Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Jak zwykle po dłuższej przerwie wracam do projektu. Tym razem zmieniłem koncepcję obudowy. Jedną zrobiłem na wzór oryginalnych a drugą o skośnych ściankach ale na bazie kwadratu. Niedługo pomiary i pierwsze próby. Cel: pozbyć się "krzaków" między 200 - 1kHz przy pomiarze portu.
Na pierwszy ogień poszła sześcioboczna. I jak zwykle problem. BR sieje między 500 a 1200Hz. Próbowałem z różnymi opcjami i nie wiem co dalej. Po prostu nie wiem. I tak:
1. Obudowa pusta w środku.
2. Obudowa z jedną warstwą wełny mineralnej i parę warstw owaty na samym dnie.
3. W obudowie wstawiona przegroda nie na całej długości i wełna mineralna i owata na dnie jak w pkt. 2. oraz wełna silikonowa w "pierwszej komorze".
4. To samo co w punkcie 3 + wełna silikonowa w drugiej komorze.
5. Dla porównania zrobiłem pomiar na szybkiego w kolumnie dwudrożnej TAGA. Nie widać tu tego dziadowskiego rezonansu.
6. Zestawienie wszystkiego - trochę śmietnik ale wstawiam.
Nie mam pomysłu jak "ściąć" ten rezonans no bo przecież nie filtrem. Ciąć chciał bym między 2 a 3 kHz tak mi się wydaje. Ma ktoś jakieś pomysły?
Aaaaa. No tak. Już wcześniej próbowałem znaleźć odpowiednie miejsce dla tunelu w poprzednich "kwadratowych" konstrukcjach i jednak nic to nie dało. Mam obawy, że znowu zmiana nie przyniesie efektu.
Bo wszystko jest ze soba powiazane. Trzeba poswiecic czas, zeby osiagnac optimum. Poza tym za bardzo sie tym przejmujesz. Jak dasz port na tyl obudowy, to ten pik nie bedzie sie dodawal do calosci.
Niezwykle ciekawa rada. Przeciez jak robisz pomiar, to mozesz uzyc do tego sinusa. Podaj mi wymiary portu jaki teraz masz i wymiary srodka obudowy ( przekroj i wysokosc ).
Męczę się z tym już od kilku miesięcy z przerwą na lato. Wiele opcji wygłuszania, przegrody itp. Ciągle praca - strych i babranina - spanie - praca.... zupełnie bez rezultatu. Żadnego kroku w przód. Co raz to nadzieja, że coś się ruszy i po pomiarze nie miłe rozczarowanie. Po prostu jestem już tym znużony. Brak motywacji, chęci itp.
Jak dla mnie to ten ostatni pomiar jest bardzo wporzo i glupio robisz, ze porzucasz projekt. Walisz glowa w mur zupelnie bez potrzeby. Koncz projekt i nie przejmuj sie tym BR, bo tutaj cala esencja jest w omnipolarnym dzwieku.
Ostatni pomiar był zrobiony na zupełnie nie "obliczanej", "zamkniętej przegrodzie - coś w stylu TL ale zupełnie odwrotnej (tak z czapki. Miałem przegrodę wzdłuż po skosie kolumny nie na całej długości i patrząc od góry podzieliło mi powierzchnię na mniejszą i większą część. Tak dla jaj mniejszą część postanowiłem zamknąć. Fale akustyczne leciały większą częścią w dół, następnie zawracały w górę i wydostawały się przez BR. Między ściankami wełna silikonowa. Konstrukcja z czapki. Zresztą rys u dołu to wszystko wyjaśni (przekrój wzdłużny).
No dobrze ,ale zdradź w końcu jakie założenia w tym projekcie poczyniłeś w tej "walce z wiatrakami" ?Cel aby wygasić pewne "krzaczki" na wykresie nie ma sensu i nie widać tego .Robota od końca zamiast od podstaw.Jak już to pokaż równolegle pomiar impedancji i dołącz obok do port response .
jesli chcesz możesz spróbować takiego ustawienia portu br
nie wiem jak wyjdą rezonanse
ale w teorii zejście na basie powinno byc lepsze i działanie takiego ukladu jako filtra dolnorzepustowego powinno poprawić chrakterystykę na wyższym paśmie , jednak duzo zalezy od ilości i miejsca umieszczenia materiału tłumiącego
taki układ jak Ci wyszedł i dalej ja proponuje to połaczenie linii transmisyjnej i bas refleksu MLTL
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.