• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

Panowie w tym miesiacu zakupie laptopa. Maksymalna kwota to 1500zł(choc im taniej tym lepiej). Laptopa bede kupowal w Rzeszowie. Co wybrac? Sluzyl bedzie do obslugi max 2 programow jednoczesnie. W wiekszosci obliczeniowe, cady, laby itd. W żadne gry nie gram i nie mam zamiaru. Dysk 500gb spokojnie wystarcza. Raczej szybki procek i dysk jest najwazniejszy. Bez jakichs fikusnych bajerow. Wielkosc od 14cali w gore. Widzialem, ze juz za ta kwote mozna kupic laptopy z i3 tylko nie wiem czy warto? Zdaje sobie sprawe z tego ze ceny w sklepach sa rozne dlatego napisalem ze im taniej tym lepiej choc pare zlotych moge nagiac budzet. Ma ktos jakies rozeznanie w tym temacie? W co warto inwestowac?

Ja ponizej tej kwoty kupilem sobie do pracy lenovo t410, seria biznesowa sygnowana thinkpadem dawnego IBM.
Buda z magnezu, core i5, 8GB ramu, dysk 320 / 7200rpm, grafa intela i podwyzszona rozdzialka.

Mozna ustrzelic wersje z nvidia quaddro.
Bylo sporo konfiguracji, mozna wrzucic modem 3G.

---------- Post dodany o 18:46 ---------- Poprzedni post o 18:46 ----------

Ogolnie stary dobry pancerniak, szkoda ze juz nie IBM.

---------- Post dodany o 18:50 ---------- Poprzedni post o 18:46 ----------

tylko ja kupilem uzywke, wiesz......

Ja w 2012 w grudniu kupiłem żonie Lenovo b580 i jestem zadowolony a raczej żona :razz: Ogólnie laptop pracuję płynnie multimedia internet i podstawowe programy biurowe. Gier na nim nie ma żadnych chyba prócz angry birds :) Jakość wykonania ok. Zawiasy po roku trzymają niemal identycznie (przynajmniej ja nie odczułem żeby chodziły lżej). Ogólnie zakup udany, myślałem nad używką mocniejszą ale wolałem dołożyć 300 zł i cieszyć się gwarancją w razie czego. Zz tego laptopa zapłaciłem coś około 1300-1400 zł z wysyłka i gwarancją door to door (były opcje z gwarancją tradycyjną). Rys na nim po roku nie ma laptop w 90 % używany w domu czasem do pracy do znajomych gdy jest potrzeba. Ogólnie ja bym doradził kupić ci słabszego laptopa a nowego skoro i tak w gry nie grasz. Jedyna wadą jest szkląca matryca wiadomo w słoneczny dzień trzeba się ustawić odpowiednio aby nie waliła po matrycy i szkląca ramka wokół bardzo się palcuje.

Co do dysku to zależy ci na pojemności czy prędkości ? Mam dużo znajomych co pozmieniali w laptopach dyski na SSD i wszyscy mówią że zyskały drugie życie nawet te starsze :)

Jakbyś mógł określić czy to do domu czy na wypady jak go będziesz użytkował czy zależy ci na pracy na bateri ?

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jaki-laptop-do-1500.html

tu małe porównanie w zakresach cenowych.

Ja kierowałem się przy zakupie aby miał 2 rdzeniowy procek 4 gb ramu ddr3 port usb3 wyjście HDMI na dzisiejsze czasy to już standart, oczywiście wifi b/g/n, do tego dostałem jeszcze port kart SD i czytnik linii papilarnych niby bajer a przydatny :)

Ostatnia edycja:
Co do dysku to zależy ci na pojemności czy prędkości
Na predkosci ale 200gb musze miec.

Mam dużo znajomych co pozmieniali w laptopach dyski na SSD
Fajne tylko drogie i ogranicza je liczba zapisów.

Jakbyś mógł określić czy to do domu czy na wypady jak go będziesz użytkował czy zależy ci na pracy na bateri ?
50% w domu, 25% na uczelni i 25% w warsztacie samochodowym.

Laptop bede obslugiwal ja, nie mechanik, dla nich bedzie obecny stary PC ;P . Jest w apollo lenovo b590 za 1500zł ale gwarancja tylko 12miesiecy ;/ 24 uwazam za minimum.

Osobiście poniżej i3 nie mogę pracować bo są to "muły"

Do przeglądarki multimediów jak najbardziej i3 nie jest potrzebne :) i uważam że nie odczułby przy takim wykorzystaniu różnicy. Sam w stacjonarce mam amd 965 be i przy używaniu przeglądarki i innych pierdół różnicy nie czuć. Problem zaczyna się w programach które potrafią wykorzystać potencjał procesora. Adobe photoshop, konwertowanie, pakowanie rozpakowywanie i temu podobne.

Pamiętajcie, że przykładowo i3 w stacjonarce a w laptopie to zupełnie INNE procesory. Różnią się nie tylko taktowaniem, ale często i liczbą rdzeni oraz wątków. Dlatego takie porównania są bez sensu, to że podobnie nazwany procek desktopowy daje radę - zupełnie nic nam nie mówi o jego mobilnym odpowiedniku.

Powrót