Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
W końcówce mocy lapmowej - Push-pull i to jeszcze w gitarowej - owszem zasilacz lampowy wpływa na brzmienie - szczególnie jak zaczyna niewydalać z robotą. Daje miększe i ładniejsze przestery.
zrób dwa zasilacze "na pająku" porównaj brzmienia (bo zapewniam cię że są inne - jeśli masz dobre ucho) i wtedy wybierzesz co ci bardziej pasuje - i po temacie
Są też tacy co kupują nietanią "specjalną pastę" smarują nią wzmacniacze operacyjne, albo kupują "kable" optyczne ze złoconymi końcówkami, lub specjalne podstawki pod kable i także twierdza że słyszą różnicę. Nie we wszystko jestem w stanie uwierzyć | ![]() |
DIY ma to do siebie ze jeśli masz wiedze to możesz niskim kosztem zrobić coś co gra równie dobrze jak sprzęt za grube pieniądze.
I wreszcie najważniejsze. W dużym uroszczeniu.
Wzmacniacz, przedwzmacniacz - to tak naprawdę zasilacz. To w uproszczeniu zasilacz który odpowiednio moduluje amplitudę wyjściową.
Wniosek jest jasny - jak masz słaby zasilacz to właśnie tak słabo to będzie brzmieć.
Jeśli się zastanawiasz na starcie czy iść na kompromis „z pewnymi słabościami” to od razu skazujesz projekt na średnią jakość delikatnie mówiąc.
W domyśle w moim tekście ten ze słabościami, to lampowy....w takich rozwiązaniach zaletą lampowego zasilacza są jego słabości (co potwierdza wiele osób).
Dlatego mój dylemat: dla lampowego przedwzmacniacza należy szukać zasilacza o bardzo dobrych parametrach, czy jednak z pewnymi słabościami (i jakimi)?
Zgadza się..w poście powyżej wkleiłem stary plik ze schematem z AS.....Ewidentnie C3 - 10nF. dzięki za czujnoscc3 to 10 nano a nie 100
mozesz kupic potencjometr 100 om i zamienić z jednym z rezystorównapięcie to jest jedynie symetryzowane rezystorami po 100 ohm każdy
Mam już zamontowaną stalową przegrodę oddzielającą pre od zasilacza....przydzwieku zero,takze juz nei musze kombinować z symetryzowaniem. dziekimozesz kupic potencjometr 100 om i zamienić z jednym z rezystorów
regulujac potencjometrem mozesz znaleźć punkt , w ktorym hałas jest najmniejszy
jesli resztki przydxwieku sa od zarzenia oczywiście