Duży w tubie i pod korektoremNo ewentualnie duży, w dużej obudowie tubowej![]()

Nawiasem, taki duży jest GD38/200, a okazuje się, że nie bardzo może więcej

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Duży w tubie i pod korektoremNo ewentualnie duży, w dużej obudowie tubowej![]()
Duży w tubie i pod korektorem. Jak szaleć to szaleć ;P.
Nawiasem, taki duży jest GD38/200, a okazuje się, że nie bardzo może więcej. Tak że ja jednak obstawiam technikę ;P
http://resolution.nodecube.net/products/pdfs/Monitoring/PMC AML2.pdf Test monitora studyjnego PMC AML2
Czy krol jest nagi? Pomiary nie wygladaja dobrze, ale sa tez ciekawostki. W porownaniu do innych testow z tej strony widac bardzo niskie znieksztalcenia na basie ( potem bardzo rosna ) oraz wodospad, ktory pokazuje szybkie wygaszanie niskich czestotliwosci.
średnie tony są zbyt wyeksponowane w stosunku do basu
Na razie gdn leci pełnym pasmem.
Wiem, zastanawiało mnie czy linia nie potęguje tego podbicia, w końcu nie jest jeszcze dobrze wytłumiona.
Obecnie w kolumnie jest więcej wytłumienia niż na zdjęciu. Doszła gąbka prawie na całą długość tunelu, oprócz wylotu.
Pozostaje tam zaślepiona, niewykorzystana przestrzeń: sprawdź efekt usunięcia lub odsunięcia przegrody poziomej obok głośnika.
Otóż to. Z moich skromnych doświadczeń wynika, że najlepiej najpierw pomierzyć sobie pustą obudowę, a potem po trochę dokładać wytłumienie w różnych konfiguracjach. Robiąc pomiary zawsze wstawiam sobie pierwszy pomiar do porównania. Tylko w ten sposób można zobaczyć co to wytłumienie tak naprawdę robi. Przy okazji można oszczędzić sobie niepotrzebnej roboty, bo niestety nie każda testowa obudowa jest prawidłowa.Ja bym od wstawiania wytłumienia nie zaczynał
Zdaję sobie z tego sprawę.bo niestety nie każda testowa obudowa jest prawidłowa.
Nie gdzie nie napisałem, że się nauczyłem. W jaki sposób najszybciej się człowiek nauczy jeśli nie przez działanie w praktyce.Kolega przeczytal caly temat i nic sie nie nauczyl.
Jak stosujesz gabke to nigdy w zyciu nie zaslepiaj nia przekroju na zadnym z odcinkow falowodu.
Powodzenia
Zawsze mogę zmniejszyć tunel, magia prototypu.Co do samego falowodu, to nie robilbym wiekszej pojemnosci niz 15-18 litrow dla tego glosnika. Szkoda go meczyc duza masa.
Pytanie z innej beczki.
Układ 2,5 drożny w obudowie TL.
jaki wpływ ma zmiana offsetu niezależnie dla dwóch głośników. Czyli jak będzie wyglądało złożenie przebiegu dwóch offsetów.
Operacja jest trudna bowiem układ 2,5 drożny sam w sobie wprowadza pewne niezgodności fazowe między głośnikiem niskotonowym a nisko-średniotonowym. Niwelować trzeba je w samej zwrotnicy ale niekiedy rozmieszczenie głośników na ścianie - czyli przesuniecie odsadzenia centrum akustycznego głośników względem słuchacza, także pomaga. Praktycznie wobudowie BR tylko do tego ogranicza sie trudność.
W TL natomiast każde przesunięcie głośników góra - dół względem siebie powoduje również zmianę offsety głośnika względem początku tunelu TL.
Która wersja będzie lepsza i jakie powinny być offsety dla głośników 13 i 17cm średnicy w układach NNW i NWN.