• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lutownice i stacje lutownicze

Sporo się nasiedziałem szukając używanych firmówek lub chińskich stacji, w tym pierwszym wypadku martwią mnie np ceny grzałek Wellera (i podobnych), bo kilka stówek za grzałkę to jednak nie za przyjazna cena (a kupić tanio zajechaną kolbę i w krótkim czasie wydać 240-400zł na grzałkę się średnio opłaca), no i znalazłem przypadkiem stację 950D http://www.ebay.pl/itm/BK950D-Digit...666319?hash=item3f66626dcf:g:Q-8AAOSwXeJXf36r na groty Hakko T12 zintegrowana grzałka 75W i tak mi się wydaje, że tu transfer ciepła już nie powinien stanowić żadnego problemu, a 30zł za grot z grzałką to akceptowalna cena.
W PL też się da taką stację kupić, jakieś 60zł drożej.

Widzę, że nikt nie miał większych doświadczeń z tą stacją, jak dobrze pójdzie, to za miesiąc będę mógł coś napisać, cena z Chin zachęciła do spróbowania.

Sporo się nasiedziałem szukając używanych firmówek lub chińskich stacji, w tym pierwszym wypadku martwią mnie np ceny grzałek Wellera (i podobnych), bo kilka stówek za grzałkę to jednak nie za przyjazna cena (a kupić tanio zajechaną kolbę i w krótkim czasie wydać 240-400zł na grzałkę się średnio opłaca), no i znalazłem przypadkiem stację 950D http://www.ebay.pl/itm/BK950D-Digita...8AAOSwXeJXf36r na groty Hakko T12 zintegrowana grzałka 75W i tak mi się wydaje, że tu transfer ciepła już nie powinien stanowić żadnego problemu, a 30zł za grot z grzałką to akceptowalna cena.
W PL też się da taką stację kupić, jakieś 60zł drożej.

To jest chyba to czego szukałem, wprawdzie stacja jeszcze nie doszła, ale mam jeden grot T12 w kształcie nożyka, jako że nie mogłem się doczekać, to na szybko złożyłem sobie prosty kontroler na LM358, który znalazłem w grafice Google.
https://www.eevblog.com/forum/revie...onversion/?action=dlattach;attach=47882;image

Stabilizacja działa dość szybko i szybko się też to wszystko nagrzewa, przebieg wygląda na oscyloskopie jak PWM.
Zasilam to z zasilacza 19V, więc i tak grzałka nie osiąga jeszcze pełnej mocy, może w zamian zwiększy to nieco żywotność, już nawet myślę czy drugiej rączki nie dociągnąć, wtedy będę miał 2 stacje (łącznie z tym kontrolerem co teraz odpaliłem).

Witam, dawno się nie odzywałem, ale potrzebuje porady. Musze kupić stację lutowniczą. W większości przypadków do lutowania zwrotnic. Kwota jaką dysponuje to około 200 PLN. Można za tą cenę coś sensownego kupić?
Dzięki.

Nowa Lutola daje radę z tego co zauważyłem, długo to można grzać i nic się nie dzieje - chyba prędzej grot się przepali niż lutownica ;)

Transformatorowa jest trochę mało poręczna. Wolał bym stację lutowniczą. Przeglądam Allegro i albo chińskie albo drogie :)

Ktoś z forum kupił stację, ale nie pochwalił się jeszcze. Ja też lutuję starą transformatorową groty z kabelka jak robili instalacje w piwnicy i ogień :)

Polecam, osobiście używam modelu niższego XYTRONIC LF389D 65W

od jakiegoś roku i mogę polecić.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Jakieś małe pudełko ma ta stacja, chyba jest na zasilaczu impulsowym.
Ale ogólnie xytronic robi dobry sprzęt, mogę firmę polecić.

A może ktoś mi napisać co zakupić do 200zł. Jako pierwszą stację, aktualnie lutuję transformatorową. Tylko przestaje mnie to bawić :P Myślałem o
- Zhaoxin 936d - Tylko nie wiem czy D czy A+

A może ktoś mi napisać co zakupić do 200zł. Jako pierwszą stację, aktualnie lutuję transformatorową. Tylko przestaje mnie to bawić [emoji14] Myślałem o
- Zhaoxin 936d - Tylko nie wiem czy D czy A+
Zapoznaj się z tym filmem

https://youtu.be/bm7tLsYydmE

Jak wcześniej pisałem, nie polecam, używałem.
Wolałbym dopłacić 30 zł i kupić xytronic LF389D.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Powrót