A ja chciałbym wrócić do tematu testu, który miałem przeprowadzić.
Pozwolicie, że opiszę tylko co i jak, zamieszczę wykresy z pomiarów i opiszę wrażenia odsłuchowe. Interpretację pozostawiam Wam
Testowałem w sumie trzy aplikacje głośnika:
1. TL - duża linia transmisyjna, strojona na 39Hz, objętość ~67 litrów netto, przekroje ~2SD/1SD, jeden zakręt, ujście tunelu "w górę", głośnik w lekkim offsecie (~1/5 długości tunelu), wytłumienie w postaci zielonej maty tapicerskiej (
http://www.tapicerskie-abc.pl/attachments/Image/Mata zielona.jpg ) na wszystkich ściankach i owaty (jakaś poliestrowa) w średniej ilości za głośnikiem i w zakręcie tunelu.
2. BR -
duży monitor bas reflex, strojony na 38Hz, objętość ~25 litrów netto, wytłumienie mata + owata (jw.).
3. TL mini - mała linia transmisyjna - dla weryfikacji mitów tworzonych przez Pogromcę Mitów - nie mogłem się oprzeć

Wykorzystałem zrobioną kiedyś testową obudowę TL dla GDN 14-SCX - przekrój podłużny przez tunel coś a'la AWX'owy monitor Pogromcy, objętość 27 litrów netto, przekroje poprzeczne w okolicach 1,5SD/0,8SD, strojenie wypadło na 44Hz, wytłumienie tylko w postaci zielonej maty na ściankach - światło tunelu bez wytłumienia na całej swojej długości.
Pomiary - kolejno: port, bliskie pole, impedancja:

Czarny - BR
Niebieski - TL
Czerwony - TL mini
Krótki opis do pomiarów.
Jeśli chodzi o pomiary nearfield dla poszczególnych głośników to są one w pełni porównywalne między sobą. Pomiary wykonywane na identycznych ustawieniach systemu pomiarowego i programu SW, mikrofon w tej samej odległości od kopułki przeciwpyłowej. Czyli możemy jednoznacznie porównywać poziom efektywności i jej spadek po lewej stronie wykresu dla głośników w poszczególnych aplikacjach.
W przypadku pomiarów portu jest już gorzej. Od ustawienia mikrofonu w stosunku do mierzonego portu mocno zależy ulokowanie wykresu na osi Y (bez zmiany samego kształtu wykresu) tak więc ciężko określić efektywność portu względem efektywności przedniej strony membrany oraz efektywności poszczególnych portów względem siebie (to, że są na ~jednym poziomie to trochę celowy zabieg jednak miejmy na uwadze fakt, że może on wprowadzać przekłamania w interpretacji tych pomiarów).
Subiektywne wrażenia odsłuchowe (o pomiarach na chwilę zapominamy):
TL - schodzi zdecydowanie najniżej niestety bas ma mniejszą efektywność w stosunku do reszty pasma w porównaniu z pozostałymi dwiema obudowami - normalnie gra OK ale efekt ten jest słyszalny w bezpośrednim porównaniu obudów. Po zastosowaniu aktywnego filtra subwooferowego zjada BR i TL mini jednym kęsem - przełyka bez pogryzienia

Wydaje się, że taka obudowa najlepiej będzie nadawała się do zastosowania w subwooferze. Co najważniejsze to nie występuje tutaj (przynajmniej w odsłuchu) podbijanie fragmentów pasma i jeśli chodzi o zakres samego basu to gra bardzo równomiernie i czysto.
BR - nie schodzi tak nisko jak duża TL ale też radzi sobie nieźle. Jedyny mankament to objawiające się w niektórych odgrywanych kawałkach podbicie wyższego basu - objawia się to tym, że momentami potrafi zabuczeć i zarezonować. Podejrzewam, że da się to jeszcze zniwelować strojeniem/objętością/wytłumieniem i powinno być OK. "Charakter gry" zdecydowanie inny niż w TL - lepszy czy gorszy - nie wiem, zdecydowanie inny.
TL mini - tutaj największe zaskoczenie (choć po namyśle, biorąc pod uwagę objętości, strojenie oraz to, co dzieje się z falą z tylnej strony membrany zanim dostanie się ona na zewnątrz obudowy - całkiem logiczne). Zejście zdecydowanie "najuboższe" ale i tak
radzi sobie bardzo dobrze. Duży plus za dynamikę tego basu, gdzie zdecydowanie wygrywa z dużą TL i z BR (przez dynamikę basu rozumiem tutaj: rozwleczona stopka i gitara basowa - słaba dynamika, punktowa stopka i gitara basowa - dobra dynamika). Pasmo niskotonowe wręcz idealnie zrównoważone z resztą odgrywanego pasma (zaznaczam, że AWX ciągnie dosyć wysoko), brak podbić i koloryzowań, buczenia i "rezonowania" nie odnotowałem. Sam tunel, choć mało efektywnie to jednak wypuszcza z siebie średnie tony - pewnie ma to jakiś wpływ (podejrzewam, że zauważalny głównie na pomiarach) na to, co dzieje się z przodu ale w odsłuchu jest to raczej nie do wyłapania (tunel ma ujście z tyłu kolumny). Zdecydowanie nadaje się do 2-way.
Podsumowując:
TL: bardzo, bardzo niskie zejście bez podkoloryzowań ale "średnia" efektywność basu w stosunku do reszty pasma (w sumie można było się tego spodziewać bo to trochę żyłowanie stosunkowo małego głośnika). Obudowa "wielkości średniej wielkości szafy".
BR: niskie zejście ale z podbarwieniami i "rezonansami" (dopracowanie obudowy powinno polepszyć sytuację), dobra efektywność basu w stosunku do reszty pasma. Obudowa pomiędzy monitorem a podłogówką.
TL mini: pozytywne zaskoczenie - dobre zejście, bez podkoloryzowań, buczenia i rezonowania; duży plus za "power, wykop i energię". Obudowa wielkości obudowy BR.
To tyle

Zapraszam do zadawania pytań i sugestii ewentualnych zmian.