Tunel liczymy od jego poczatku ( jak na rysunku ) , lecz przy stosunkowo krotkich liniach stosowanie offsetu ( czyli przesuniecia ) nie jest zalecane. Oslabi to rezonans cwiercfalowy, basu bedzie mniej.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
od początku tunelu, czy od głośnika (dokł. membrany) ?Pogromca mitow napisał:Tunel liczymy od jego poczatku ( jak na rysunku )
jaciomp napisał:Ciekaw jestem ilu osobom udało sie zrobić linię prawidłowo i są zadowoleni do tego stopnia że nie wrócą do BR i OZ mimo większych jej rozmiarów.
Nie wiem, nie wchodzę na AS bo nie mogę ogarnąć gdzie tam tam jest porządek a gdzie balagan.... :razz:jaciomp napisał:Na Audiostereo temat jest traktowany po macoszemu, tutaj o dziwo się jakoś rozwija, aczkolwiek nie ma zbyt wielu konkretów co do samego brzmienia i jego przewagi nad popularnymi konstrukcjami.
jaciomp napisał:Co do mojej konstrukcji to ze względu na ograniczenia gabarytowe to jestem w stanie zrobić tunel po całości o jednolitym przekroju 1 SD, ma to sens w takim przypadku?
według mojego mniemania o TL to źle to interpretujesz... ponieważ ja uważam że nie każdy głośnik nadaje się do TL:
Robię TL na 13cm vifkach i co z tego ze w TL gra "lepiej" skoro nie mogę odpowiednio jej wytłumić, jest za dużo wyższych częstotliwości wydostających się z tunelu, a w przypadku zwiększenia mat. tłumiącego z TL robi się ogromna OZ co w efekcie daje strasznie słabą wytrzymałość mocową...
jaciomp napisał:Nie wiem co masz na myśli pisząc o przekroju w kształcie okręgu? Skąd nagle taki pomysł i po co tak komplikować budowę?
Oba projekty zagraja podobnie jesli zastosujesz duzo tlumienia.jaciomp napisał:myślę że któryś z poniższych projektów mogę zastosować
Skroc tunel, daj wiekszy przekroj i wypelnij mocno materialem. Bedziesz mial to czego oczekujesz.ir0nhide napisał:Robię TL na 13cm vifkach i co z tego ze w TL gra "lepiej" skoro nie mogę odpowiednio jej wytłumić, jest za dużo wyższych częstotliwości wydostających się z tunelu, a w przypadku zwiększenia mat. tłumiącego z TL robi się ogromna OZ co w efekcie daje strasznie słabą wytrzymałość mocową...
Ksztalt przekroju tunelu nie ma zadnego znaczenia.ir0nhide napisał:moim zdaniem ma sens jeśli jeszcze zastosujesz odpowiednią komorę dla głośnika a tunel będzie o przekroju okręgu (rura).....
Nic nie stoi na przeszkodzie. Oslabi to troche najnizsze pasmo, ale moze przyczynic sie do lepszego akcentowania kickbasu.jaciomp napisał:Znalazłem jeszcze rysunek subwoofera PMC
jaciomp napisał:Znalazłem jeszcze rysunek subwoofera PMC, z ciekawości obliczyłem z grubsza pole powierzchni membrany oraz wylotu, no i chyba nie stosuja tu zasady ze wylot ma byc około 1SD, bo jest niemal dwukrotnie mniejszy. Moze warto robić około 0,6 SD? wtedy tunel mozna jeszcze ładnie ogarnąć w kompaktowych obudowach.
Pogromca mitow napisał:Skroc tunel, daj wiekszy przekroj i wypelnij mocno materialem. Bedziesz mial to czego oczekujesz.
No w subie to może i rzeczywiście niema.... (jak to pisałem to jeszcze nie wiedziałem ze to ma być sub... )Pogromca mitow napisał:Ksztalt przekroju tunelu nie ma zadnego znaczenia.
Nic nie stoi na przeszkodzie. Oslabi to troche najnizsze pasmo, ale moze przyczynic sie do lepszego akcentowania kickbasu.
am jest 1SD albo bardzo bliziutko(nie wiem jak ty to obliczyłeś )
Gabka na scianki, welna do srodka. Jak nie ma gabki to zostaje Ci tylko welna.jaciomp napisał:Co do wytłumienia to mam tylko wełnę na stanie, chociaż mówicie ze gąbka lepiej się sprawuje.
Piekna rakieta, z dwoma roznej dlugosci tunelami. Ale uwaga, bo zaraz ktos napisze, ze to nie TL, bo nie ma wytlumienia i dziala jak basrefleks! :>jaciomp napisał:Jakbym miał możliwości to bym zrobił taki
mega TL
A czemu by nie, nie widze problemu aby taka sytuacja nie mogla miec miejscajaciomp napisał:Może na następnym Audioshow pokażecie swoje TL-ki i wtedy poddamy je publicznej opinii?
jaciomp napisał:Może na następnym Audioshow pokażecie swoje TL-ki i wtedy poddamy je publicznej opinii?
Pogromca mitow napisał:A czemu by nie, nie widze problemu aby taka sytuacja nie mogla miec miejsca