• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ktory z tych głośników wytworzy najwięcej basu? (STX)

No ale to chyba powinno być jakoś głośniej bo przecież jeśli postawimy 10 głośników z 10 wzmakami to w pomieszczeniu będzie głośniej niż jak będzie tylko jeden zestaw???

A jeszcze jedno pytanie jeśli podłącze dwie kolumny głośnikowe 3 drożne równolegle do jednego kanału wzmacniacza to też db wzrastają w głośnikach z tych kolumn czy nie ?

---------- Post dodany o 09:10 ---------- Poprzedni post o 09:08 ----------

No ale to chyba powinno być jakoś głośniej bo przecież jeśli postawimy 10 głośników z 10 wzmakami to w pomieszczeniu będzie głośniej niż jak będzie tylko jeden zestaw???

LightSound napisał dokładnie jak to działa. A jeśli podłączasz jeden głośnik pod jeden kanał wzmacniacza to parametry głośnika będą takie same jak podaje producent.

A jakie będzie SPL i SPL max jeśli dwa takie głośniki podłączymy do dwóch oddzielnych końcówek mocy?
powinno być jakoś głośniej bo przecież jeśli postawimy 10 głośników z 10 wzmakami to w pomieszczeniu będzie głośniej niż jak będzie tylko jeden zestaw???
Dlatego pisałem, że z akustycznego pkt. widzenia nie ma znaczenia jak połączone są głośniki...
Siedzisz naprzeciwko głośnika 8R 90dB 100W z odległości 1metra ciśnienie akustyczne wynosi 90dB jeśli podwoisz to, poprzez dołączenie do tego identyczną konfiguracę, w takiej samej odległości (1m) to podwoi się powierzchnia membrany... -więc ?

2. Dwa takie głośniki spięte równolegle przy 2,83V będą mięć SPL 93db oraz SPLmax ~ 116db (200W)
3. Dwa takie głośniki spięte szeregowo przy 2,83V będą mieć SPL 90db oraz SPLmax ~ 113db (200W)

A to niby dlaczego SPLmax zmieni się w zależności od podłączenia? W trzecim przypadku należy po prostu podać dużo wyższe napięcie aby go osiągnąć ale będzie on nadal taki sam (moc akustyczna wypromieniowana z dwóch głośników jest niezależna od sposobu ich łączenia).

A to niby dlaczego SPLmax zmieni się w zależności od podłączenia? W trzecim przypadku należy po prostu podać dużo wyższe napięcie aby go osiągnąć ale będzie on nadal taki sam (moc akustyczna wypromieniowana z dwóch głośników jest niezależna od sposobu ich łączenia).

Zgodzę się a zarazem nie zgodzę. Musimy przyjąć coś za punkt wyjściowy i jest to 2,83V czyli dla tej konfiguracji 16ohm jakieś 0,5W czyli by miał 1W trzeba podać ok ~3,54V by dostały 1W - ale wtedy niema punktu odniesienia do wszystkich i podałem wartości dla 2,83V z których wynika max spl 113db choć faktycznie będzie można wycisnąć z nich te 116db z powodu o którym piszesz.

Jest może jakiś program komputerowy przez który bym mógł puścić muzykę i pokazał by mi jak nisko schodzą hz i jak wysoko idą hz w danym utworze?

Witam ostatnio dostałem głośnik KENWOOD KFC-W112S jest on warty uwagi ? I czego mogę sie po nim spodziewać?

---------- Post dodany o 23:37 ---------- Poprzedni post o 19:32 ----------

Powie ktoś coś na temat tego głośnika?

Zna może ktoś jakiś sprzęcik wzmacniacz który był by zasilany z akumulatora lub bateri ? I By grało dość głośno ? Może jakiś kit ?

Jest może jakiś program komputerowy przez który bym mógł puścić muzykę i pokazał by mi jak nisko schodzą hz i jak wysoko idą hz w danym utworze?

Na przykład wtyczką vst Blue Cat's FreqAnalyst pod foobarem (każdym plajerkiem, umiejącym uruchamiać wtyczki Steinbergopodobne). Jest darmowy. Niestety nie da się zdjąć screena, ale pokazuje w locie to, o co zapewne Ci chodzi.

Powrót