• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

monitorki na stx

OK
OK
OK
OK
OK
OK
OK
OK
OK

wolalbym cewki na GDNa z mniejszym oporem ale to by oznaczalo juz zamowienie z polinka...

W filtrze GDN'a cewka jest wstawiona szeregowo więc zadziała trochę jak rezystor - przyciszy pracę tego głośnika. Jednak tak na prawdę chyba nie masz się co tym martwić bo efekt raczej nie będzie zauważalny. Nie wiem jaka będzie różnica w dB w porównaniu z cewką o oporze mniejszym o powiedzmy 0,5 ohma ale podejrzewam, że pomijalna dla "normalnego" ucha ;)

Zamiast frezować możesz dokleić sklejkę z wyciętymi otworami ;).
Ktoś, gdzieś taki numer z korkiem robił...

jak front bedzie z MDFu to wystarczy tylko nozyk i troche cierpliwosci. w MDFie bardzo fajnie sie rzezbi ;)

Cała buda będzie z MDF-u spróbuje tym nożem jak nie pójdzie to będę nawiercał dookoła i wyszlifuje.

nie nie nie
robisz dowolna metoda otwor na kosz glosnika
przykrecasz glosniki i dopiero je dookola obrysowujesz nozykiem. potem delikatnie wcinasz sie po tej sciezce wglab, co chwile wycinajac pewna warstwe MDFu
no i tak ciagle az nie zrobisz odpowiednio glebokiego frezu ;)

Sposób z nożem jest bardzo dobry - polecam nie trzeba tyle kombinować co z wiertarką.

Głośniki zamówione z stx przyjdą dopiero po 06-07-2010, więc kupiłem okazyjnie na allegro dwa głośniki wysokotonowe GDWK 7/50/ 8. Jakie dwa głośniki niskotonowe dokupić do tych, by dobrze ze sobą współgrały w miarę dobrej cenie ?

ja nie polecam sposobu z nożykiem. Próbowałem i nie wyszło mi. Było nie równo i byłem strasznie nie zadowolony.
Takie moje zdanie.
Z drugiej strony nie polecają frazowania frezarką "z ręki". Ja najpierw zrobiłem otwory a później frezowałem i wyszło bardzo dobrze. Co prawdą bardzo wolno ale dałem radę i jestem zadowolony. Po prostu później kupiłem frezarkę.

Zrobiłem już stojaki pod kolumny wraz z samymi obudowami. Mnie się naprawdę podobają zwłaszcza, że je sam wykonałem. Płytę ciąłem piłą tarczową. Prosta i wygodna w obsłudze - polecam ! Musze jeszcze poszerzyć otwory, bo robiłem je do linii i nie uwzględniłem, że będzie mi teraz brakować. Czekam teraz, aż przyjdzie paczka z stx i zabiorę się za robienie frezów.

Załączniki

• stojak4_661.jpg
    stojak4_661.jpg
    39.4 KB · Wyświetleń: 0
  • stojak3_790.jpg
    stojak3_790.jpg
    34.2 KB · Wyświetleń: 0
  • stojak_2_248.jpg
    stojak_2_248.jpg
    38.1 KB · Wyświetleń: 0
UWAGI MODERATORA
volume301, staraj sie zamieszczac fotki na zewnetrznych serwerach. np fotosik.pl lub imageshack.us

Nie na temat...
zacznij placic za kozystanie z forum to bedziesz mial serwer jak na elektrodzie :P

Paczuszka przyszła, więc wziąłem się za składanie. Frezy zrobiłem nożem tapicerskim. Nawet łatwo się to robi i szybko. Zwrotnice zrobiłem na kawałku sklejki. Elementy zwrotnicy został przymocowane za pomocą opasek zaciskowych. Kable użyte są o przekroju 2x2mm2. Zdjęcia robione telefonem, więc dlatego taka słaba jakość. W rzeczywistości wygląda lepiej. Zastanawiam się jak je wykończyć. Znalazłem w domu trochę okleiny samoprzylepnej, ale nie wiem czy jej użyć. Może pomalować czy najlepiej okleić fornirem ?

Uploaded with ImageShack.us

Po włączeniu tych głośników byłem miło zaskoczony ich graniem. Aż chce się ich słuchać. Grają o niebo lepiej niż te wcześniejsze, które zbudowałem ze znalezionych głośników ;)
Po głębszym przysychaniu dostrzegłem, że w jednej kolumnie GDWK-10-200-8-PJ charczy. Zdarza się, że jak włączę jakąś inna piosenkę to nie charczy. Czym to jest spowodowane ? Wzmacniaczem ? Może złe zwrotkę zlutowałem, ale na podłączonym PJ na sucho pod wzmacniacz lekko charczał, ale dopiero wtedy gdy dałem głośno.

Powrót