalnie dyskutowac tylko zawsze ktoś musi zacząć swoje wywydoy prowadzić nie piszcie ludzie o budowie domów bo tym sie nie zajmujemy tylko elektro-akustyką.

Jak ktoś chce moge specjalnie dla niego zrobic eksperytemt po miedzy fronatami 22mm i 44mm, na słuch cieżko bedzie co kolwiek uslyszeć ale na "dotyk" owszem i to dość sporą różnice. No i co niektórzy chyba zapomnieli o tym że pisalem jeszcze o komorze balastowej która ludzie prawie wogole nie stosują, a jak wiadomo dzieki jej dociązamy kolumny i usztywniamy, a to już niesie za soba znaczące zmiamy, nawet do zaobserowania "gołym" uchem, jest to nie znaczna róznicą ale jest, a wieć moim zdaniem robiebnie grubszej scianki frontowej nawet kiedy jest nieznaczny efekt, który wplywa pozytywnie na końcowy efekt ma sens oczywscie są granice rozsądku, a ustalić ją może tylko sam konstruktor. (Są chętni Zapraszam do ZG)

Zamiast pisać czy jest różnica czy nie to wezcie sie do roboty i to sprawdzcie, a nie piszecie o czymś czego wogole nie doświadczyliscie.

P.s Marian, twoja wypowiedz w moją strone chyba jest nie na miejscu, zacznij czytać to co piszę od Początku do Końca, a nie między wierszami.

Pzdr Piku

marian napisał:
Quester,co bys powiedzial na slepy odsluch? Zaplanowali bysmy spot,i na tym spocie byla by jedna kolumna ze sciankami 30mm a druga z 60mm o tych samych wymiarach obudowy i na tych samych glosnikach,usiadl bys na przeciwko nich i w slepym tescie udowodnil bys wszystkim ze slychac roznice. Co Ty na to? :wink:
Zakładam, że głośnik nisko-średnio lub nisko tonowy o średnicy nie mniejszej niż 18 cm i że słuchać miałbym swojej płyty ? Jeśli tak, to nie ma problemu. Jeśli tylko ktoś może coś takiego zorganizować to dogramy się czasowo.

[ Dodano: 2009-01-20, 09:53 ]
Ciekawe ze jak ludzie buduja domy to z reguly nikt nie stawia sciany o grubosci 1m tylko 25cm....
Bo w budownictwie pierwsze skrzypce dzierżą w ręku wytrzymałość i ekonomia, a nie akustyka. Policz sobie jaką objętość materiału zużywasz na kolumnę podłogową, a jaką na mały domek parterowy (najlepiej we wspólnej jednostce, np. w m3), a uświadomisz sobie dlaczego ekonomia w budownictwie jest tak ważna. Nawiasem mówiąc poczytaj o łódzkiej manufakturze. W niej niektóre budynki w kondygnacji parterowej mają ściany znacznie grubsze niż 1m.

Quester napisał:
Zakładam, że głośnik nisko-średnio lub nisko tonowy o średnicy nie mniejszej niż 18 cm i że słuchać miałbym swojej płyty ?

Co do sluchania swoich plyt to oczywista sprawa :wink:

A te min. 18cm to bedzie min. glosnik 8" czy 6.5" ? (czyli np. Visaton W200 czy W170?)

Mysle ze rozsadnie bedzie dac tam taki glosnik o jakim dyskutujemy czyli nie 8" bo to juz sub ;)

Panowie mam dobrą i złą informacje która dla kogo możecie sobie wybrać :grin:
Zmieniam projek na 2 x ER18RNX + 27TBFC/G a co za tym idzie nie obejdzie się bez dodatkowych wzmocnień gdyz muszę troszkę zmniejszyc obudowę :lol:

Bez sensu, naczytałeś się tego co piszą posiadacze HDS180+XT25 że to średnicy nie ma że basu mało,a im chodzi o to żeby zrobić coś nowego i muszą sobie jakoś tą zmianę usprawiedliwić, tak to już jest z DIY. Też robię ten zestaw co ty[na jednym HDS] i nie mam zamiaru zmieniać konstrukcji w połowie realizacji bo się moda na nie kończy.

Ja przez cały czas jak mam kolumny HDS+XT, ani trochę nie znudziły mi się, wręcz przeciwnie czasami puszczę jakaś "nową" piosenkę (co mi się spodoba - obecnie Liquido - Narcotic) i mogę jej na okrągło słuchać i jeszcze bardziej przekonuję się do tych kolumn. Także doceniam je nie mniej niż na samym początku, albo nawet bardziej. Ale brak mi porównania z kolumnami podobnej klasy, więc nie mogę powiedzieć, że to lepsza propozycja czy gorsza na kolumny.

jeszcze ostatecznie nie zdecydowałem na razie się zastanawiam :idea: i nie umiem podjąc decyzji :oops:

Nie chodzi mi o to że ten czy tamten zestaw jest lepszy, ale o to ze jak już tyle zrobione to trzeba to skończyć, zwłaszcza że robi to na oczach całego forum.Później posłuchać z miesiąc,
sprzedać i jeśli ma chęci brać się za coś nowego.Przynajmniej ma się dobry punkt odniesienia do następnej konstrukcji.

funiax1 napisał:
Nie chodzi mi o to że ten czy tamten zestaw jest lepszy, ale o to ze jak już tyle zrobione to trzeba to skończyć, zwłaszcza że robi to na oczach całego forum.Później posłuchać z miesiąc,
sprzedać i jeśli ma chęci brać się za coś nowego.Przynajmniej ma się dobry punkt odniesienia do następnej konstrukcji.

Dobre podejście :grin: HDSa słuchałem ale tylko jednego i bardzo mi się podobało seasa nie słyszałem ale podobno jest leprzy więc pewnie jest miodzio.
Ale teraz pojawił się problem jeżeli chciałbym te seasy to musiał bym jakoś wyciąć odgrodę w kolumnie gdyż ma to być układ MTM a to trochę mija się z celem.
Druga sprawa to to że HDSy podbają mi się z wyglądu :grin:
Niech będzie na razie daruje sobie seasa no może za jakiś czas jakieś monitorki na nich wystrugam

Pozdro
p.s. prace staneły z braku czasu itp

HDSa słuchałem ale tylko jednego i bardzo mi się podobało seasa nie słyszałem ale podobno jest leprzy
bez sensu....
"podobno lepszy" .... powiem Ci ze zle do tego podchodzisz prawda taka że jak złozysz 2.5 na hdsach to tez bedziesz zadowolony bo to rowniez bardzo dobry przetwornik ...

a jest poprostu inny niz ER .... i powiem Ci jeszcze jedna rzecz....przed wyborem CA rozmawialem troche z kilkoma ludzmi i nie zdecydowalem sie na ER miedzy innymi dlatego ze jest zblizony do HDSa duzo bardziej niz CA....

nie robie CA + XT dlatego ze chcialem cos "lepszego" tylko dlatego ze chce cos "INNEGO"

wedlug mnie HDS wcale nie ustepuje ER czy CA ....to sa glosniki z tej samej półki ...poczytaj np recenzje ZAPHA...

tak wiec ...ja bym na twoim miejscu jednak nie kombinowal i kontynuował swój projekt...

gadales z przemo-lukasem ? ...on ma 2.5 drogi na hdsach ma doswiadczenie i jest osluchany.. wiec zamiast od tak przerywac projekt najpierw cos bym sie rozeznal ...

Nie rezygnuje bo znowu CA nie słyszałem i dźwięk może mi nie wpaść w ucho i co wtedy :wink:
Tak więc trzeba działać szkoda tylko że brak czasu i funduszy na tą chwilę a roboty cała masa.
Szukam ceowników w mieście i jak na razie nie ma takich jak mnie interesują :sad:

[ Dodano: 2009-02-15, 12:46 ]
Miałem kupic głośniki i ruszyc z projektem a tu zdrożały i to bardzo :sad: więc się wstrzymam ale czy stanieją :?: i kiedy bo bez głośników itp nie moge nic zrobić a na tym etapie powinienem powycinać otwory porobić frezy itp ale to najpierw chciałbym dokładnie zmierzyć głośniki, br itp aby potem nie poprawiać :sad: :sad:

[ Dodano: 2009-02-17, 15:21 ]
Panowie zmieniam koncepcje na 3 way w te samej budzie na basie będzie Seas CA22RNX zamontowany na dole kolumny ( dlaczego ? ) ponieważ kupiłem już prawie dwa takie głośniczki za 320zł :grin: nowe :!:
Teraz chciałem znaleść coś na średnice tylko jeszcze nie wiem co myslałem nad dwaoma 15 i pośrodku wysoki tak aby konstrukcja była na 4 głośnikach.

[ Dodano: 2009-02-17, 15:31 ]
I chcem zrobić coś w tym stylu

[ Dodano: 2009-02-17, 16:56 ]
Jednak będzie to coś takiego na tych samych głosnikach tylko że obudowa troszkę inna ze względu na to żę będzie to przerobiona moja :grin:
http://www.homecinema-fr.com/forum/viewtopic.php?t=29830567

[ Dodano: 2009-03-10, 10:56 ]
Panowie ruszam z konstrukcją i nie żadna nową bo dałem sobie spokój tylko dalej jak w temacie :grin: już nie długo może jakieś fotki z postępów prac wrzuce chociaz nie wielkich :wink:

[ Dodano: 2009-03-10, 23:12 ]
Powoli ruszam do pracy dzisiaj wyciąłem otwory na BR http://www.loudspeakershop.eu/rura-br70220hp-p-1140.html jest długi,profilowany i dużej średnicy :grin:
Wyciąłem i podfrezowałem od środka otwory na gniazda bananowe
i ogarnąłem 2 płyty frontu tzn. te od kolumny nie od wierzchu, otwory wyprofilowałem od środka aby powietrze miało swobodny przepływ, było troszkę zabawy ale efekt mnie zadowala różnica między jedną stroną a drugą to jakieś 15mm na stronę.

Sorki za jakośc ale robiłem to w nocy :wink:

A i zrobiłem takie dołki pod wysokotonowce :grin: cała płyta będzie miała 6cm więc takie dołki wystarczą i Vifa ładnie się tam wpasuje :grin: w czołowej będzie normalna dziura wycięta. Najważniejsze jest to że prace znowu ruszyły, dekarską już mam więc możę w weekend będę dalej działał

Jak bywasz na śląsku to mogę ci wypożyczyć HDSy I XT bo u mnie prace jeszcze potrwają a ty jak widzę ostro z budą ruszyłeś, no ale to 160km.

Na Śląsku mam duzo rodziny nawet bardzo i często u mnie bywaja ciotki,kuzyni itp :grin: jak coś to się dogadamy :grin:

[ Dodano: 2009-03-11, 20:15 ]
Dzisiaj nawet znalazłem czas na wyklejenie środka taśmą dekarską :grin: na obydwie kolumny poszła mi jedna rolka 15cmx10m i starczyło na każdą ściankę oprócz dolnej i wzmocnień.
Kleiła się dość łatwo bo jest bardzo lepka a do tego podgrzewałem jeszcze suszarką aby dobrze złapało więc w zakamarkach czy przy skosach było ciężko bo co trochę się czepiała czegoś ale jakoś poszło

Na bałagan nie paczcie :oops: bo tam jest wszystko i jeszcze więcej już w zasadzie nie ma gdzie stać a pomieszczenie duże 30m2

[ Dodano: 2009-03-13, 14:34 ]
[img=http://img365.imageshack.us/img365/6571/81030072.jpg]

[ Dodano: 2009-03-13, 15:08 ]
Wytłumienie gąbką czopkową na każdej ściance oprócz bocznych razem z przednia na razie tylko dopasowane nie przyklejone tak abym mógł wyjąć je w każdej chwili.
Otwory na BR w gąbcie jeszcze nie wycięte. Gąbke miałem w domu więc czemu mjała się zmarnować :grin:

[ Dodano: 2009-03-13, 16:37 ]
Panowie mam pytanko :!:
Otóż chciałem pomalowac wysokotonowca na kolor tkai jak HDS-y czy nie będzie to stwarzało żadnego problemu :?: Rozkręcic i prysnąć dobranym kolorem, moim zdaniem poprawi to efekt :grin:

Trzy śrubki i po problemie tylko uważaj na klej przy konektorach. Nie za dużo tej maty, ja daje tylko za głośnik na tylną, przecież to BR.

Powrót