• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lancia Delta II - Tanio a dobrze; czyli budżetowe CA dla ir0nhide

Chodzi o to, ze wystarczył zwykły okrągły dystans
Stosując taki "udziwniony" nic nie zyskujesz

Chodzi o to, ze wystarczył zwykły okrągły dystans
Chyba dalej Cie nie rozumiem :) bo gdyby wystarczył tylko pierścień z MDF`u to bym tak zrobił....
U mnie to co zrobiłem nie pełni funkcji dystansu tylko panelu tj. elementu który pozwala w ogóle na przymocowanie głośnika do drzwi. Coś na zamianę oryginalnego:

Otwór w drzwiach ma jajowaty kształt więc i tak sam okrągły pierścień nie zdał by egzaminu a w dodatku przysporzył by więcej pracy z uszczelnianiem, nie wspominając już o przymocowaniu go..

Wydaje mi się Łukasz że tak było po prostu prościej, nie mam takiego doświadczenia jak wy w CA... (a rzeźbić takie rzeczy lubię :P)

Dystans uszczelnia sie mata z obu stron i to wystarczy

A jak otwór jest duży to mozna zrobic cos takiego jak do pandy
http://m.allegro.pl/panda-dystans-mdf-lakierowany-impregnowany-w-wa-i4207241902.html

My używamy takich do Volvo dla redukcji z 8"

Nie chodzi mi o to, ze zle zrobiłeś czy nie bedzie działać działać bo bedzie
Tylko mozna to było zrobic w prostrzy sposób :)

Ale fajnie, ze podchodzisz z pasja do tego co robisz

Kibicuje i będę tu zaglądał

Ostatnio zupełnie nie mam czasu na audio ( 'zawiesiłem' się na aucie i wolną chwilę spędzam praktycznie na mechanice...)
ale czasami pomalutku coś tam dłubię ;)

Ostatnia edycja:
Przymierzam się do przeniesienia akumulatora do bagażnika zastanawiam się jaki przekrój przewodu był by dobry (nie za mały)
Aku ~72Ah 680A Długość max. 5 metrów. Jak to można by obliczyć ?

Czyli jakieś 8mm "fi" żyły...
A masę (minus) do obudowy mogę podłączyć czy też kabel ciągnąć ?

Czytałem że aku w bagażniku ma jedną wadę. Z akumulatora wydobywają się gazy... które mogą przedostawać się do wnętrza samochodu a to może mieć wpływ na zdrowie osób siedzących wew.
Czy wiecie coś na ten temat ?

Czyli jakieś 8mm "fi" żyły...
A masę (minus) do obudowy mogę podłączyć czy też kabel ciągnąć ?

Czytałem że aku w bagażniku ma jedną wadę. Z akumulatora wydobywają się gazy... które mogą przedostawać się do wnętrza samochodu a to może mieć wpływ na zdrowie osób siedzących wew.
Czy wiecie coś na ten temat ?

Móc możesz ale czy jakość takiego połączenia w sensie prądowym będzie taka sama jakby ciągnąć kabel? Sam sobie odpowiedz ;)

A co do gazów i innych historii... jest kilka starszych samochodów które w serii mają aku w bagażniku (BMW e36) czy pod fotelem ( xsara Picasso) i nic złego się nie działo, a akumulatory montowano zwyczajne kwasiaki.

montowano
w Volvo tez
i do każdego aku w takim samochodzie podlaczony by wężyk który odprowadza gazu poza samochód

Jakieś tweetery tymczasowe zamontowałem. Kilka osób już mówiło że wygląda jak seryjnie zrobione, więc nie jest źle ;) ale i tak będę chciał zmienić z czasem na chyba wavecore'y w słupkach...

Kabel sygnałowy zrobiłem (wykorzystałem) z kabla od zmieniarki miał ekranowane gorące żyły i wg jest dobrej jakości.

Aku do bagażnika na razie nie będę przenosił bo nie chce mi się budować komory na niego (...) a i chwilowo nie mam kasy na sam dolot powietrza...
Chcę położyć kabel + do wzmacniacza (60A bezp.) na przód pójdzie te powiedzmy 100W na tył. max 300W to 16mm^2 nie będzie za chudy ? W sklepie mają 35mm^2, albo 16mm^2, nie chce przepłacić a za 35 mają przesadzoną cenę.

kalkulator:
http://lumier.pl/kalkulator/

Ostatnia edycja:
Coś ty ? dla 0,4kV :blink:
Na 16mm2 teraz mam 0.2V spadku...
To 3metrowe kable startowe(400A) nie mają 35mm2

I tak z suba nici raczej bo bez reg. fazy nie mogę tego słuchać jak z przodu scena a "dungu, dungu" z a plecami.... :glare:

Ostatnia edycja:
0,2V to bardzo duzo
Spadek powinien wynosić zero
W innym przypadku masz blad w instalacji

A jak robisz zwrotnice 2 drozna tez ci regulacja fazy potrzebna?
Bez tego nie da sie zgrac 2 głośników poprawnie?
O co trzeba zadbać aby zgrac głośniki razem?

Nie 0.2V pomyłeczka. Na aku jest 12.56 a na wzm. 12.54 (sorry)

To chyba raczej kwestia samej akustyki, ale faktycznie nie opóźniałem przodu. Jutro sprawdzę i dam znać.

Tak dalej ten Alpinek jak na razie, czasy są (bez suba więc tylko opóźnienie przodu) pokręciłem i no trochę jest lepiej, ale to jeszcze nie to...
Pobawię się jeszcze deczko i dam znać.
Może jedna 12" do sedana to jeszcze mało :drool:

Ostatnia edycja:
Powrót