• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Małe monitory "do komputera"

Reakcji
0
Witajcie Koledzy Akustycy.

Proszę was o radę co kupić i jak się do tego zabrać.
Chodzi za mną obudowa z epoksy-granitu (żywica epoksydowa + żwir graniatowy). Chciałbym zbudować małe monitory do słuchania z bliska i niezbyt głośno.

Zależny mi na:
- dobrej odpowiedzi impulsowej (czyli pewnie obudowa zamknięta)
- wymiary "mini-wieżowe" wysokość max 20cm, szerokość max. 16cm głębokość c.a. 30cm
- możliwie dobrym zejściu
tak...wiem może jeszcze ketchup do tego, objętości mamy około 10l, co można z tego wyczarować?

Nie zależy mi na skuteczności, trzeba będzie mocy to mocy dowalę,
będą upierdliwe w sterowaniu do dostaną wzmacniacz-faszystę.

Da się coś takiego zrobić?
Jakie przetworniki polecacie?

Ile kasy chcesz przeznaczyć na same głośniki + wysokotonowe, czego słuchasz i jakiej klasy dźwięku oczekujesz?

Moim największym problemem jest miejsce. Z kasą fajnie by było zamknąc się w tysiaku za przetworniki. Może warto rozważyć coś szerokopasmowego? A jeśli dwudrożne to może zwrotnica aktywna i biamping też nie będzie problemem.
Moim priorytetem jest żeby były "szybkie". Wiem, że BR czyni cuda i można z małej paczki zrobić konkretne zejście, ale bas lejący jak ser na pizzy mnie nie urządza.. poza tym małych monitorków BR jest od metra i na pewno dorwałbym coś gotowego. Chciałbym poromansować z obudową zamkniętą. Czyli mamy te 10l objętości, mały front, takie "jamniki' i ile można z tego wydusić pasma i szybkości (wiem że jedno albo drugie.. ale doświadczeni koledzy może coś doradzą). Odsłuch z bardzo bliska, więc nie muszą generować dużego SPL.

Z tej obudowy to wyjdzie 8L.
Monitorować na szerokopasmowych się nie da. Do zwykłego słuchania już prędzej, ale pewnie i tak lepiej dodać wtedy jakiś mały tweeter powyżej 3k, np SB21RDCN, albo XT25TG30.

Ostatnia edycja:
Dzięki za radę. Zatem dwudrożne. Chodzi o to, żeby nie maskowaly problemów. Będa wykorzystywane jako podstawowy odsłuch przy naprawie sprzetu audio (głównie magnetofony).

[EDIT[ kosztem niewielkiego dyskomfortu mogę je powiększyć do 35cm i kilka cm na wysokość, więc może się udać z tymi 10l.

Ostatnia edycja:
Powrót