Po co sluchac gorszych jak mozna zrobic lepsze? Chyba, ze prosciej zrobic byle jak i narzekac, ze zle gra. A zyc mozna i w palacu i w szalasie. Co kto woli.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Zasada zostaje zachowana. Jak zwiększasz długość tunelu to strojenie spada.biorąc pod uwagę ogólnie przyjętą zasadę długości tunelu i jego strojenia na 1/4 długości fali to trochę nie trzyma się kupy , całkiem tak jak by całą moją wiedzę i informacje na temat LT symulator wyrzucił do śmieci...
Założenia to ogóły. Głośników jest sporo, każdy wymaga trochę innej TL. A te teorie i wytyczne są przybliżeniem rzeczywistości. Były dobre w czasach kiedy nie było dostępu do symulatorówpodstawowe założenia w wielu publikacjach mówią co innego a symulator opowiada całkiem inna historie
A jak sprawa ma z delay ? jakich wielkości nie przekraczać ?
Nie potrafie powiedziec, nie mialem tego glosnika. Jedyne co moge doradzic, do aby kupic tak silna/dobra koncowke jak to tylko mozliwe. Uwazam, ze nie istnieje pojecie za silnego wzmacnicza, oczywiscie w granicach rozsadku.Tak na marginesie jaka końcówka mocy będzie wystarczająca aby napędzić tego potwora łącznie z mid wooferem i wysokotonowcem ? wystarczy 300 wat RMS 8 ohm czy mniej lub więcej ? Sygnał będe podawał z Yamaha RX-V630RDS.
Cześć. Mam głośniki TB W4 SIF-1320 z opuszczonego przeze mnie projektu. Pomyślałem o budowie linii transmisyjnej. Głośniczki są niewielkie i 75 - 20k HZ, a co za tym idzie 1/4 fali to 91cm a 1/3 fali 121 cm.
Pomyślałem, by zbudować trochę nietypowe kolumny o wysokości 91cm na nóżkach z otwartym spodem i zamontowanym głośniku na górnej poziomej ściance (taka kwadratowa rura). Uniknąłbym wtedy załamań. Ścianki w środku byłyby oczywiście jakoś wygłuszone.
Stąd moje pytanie. Czy taka konstrukcja ma sens? Czy te głośniki (Qts=0.36) nadają się do tej konstrukcji? A może stroić pod 1/3 fali(wysokość 121cm)?
Pogromco co o tym sądzisz?