A jak inaczej ? Do słuchania zarzynania gitar to trzeba ze 4 15 calowe estradówki inaczej jest kicha.
Kiedyś tak miałem, karnisze w oknach i klamki w drzwiach momentami zagłuszały muzykę. Jedna starczy

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A jak inaczej ? Do słuchania zarzynania gitar to trzeba ze 4 15 calowe estradówki inaczej jest kicha.
Panie, Pan to chyba nie wie co to basEch a mi tam wystarcza bas z 15cm w klozecie...
bas to dodatek do reszty, wisienka na torcie, parę % pasma
Gitar? To chyba basowych, albo z octaverem ;P. Nawet porządny distorszyn nie daje za wiele basu (basowego basu, poniżej 50Hz). Dwie (stereo) estradówki wystarczą w zupełności do gitar niebasowychNo w sumie to wcześniej miałem 18cm w BR a teraz 15cm... też z BR
Ale to stan przejściowy cały czas
Już wole brak niż do dupyNie wolno iść na kompromisy
![]()
Bo to nie chodzi o dwustuwatowe 15 calowe, może być jak u mnie - 25WKiedyś tak miałem, karnisze w oknach i klamki w drzwiach momentami zagłuszały muzykę. Jedna starczy
Bo to nie chodzi o dwustuwatowe 15 calowe, może być jak u mnie - 25W
Przecież to dopiero kompromis ![]() | ![]() |
E tam. Dla mnie 12 cali to już gra. Że basu mało ma to BR, a obecnie TL ładnie uzupełnia (choć czegoś tam brakuje czasem, ale nie mówimy o 4 głośnikach a o dwóch ![]() ![]() ![]() | ![]() |
LOL. To co, gd 38/200? ![]() ![]() | ![]() |
Polecam uwadze miłych dyskutantów prezentację nowych obudów tasukowych w dziale "w budowie". | ![]() |
W punkt Fs ale 1/4 fali czy 1/2 fali? Pół fali 60hz na przykład to chyba będzie około 2,8m długości?
"Klasycy" pisali że dla 1/2 długości fali membrana i wylot tunelu emitują fale w zgodnej fazie.
Chodziło o długi stratny tor akustyczny który wytraca energię symulując odgrodę nieskończoną. Słabe promieniowanie tunelu jest pomijalne. Pytanie tylko jak bardzo ma być pomijalne a więc jak długi ma być ten tor stratny? 1/4 czy 1/2 fali ?
Jeśli chodzi o przekroje to zalecano 2 x Sd na wylocie i 1 x Sd na wylocie.
Kwestii korekcji objętości nie rozumiem. Chodzi o to że objętość wewnętrzna powinna być zbliżona, a przynajmniej nie większa niż optymalna dla głośnika w obudowie BR lub OZ ?
Projekt Monacora który przytoczyłem w poście wyżej. to swego rodzaju hybrydy. Głośnik jest typowo do BR i to o niewielkiej objętości 15-18 litrów. natomiast objętość obudowy to dużo ponad 40 litrów. Wewnątrz jest jedna przegroda ukośna. Cała objętość za głośnikiem wypełniona odpowiednio dobranym materiałem dźwiękochłonnym. na dole natomiast port BR - o dużej średnicy. Charakterystyka rozpłaszczona jak w OZ natomiast krzywa impedancja z zaznaczonym wyzszym szczytem przy 70 hz i dolnym szczytem rozpłaszczonym w pobliżu 20 hz. Odpowiada to mniej więcej symulacją w WinISD dla bardzo niskich wartości Qa - czyli silnego tłumienia głośników.
Projekt nosi nazwę Mindstorm i jest jednak zrobiony na typowym głośniku do BR. http://www.audiophonics.fr/kit-dence...rm-p-1622.html