• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Troche zaszumione masz pomiary, ale ogolnie dzialas fajnie. Tunel w stylu slimaka przecwiczylem. Mozesz przedluzyc deske za glosnikiem, i ustawic staly przekroj. Wtedy za pomoca kolejnej deski mozesz przesuwac offset i jednoczesnie tworzyc cos na ksztalt komory. Jak dobrze ustawisz, to pasmo sie poprawi, ale nie oczekuj rewelacji :)

Pomiary robione na krzesle obok biurka, sa jedynie pogladowe ;) Patencik z pewnoscia sprawdze. Pozniej jednak zmienie tunel na taki ksztalt jak ponizej. No i jak zdaze z tym wszystkim to wstawie dwa glosniki w linie jeden na poczatku tunelu, drugi w offsecie 1/5 bo faktycznie daje najlepsze rezulataty. Chyba ze trzeba glosniki inaczej rozlozyc ze wzgledu na rezonanse.

Ten wariant bedzie lepszy. Wazne jest zeby ten taper za glosnikiem byl dosc spory. No i offset w tym przypadku musi byc idealnie dobrany, bo inaczej nie bedzie dobrego pasma.

Zastanawialem sie tez czy nie zrobic tego odwrotnie. To znaczy glosnik dmucha bezposrednio w offset a tunel schodzi w dol. Ostatnio wlasnie mialem podobna wersje, taki kompromis miedzy tym i gralo to fajnie tylko linia krotka byla i pozniej mi brakowalo pola do manewru. Teraz obudowa jest wieksza wiec moge szalec. Jak znajde jeszcze jakies plyty to bede sie bawil ;)

Takie tez robilem, ale postawilbym na prostsze. Generalnie to z tym glosnikiem nie poszalejesz, osiagniecie rownego pasma z glosnikow o wyzszym qts, w monitorze jest prawie niemozliwe. Chyba ze dasz duzo tlumienia i idealnie dopracujesz offset.

Wlasnie tez to zauwazylem ze zaczac zawsze trzeba od dobrania offsetu pozniej mozna dalej dzialac. Generalnie odsluchowo najbardziej mi sie podoba gdy spadek ch-ki wynosi ~6dB/oct. Faktem jest ze staram sie uzyskac jak najrowniejsze pasmo ale na koniec i tak wybiore wersje ktora najlepiej wypadla w odsluchu. Dlatego ogolne zalozenia to:
-jak najbardziej rowne pasmo pracy portu do 500Hz
-spadek 6dB/oct
W kwesti zejscia i efektywnosci bede musial pojsc na kompromis. Jaki? Okaze sie w przyszlosci ;P

---------- Post dodany 17.02.2014 o 14:30 ---------- Poprzedni post 16.02.2014 o 19:09 ----------

Z samego rana sprawdzalem jeszcze kilka opcji offsetu w tej obudowie. Niestety rezultaty okazaly sie niezadowalajace wiec zmienilem szybko te dwie przegrody na wersje z postu 2888. Offset wypadnie nie mal idealnie w 1/5. Wieczorem zdam relacje ;)

---------- Post dodany 18.02.2014 o 23:46 ---------- Poprzedni post 17.02.2014 o 14:30 ----------

Post pod postem ale co mi na tam ;)
Zejscie przy tej wersji juz mi odpowiada. Gdyby ta charka byla bardziej równa to spalbym spokojnie. Co dziwne offset krotszy a efekt duzo lepszy. Pogromco tutaj pytanie do ciebie jak sumujesz pomiary? Nie wiem czy liczyc to dokladnie tak jak pharoh opisuje czy dla uproszczenia wystarczy tylko by charki pokrywaly sie w niskich rejestrach?
Wersja w której podoba mi sie zejscie:

Wieksza ilosc tlumienia daje bardzo nie wielkie plusy wzgledem minusow. Delikatnie rowniejsze pasmo a spadek efektywnosci bardzo duzy. Kwestia dopracowania dobrego offsetu i tej przestrzeni za glosnkiem. Jak znajde jutro czas sproboje kilka wstawek na zlamaniach wkleic zwlaszcza na poczatku tunelu powinno delikatnie pomoc. Tak czy siak w tej obudowie chcialem sprawdzic czy wieksza obudowa da mi wyrazny zysk. Wniosek? Latwiej operowac, przerabiac i modelowac tunel. Jesli chodzi o samo granie to zysk nie wielki przynajmniej w tym przypadku ;)

---------- Post dodany o 00:37 ---------- Poprzedni post o 00:34 ----------

Edit
Sproboje jeszcze zdobyc inne materialy tlumiace moze tym cos zdzialam.

Wieksza ilosc tlumienia daje bardzo nie wielkie plusy wzgledem minusow. Delikatnie rowniejsze pasmo a spadek efektywnosci bardzo duzy.
Też jestem tego zdania. Lepiej poświęcić trochę więcej dech na obudowy testowe szukając optymalnego kształtu tunelu niż na siłę prostować charkę wytłumieniem.

Wyciagnalem dolna przegrode zrobie w niej otwór podobnie jak dabyl w lini z awx'em. Przy okazji zrobilem pomiar lini bez tej przegrody ;) Co wiecej jako ciekawostka sprawdzilem jak duzo moze zdzialac gabka o grubosci 1cm wstawiona w wylot. Wyniki ponizej:
Tunel bez dolnej przegrody:
Tunel bez(czarny) i z(niebieski) gabka o grubosci 1cm w wylocie:

Zejscie przy tej wersji juz mi odpowiada. Gdyby ta charka byla bardziej równa to spalbym spokojnie. Co dziwne offset krotszy a efekt duzo lepszy.

Marnujesz cenna pojemnosc monitora - tak niewolno! :)

Co dziwne offset krotszy a efekt duzo lepszy. Pogromco tutaj pytanie do ciebie jak sumujesz pomiary? Nie wiem czy liczyc to dokladnie tak jak pharoh opisuje czy dla uproszczenia wystarczy tylko by charki pokrywaly sie w niskich rejestrach?
Wersja w której podoba mi sie zejscie:

Nie przywiazuje do tego wielkiej uwagi. Ale mozesz zrobic tak: Zmierz pusty tunel, najpier glosnik ( zapamietaj odleglosc mikrofonu od glosnika ), a nastepnie mierz tunel. Teraz mozesz manewrowac odlegloscia od tunelu az charki na samym dole beda sie sumowac. Mozesz tez podpierac sie symulacja.
Generalnie nie lam sobie tym glowy, ten 1db w gore czy w dol nie robi roznicy. Generalnie ustawiam mik na rowni z wyjsciem tunelu, a od glosnika nie wiecej niz 1cm. Do kazdego projektu trzeba znalesc odpowiednia wartosc tych odleglosci. Oczywiscie w arta mozesz skorystac z korekty wzoru.

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post o 19:36 ----------

Jesli chodzi o samo granie to zysk nie wielki przynajmniej w tym przypadku

Dla mnie na ucho ciezko wychwycic nawet dosc spore zmiany w pomiarach. Po prostu nie zawsze je slychac, ale pomiary daja mi pewnosc, ze w dobrym akustycznie miejscu, pasmo bedzie idealne.

Wyciagnalem dolna przegrode zrobie w niej otwór podobnie jak dabyl w lini z awx'em.

Nic nie da, ale przekonaj sie sam.

Co wiecej jako ciekawostka sprawdzilem jak duzo moze zdzialac gabka o grubosci 1cm wstawiona w wylot. Wyniki ponizej:

Musi byc bulpren, zwykla gabka za gesta :)

Dla mnie na ucho ciezko wychwycic nawet dosc spore zmiany w pomiarach. Po prostu nie zawsze je slychac, ale pomiary daja mi pewnosc, ze w dobrym akustycznie miejscu, pasmo bedzie idealne.
Hmmm a ja nawet jak poloze na jedna scianke 2cm na gabki to odrazu wychwyce ktora linia jest z gabka ktora nie. Naprawde slychac to wyraznie przynajmniej w tym konkretnym przypadku.

Nic nie da, ale przekonaj sie sam.
Tutaj Cie zaskocze pomiary ponizej.

Musi byc bulpren, zwykla gabka za gesta
Tak tak nawet dopytywalem kiedys mariana o ten bulpren ale nie sadzilem ze ta gabka az tak moze zmniejszysc efektywnosc.

Teraz pytanie ;) Jezeli zmniejsze szerokosc szczeliny w przegrodzie to efektywnosc promieniowania tego "krotszego tunelu" powinna zmalec, prawda? Pytam bo zrobilem dosc duza szczeline i "za bardzo" mi podbilo ten dolek na charce ;D Tak to wyglada:
Dwa pomiary ta sama geometria tunelu, delikatnie inne wytlumienie co widac na obrazku. Najpierw pomiar normalnej lini bez wyciecia:

Teraz linia z wycieciem w dolnej przegrodzie o podobnym wytlumieniu:

Ostatnia edycja:
Tutaj Cie zaskocze pomiary ponizej.

Patrzac na pomiary, to z ta duza dziura straciles niski bas, ale rezonanse na srednicy zostaly. Co gorsze roznica dB miedzy antyrezonansami, a basem jest na poziomie kilku db, co i tak bedzie psulo pasmo. Dlatego jak sam widzisz, to rozwiazanie finalnie nic nie daje. Mozna mowic o korzysci, kiedy bas z tunelu jest znacznie nizej niz poziom antyrezonansow. Patrzac na pasmo glosnika, to antyrezonanse sa niewiele nizej, czyli ich tlumienie jest do kitu. Mozna mowic o bardzo dobrym tlumieniu antyrezonansow, jesli sa one ponizej 12 db od pasma srednicy glosnika.

Daje jeszcze raz linka do testu pmc http://www.mjaudiolab.pl/images/stories/TWO_TWO/PMC TwoTwo 6.pdf zobacz na pasmo basu i antyrezonansow oraz jaka dzieli je roznica w dB, tutaj jest ponad 10db, a mimo to wlaza one na pasmo glosnika.

Efektywność działania wycięcia w tunelu możesz regulować wypełniając je wytłumieniem (np watą - w różnej ilości, upchaną lub w stanie bardziej luźnym), lub zasłaniając np kawałkiem cienkiej gąbki. Efekt działania takiego wycięcia lepiej widać w długich tunelach (np w wysokich, podłogowych kolumnach), bo tam większą część obudowy zajmują faktycznie długie fragmenty tunelu, które można dowolnie łączyć (to znaczy w bardziej dowolnym miejscu) tymi wycięciami w przegrodzie. Testowałem swego czasu jednego szerokopasmowego Tang Banda w monitorze i tam np ciężko mi było odpowiednio zlokalizować to wycięcie...

z ta duza dziura straciles niski bas
Ja tego nie widze.
Jutro pobawie sie tlumieniem i zobacze co z tego mozna zrobic. Dodatkowo jak znajde czas to zwieksze maxymalnie offset i wtedy przerobi ten otwor na mniejszy. Wynikami sie zapewne pochwale ;)

Mozna mowic o bardzo dobrym tlumieniu antyrezonansow, jesli sa one ponizej 12 db od pasma srednicy glosnika.
A o tym zapomnialem, a wiem ze na forum juz kiedys byla o tym wzmianka.

Powiem szczerze co by nie bylo to i tak sproboje kazdego pomyslu jaki mi przyjdzie do glowy, a tak, taki ciekawski jestem ! :)

Ale coś tam nie ładnego się dzieje między 500 a 800Hz.

To juz niz nie ma zadnego znaczenia, tunel nie jest przy glosniku. Zeby sie o tym przekonac, trzeba zrobic pomiar z dalekiego pola :)

Prawde mowiac wiecej monitorow BR smieci z tunelu na srednicy, ale nikt tego nie pokazuje w swoich konstrukcjach. Wiekszosc konstruktorow pokazuje pomiar od bramki w gore, a to przeciez nie mowi o calym pasmie.

http://img13.imageshack.us/img13/968...gabkizsuma.gif tu masz charke z mojego monitora, jak uzyskasz cos takiego, to daj znac :P
Oooo jaki cwaniaczek ;) Dla mnie to pierwsze kroki w tym temacie wiec spokojnie. Ja sie ciesze jesli juz mi sie na sluch podoba, a zmieniam warianty z czystej ciekawosci i checi zdobycia wiedzy. Aczkolwiek jak bede mial podobne wyniki jak Ty to nie nie omieszkam Cie o tym powiadomic hehe :flapper:

Bardzo dobrze, duzo sie nauczysz. Takiego pasma raczej nie uzyskasz, bo Twoj glosnik ma inne parametry, ale takie tlumienie antyrezonansow jak najbardziej.

Powrót