Mor den siur, skóry z tego PMCa z tym Daytonem idealnie nie zedrzesz, konieczne będą odstępstwa od wzoru. Bez komory za głośnikiem to
po pierwsze, nie zestroisz niżej, niż na 2xFs, czyli nieco ponad 50 Hz,
po drugie, gdzieś musisz zmieścić pozostałe głośniki, bo skoro wzorem jest PMC IB2S, to on trójdrożny jest.
Więc jednak wliczam komorę, bo bez niej będzie smętnie. Będziesz ją musiał jakoś wykombinować w projekcie.
Przyjmując czoło komory równe 30 x 55 cm czyli 1650 cm2 i głębokość komory w osi głośnika = 30 cm otrzymuję komorę o objętości ok. 55,5 litra i do takiej ustawiam symulację (dla 2 Pi). Przelot kanału zwężający się od 4 Sd do 1 Sd, długość 160 cm. Z tymi parametrami strój trafia niemal dokładnie w Fs głośnika. Łączna pojemność skrzynki około 185 litrów. Dolna skrzynka (bo ten PCM dwuczłonowy jest) taka sama, tyle że do góry kopytkami. Jeżeli estetyka takiego rozwiązania cię nie mierzi, wstawiłbym tego dolnego koszem na zewnątrz. Pull-push może i niezbyt estetyczny jest, ale swoje robi.
Na ostatnim screenie zaznaczyłem kluczowy fragment odpowiedzi fazowej: większych brzydkich fenomenów tam nie będzie.
[ Dodano: 2010-06-18, 12:25 ]
Obliczenia poprzednie są dla pojedynczego Daytona: łącząc je równolegle wynik troszkę się zmienia (zerknij

) i warto zmontować obie części tego "PCM" (wiem, wiem, ten Dayton swoje kosztuje, ale jak dobrze sie postarasz, będziesz tego sprzętu słuchał do końca życia

). Możnaby drobnym skróceniem kanału nieco podnieść strój, bo grając w parze schodzi to w rejony nieobecne w zapisie audio.
Mam problemy z wstawianiem grafik na forum, jak w końcu jakoś je wcisnę, to rozdzielczość nędzna (ogr. rozmiaru) albo znowu mi przestawia kolejność. Mam nadzieję, że jakoś się idzie połapać w tym bałaganie.