to co byś mi polecił za przetwornik tak do 200 zł
Nie znam glosnikow dobrej marki za takie pieniadze w rozmiarze 25-30cm. Pewnie sa jakies samochodowe glosniki chinskich producentow, ale ja ich nie znam. Z tego powodu rozsadnym wyborem wydaje sie W.27.400.8.MC lub W.32.500.8.MC.
Co do wielkosci obudowy, to nawet jesli sa takie mozliwosci, to ja bym tego nie skorzystal, bo w takiej pojemnosci, to juz mozna upchac glosnik 15 calowy. Poza tym do muzyki jaka podales, glosnik powinien byc w miare "szybki", dynamiczny, a przewymiarowanie obudowy nie bedzie temu sprzyjac. Mysle ze strojenie na poziomie 28-30hz jest spokojnie wystarczajace.
wiem że nie tylko basem świat żyje ale dla mojego upodobania ma być jakościowo dobry i ma go być dużo więc myślałem nad głośnikami o dobroci ponad 0,5 bo jeśli można go mieć wiecej to czemu nie jestem w stanie wykonać gabarytowo większą obudowę aby zrównoważyć pasmo ale znów jest ale czy idąc tą drogą jest warto ?
Nie
czy wzrost ilości i jakości niskich częstotliwości będzie znaczny ? czy będą to jakieś niskie wartości za którymi nie ma co komplikować sobie życia.
To od glosnika i wzmacniacza zalezy jakosc niskich tonow, obudowa ma znaczenie drugorzedne. Ty myslisz, ze jak kupisz slaby glosnik za 200zl i wpakujesz go w duza TL, to bedziesz mial super jakosc. To nieprawda. Dobrej jakosci glosnik takiego rozmiaru kosztuje kilkaset zl, a za 200zl to ciezko kupic dobry midbas 6 calowy. Firmowy glosnik, nawet nieco mniejszy, ale zapiety dobrym wzmakiem, w obudowie BR, zmiecie takiego klamota w ogromnej obudowie TL bez problemu, pod zwgledem ogolnej jakosci brzmienia. TL nie jest zadna magiczna obudowa, ktora daje jakas wybitnie duza przewage nad BR, w zasadzie to przy wiekszosci projektow firmowych czy Diy, trudno doszukac sie jakiejkolwiek znaczacej przewagi TL nad BR od strony technicznej. Zostaje tylko wrazenie subiektywne co nam zagra lepiej.
Ale zostajac przy temacie TL, bez wzgledu na to jaki glosnik wybierzesz, to przy tej wielkosci bedzie to dosc skomplikowany projekt. Bardzo prawdopodobne, ze bedzie wymagal sporego midbasu, aby to wszystko ze soba polaczyc, bo maly 5 calowy sredniotonowiec moze nie dac rady. Bedziesz potrzebowal dosc niskiego ciecia w granicach 200 hz, a to tez przeklada sie na wieksze pojemnosci w torze zwrotnicy. Jak wybierzesz glosnik o sporej sprawnosci, myslac ze jego liche parametry nagonisz duza obudowa, to z drugiej strony kija, bedzie glosnik sredniotonowy, ktoremu moze braknac efektywnosci i odpowiedniej wytrzymalosci mocowej przy niskich znieksztalceniach.