To szkoda, że nie rozumiesz ale jak kiedyś zaczniesz pracować w podobnych programach (CAD, Photoshop, 3DS Max itp.) jak nasz kolega to wtedy zrozumiesz na pewno.
W CAD albo Solid sporadycznie coś rysuje , photoshop`em się bawiłem, wole corel`a. Do "wykończeniówki" coś tam w nosorożcu się pobawię czasami. 3DS max to program od grafiki 3d tu już bardziej, aczkolwiek ważniejszy jest (moim zdaniem) GPU CPU i MHz`e.
Wytłumacz mi w takim razie proszę jakie operację wykonuje się na tych/takich programach, które to wg Ciebie potrzebują takiego dużego magazynu pamięci podręcznej do "przerzucania" gigów danych ?
Sam Win7 to max. 1Gb zostaje ok. 3Gb w przypadku 4 dostępnych. (włączył bym prostą grę, przeglądarkę z otwartymi kilkunastoma zakładkami , film HD i jeszcze pewnie dał bym rade pracować na photoshopie

)
W grach na prostych PC to tak istotne jest duża ilość RAM, ale weźmy np. taką PS3 wiesz ile tam jest RAM?

a dlaczego tylko tyle ? - zobacz przepustowość i zegar.
Nie upieram się przy swoim, być może się mylę więc jak już wspomniałem proszę tylko a by mi to wyjaśnić.
Robiłeś testy ? Czy możesz je pokazać.
To strasznie nietrafiony, od wielu lat Intel niszczy AMD pod każdym względem - kiedyś przy Pentium 4 jeszcze jakoś AMD startował ale teraz to szkoda gadać.
Po czym wnosisz? Ja uważam że intel i AMD byli zawsze m/w na równi jak jeden się wychylił to drugi go zaraz dogonił, to ten go przegonił , to następnie tamten go itd...
Nie wiem dokładnie jak jest teraz ale całkiem niedawno przy AMD wspierał dual channel w kontrolerze pamięci przez co te w dualu miały 128bit szynę. Ram DDR2 800Mhz CL 4-4-4-11 w dualu na AMD i tak pracował w programach szybciej niż w intelu gdzie ten sam Ram chodził 1066Mhz 5-5-5-18 lecz intel i tak dual widział jako single tj. 64bit. W grach to nie miało praktycznie znaczenia, bo wysokie timingi rekompensowała wyższa szyna i ilość Gb`ów , ale w programach to już miało duże znaczenie....
Ogólnikowo to intel był zawsze trochę droższy od AMD, ale dawał się łatwo kręcić więc w niektórych przypadkach mając to na uwadze wypadał w sumie trochę lepiej.... Nie uważam aby któryś z nich był kiedyś tak lepszy od drugiego by o tym mówić aż tak głośno. Teraz i5 i7 intela miażdżą AMD ? a ile one kosztują zacznijmy od tego

Wszystko jest uzależnione od ceny.
To tak nie działa, masz różne typy macierzy.
Jak nie tak to jak ? Dwie głowicę z czytują z obu macierzy na raz ? - no tak też
Nawet dwa HDD w RAID nie prześciegnie SSD.
W tych prostych testach na kopiowanie dużych plików to może i nie, ale w pracach na programach, hmm no nie jestem pewien, nie będę się upierał.