Mam pdf z pomiarami tego układu wykonanymi przez 'mrelektronik'.
Te pomiary na pewno są błędne. (raczej pomiary są dobre a gość miał błąd w montażu i nawet wiem gdzie

)
Mogę się założyć o browar, że w originale jest 10nf i pasmo jest płaskie z taką wartością .
Trzeba podchodzić krytycznie do wszystkiego co jest zamieszczone w necie a przede wszystkim nie robić bezmyślnych kopiuj/wklej i samemu przeanalizować układ który się buduje .
Po pierwsze ten 10n z rezystorem siatkowym 680k tworzy filtr górnoprzepustowym o spadku 3dB-elowym na 2*pi*R*C = 23Hz.
Już tutaj widać, że ten kondensator nie może tak ograniczać pasma jak wyszło na tych pomiarach jednak taki spadek dalej może być słyszalny. Warto jednak zauważyć, że ten filtr jest wewnątrz pętli sprzężenia która zredukuje jego wpływ .
Pętla sprzężenia zwrotnego zamyka się przez rezystor 10k z wyjścia i kondensator 10u.
Zakładając na chwilę, że kondensator ten jest zwarty wzmocnienie układu można policzyć jako stosunek 10k/1.2k czyli koło 18dB.
(W praktyce mniej ze względu na ograniczone wzmocnienie w otwartej pętli , szacując z grubsza jednak pierwszy stopień będzie miał jakieś 15x drugi koło 10x razem daje ponad 40dB wzmocnienia czyli znacznie więcej niż wzmocnienie w zatkniętej pętli )
Kolejny sygnał, że coś jest nie tak z pomiarami z pdf-a.
Wzrastająca reaktancja tego kondensatora 10u będzie powodować wzrost wzmocnienia na niskich częstotliwościach .
łatwo policzyć, że na około 1.5Hz wzmocnienie będzie 2x większe .
Taki boost na niskich f to nic dobrego i tu pojawia się pytanie co z tym zrobić ?
Można skompensować właśnie odpowiednio dobierając parametry filtru górnoprzepustowego wewnątrz pętli i stąd właśnie bierze się ta pojemność 10nF kondensatora sprzęgającego

Kombinując wszystko do kupy charakterystyka będziecie wyglądać tak :
Zwiększając wartość tego kondensatora z 10n do 100n spowoduje, że cały misterny plan...
Kondensator 17p ogranicza pasmo dla bardzo wysokich f i nie pełni żadnej roli w paśmie audio .
Bez niego układ miałby wzmocnienie do kilku Mhz .
Pomiary oryginału są tu :
http://hometheaterhifi.com/reviews/amplifier/preamplifier/lamm-ll21-stereo-tube-preamplifier/
Z mojego punktu widzenia jednak idea tego pre jest bez sensu bo zwykle nikomu tak wysoka wartość wzmocnienia jest nie potrzebna .
Stosunkowo wysoka impedancja wyjściowa też nie pomaga .