• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

sprawdzilem dysk na brata lapku
nie czyta seagate disc wizard, ale oba windowsy zainstalowaly sie poprawnie
po odpaleniu tego dysku na moim kompie win sie uruchamia i wiesza zaraz po uruchomieniu (widac pulpit itp). po czym komp przestaje widziec dysk

dla spokoju sprawdzilem tez ram - nic nie pomoglo (podmiana, zamiana, wyciagniecie)

ewidentnie mam konflikt sprzetowy. ide wymienic na klasyczny dysk

Mam taki problemik. Na panelu przednim mojego komputera są przyciski dotykowe reset i on/off. Niestety przyciski te są w zasięgu ciekawskich rączek mojej półtorarocznej córeczki. Bardzo ją interesują te przyciski, więc chwila nieuwagi i wiadomo- komputer dostaje niespodziewanego reseta lub zostaje wyłączony. Jest może jakiś programik, by w momencie korzystania z kompa móc je wyłączyć? Szukałem w google ale nic nie znalazłem.

a moze by tak sprzetowo na kablu je wyciagnac gdzies do gory?

bylem w sklepie zamienic dysk - oczywiscie problemy robi bo dysk jest sprawny...
zostal mi tylko asus. jak nie pomoga to wtopilem 300zl :(

lars, w opcjach zasilania powinno dać się ustawić przycisk power, ale resetu raczej nie da się przestawić... Jeśli resetu nie używasz to możesz go fizycznie od płyty odpiąć. Innego wyjścia chyba nie ma.

Przycisk power ustawisz w laptopie, w stacjonarce trzeba by zmienić układ zasilania. Przycisku reset nie zmienisz, trzeba odłączyć od płyty

To odłączę przynajmniej ten reset. Mała resetuje komputer nawet kilka razy dziennie. W końcu system mi od tego siądzie.

Odłącz obydwa i od zasilania i od resetu. Wyprowadz kable z płyty głównej od pinów zasilania i podłącz do nich włącznik/ kup w sklepie elektronicznym np taki z zamknięciem

product_thumb_ma_small.php

albo przekręcany

w_cznik_eaton_1.jpg

Ale najlepszy sposób to dać kompa nie pod, a na biurko tak jak ja zrobiłem/ teraz moja córka dusi jedynie logo Nvidia myśląc pewnie, że to coś da :)

Odłącz obydwa i od zasilania i od resetu. Wyprowadz kable z płyty głównej od pinów zasilania i podłącz do nich włącznik/ kup w sklepie elektronicznym np taki z zamknięciem

product_thumb_ma_small.php

albo przekręcany

w_cznik_eaton_1.jpg

Dobry pomysł z przyciskiem, ale nie takim jak Podałeś ;) w komputerze przyciski power, start wyzwalane są impulsem, tzn. krótkotrwałe zwarcie powoduje włączenie, a długie trzymanie wyłączenie. Tutaj potrzeba przycisk monostabilny :), chyba żeby dać te przełączniki w torze z tymi z obudowy to wtedy będzie git Twój zamysł :)

włączanie jest sprawą biosu a nie Windy więc po prostu włączy się bo jak miałby inaczej :PPP po wbiciu kernela i sterów dopiero wtedy winda zaczyna zarządzać płytą główną

Aha no to super. Ustawiłem już opcję "nie rób nic" dla przycisku on/off a reset odłączę całkowicie wyciągając wtyczkę na płycie głównej. Sprawa rozwiązana. Dzięki Panowie:)

w komputerze przyciski power, start wyzwalane są impulsem, tzn. krótkotrwałe zwarcie powoduje włączenie, a długie trzymanie wyłączenie.

No tak/ kompletnie zapomnialem. A moze nawet lepiej bedzie dac ( nie wiem jak to sie nazywa) przelacznik suwakowy 3 pozycyjny / 1-off, 2-on, 3-off. Wtedy jednym pelnym przesunieciem poszedlby impuls, a przelacznik po wlaczeniu kompa bylby zawsze ustaqiony na off.

asus napisał:
Szanowny Kliencie,

W tym modelu testowane były tylko dyski mechaniczne, nie montowano innych.

Występujace problemy mogą być więc nienaprawialne.

Natomiast z pewnością warto wykonać aktualizację BIOSu.

Proszę wykonać aktualizację BIOSu

[...]

Warto też przetestować współpracę dysku z komputerem w różnych trybach pracy kontrolera.

Zazwyczaj można to ustawić w BIOSie w menu Advanced > SATA Configuration

Pozdrawiam / Best Regards,
Mariusz Gabryś Technical Support Engineer L1
ASUS Poland Sp. z o.o. | Ul.Postępu 6 | 02-676 Warszawa
Tel.: +48 22 571 8040 | Fax.: +48 22 571 8001
Website: ht

jak widac tam tez nikt nie czyta co sie do nich pisze
czyli rozumiem ze nie mam szans na poprawna prace komputera z tym dyskiem i musze go wymienic na klasyczny

A próbowałeś jakiegoś linuxa odpalić ?
Jak by ruszył to by była jednoznacznie wina wina a nie lapka.
Jak nie ruszy to nie wiem , pewnie jakiś konflikt z kontrolerem na płycie lapka i dupa zbita :???:

Powrót