Yoshi_80, Z matematyka czasami nie wygrasz, coz poradzic. Tylko najciekawsze jest to jak mieknie bula po odsluchu dobrej TL, szczegolnie na glosniku, ktory mial tak fajnie grac w bas refleksie...
Pogromca mitow jasne, ze nie wygrasz z matematyką ale po coś ona jest, nie zawsze wszystko musi sie układać wedle życzenia bo właśnie matematyka to weryfikuje.
Nie przecze, że linia nie może zagrać dużo lepiej od bas reflexu, takich herezjii siać nie będe. Po to się wybiera dany typ obudowy gdyż on jest najlepszy do danego głośnika. Ale nie porównujmy dopracowanej linii z "jakimś tam" bas reflexem bo mi chodziło o coś zupełnie innego.
Ja piszę, po raz kolejny, o sytuacji gdy, linia i BR dają JEDNAKOWE rezultaty w pomiarach. Co wtedy czy też bula mięknie czy po prostu okazuje się że obie konstrukcje grają tak samo?
melisław, no właśnie tą konstrukcję trudno nazwać linią chociaż pewnie jej wysokość koresponduje z 1/4 rezonansu na jakiejś wybranej czestotliwości. Jednak zakonczenie jest typowo bas reflexowe. Konstruckja moim zdaniem łączy najgorsze cechy obu typów obudowy - charakterystyka basu i jej opadanie jest jak w BR a rezonanse na wyższym pasmie są jak dla linii. Chyba nie tędy droga, tak mi się wydaje.
Myślę, że trzeba przykładać odpowiednią miarę opadania ch-ki do odpowiedniego głośnika. Co innego zakres ponizej 50Hz dla 15 cali a co innego dla 4 cali

.
Konstrukcja RFCK ma po prostu wylot linii wykonanu z rurki BR i nie ma nic w tym złego ale nie jest zakończona bas reflexem jak ten patent z pdf'a a to duża róznica.
RFCK zrobił typową LT.