• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] monitorki STX WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + AUDAX/mission

Z tą padaką 9/60 to ja bym nie przesadzał, ostatnio regenerowałem ZG15C (wersja z oryginalnymi zwrotnicami) i tak źle nie jest oczywiście jak na tę klasę kolumn. Poza tym te stare ZG15C tworzą całkiem fajną scenę. Ale fakt, w tej cenie i do budowy kolumn rozejrzałbym się za innym głośnikiem.

Ostatnia edycja:
Paweł, są różne wersje tych ZG15C, ja akurat mam te kolumny kupione oryginalne w zestawie z radiem ZODIAK ze zwrotnicą, w ktorej na pewno jest cewka (nie pamiętam 1 czy 2), kondensatory (żołte) i zielony rezystor (albo rezystory). Wiem, że były też wersje z 1 kondensatorem, ale ja mam bardziej rozbudowaną, orygianlna tonsilowską zwrotnicę. Zwrotnica była montowana na brązowej bakielitowej płytce i przymocowana do tylnej ścianki kolumny, przykryta gąbką wytłumiającą.

Ostatnia edycja:
Porównywałem tylko tonsila gdw 9/60 do kilku kopułek tonsila i te grały słabo ale bez zwrotek tylko pod kondensatorem. Ale ok, nie mam doświaczeń w obsłuchaniu kopułek innych firm. Mam może błędne pojęcie,że jak coś nie ma membrany to będzie tylko syczeć. Bo kopułka w 3 way jak najbardziej, 2way..... nisko-średniotonowy musi dobrze przetważać średnie a arn podobno grają słabą średnicą, ztąd moja obawa czy z kopułką to dobrze zagra.

Paweł, mam te arn'y, mam jeszcze ARN165-05/4 2 szt., oraz arn 226-07/8 2 szt., ARX150-23/8 2szt. Wiem, że trudno je zdobyć, ja kupiłem w zeszłym tygodniu. Bedę chciał na tym robić kolumny, oczywiście nie od razu i nie razem do jednego pudła ;-).
Na początek arn 150-03/8 + mission z allegro, później ARN165-05/4+..? (były takie kolumny jak Radmor LS-10 i tam był chyba użyty ten głośnik z nalepką Inter technik, a arn 226+arx150 mam do przebudowy kolumn, które u mnie już grają ale to klasyka oklepana na różnych DIY.
Dość opowiadania i bynajmniej nie chwalenia, bo nie mam czym. Czy jak kupię te missiony to uzyskam pomoc przy zwrotce, da się coś wstępnie ustalić bez pomiarów, podział, wartości elementów?

przy twoich glosnikach to ja bym w pierwszej kolejnosci robil 3 drogi. prosta filtracja i jakos to zagra ;)

podeslij mi jednego ARNa a zrobie zwrotnice. juz dla jednego forumowicza szykuje sie MTM na ARN 150 + mission

przy twoich glosnikach to ja bym w pierwszej kolejnosci robil 3 drogi. prosta filtracja i jakos to zagra ;)

podeslij mi jednego ARNa a zrobie zwrotnice. juz dla jednego forumowicza szykuje sie MTM na ARN 150 + mission

3way to inna historia.

Dobrze Ciebie rozumiem, musiałbym wysłać arn'a żebyś go pomierzył i zrobił zwrotnice? Myślałem, że ten głosnik jest tak oklepany, pomiary podobno wiarygodne są na TVM a w sumie piszesz, że szykuje się MTM na ARN 150+ mission to głosniki będziesz miał u siebie? Nie wiem ile by to kosztowało, przesyłka? To wolę od razu przelać ci kasę na konto za projekt zwrotki niż dawać zarobić poczcie. Missiony kupię i mogę poczekać aż tak mi się nie pali.

musiałbym wysłać arn'a żebyś go pomierzył i zrobił zwrotnice? Myślałem, że ten głosnik jest tak oklepany, pomiary podobno wiarygodne są na TVM
co z tego ze glosnik znany i pomiary sa wiarygodne?
potrzebuje zrobic pomiary obu glosnikow w tej samej obudowie, przy tych samych ustawieniach. inaczej nie bede mial pojecia jak dopasowac np efektywnosci itp

piszesz, że szykuje się MTM na ARN 150+ mission to głosniki będziesz miał u siebie?
tak, odzyskalem swoje "kolumny yoshiego" po latach nieobecnosci wiec bede robil pomiary z missionem

Nie wiem ile by to kosztowało, przesyłka?
glosnik i tak potrzebuje. ja mam 4r a nie 8r
o koszta sie nie martw. nie jestem tak dobry zeby kasowac za to :p

Pozwolę zacytować coś z innego tematu

w drodze sa do mnie nowe tanie GDWK
jednak to nie jest juz ta sama PJtka - kopulka jest tam taka sama jak w AWXie!
porownanie jak tylko je dostane

Jak dobrze rozumiem to do nich i WM robisz zwrotkę ?

i tak i nie
zamowilem 2 pary
jedne male do tych monitorkow
i jedne duze dla porownania ze stara PJtka

nie mam dobrej wiadomosci dla tych ktorzy kupili juz nowa wysokotonowke...
wiecej szczegolow jak zrobie zdjecia

nie mam dobrej wiadomosci dla tych ktorzy kupili juz nowa wysokotonowke...
wiecej szczegolow jak zrobie zdjecia
Tzn? Na audiostereo koles napisal, ze dostal odpowiedz w sprawie podmiany nowej gdwk na pj. STX pisał mu, że to ten sam głośnik tylko pod inną nazwą. Pomierzyłeś je ?

PJtka nie grala od dawna wiec porownanie bedzie jak najbardziej na miejscu
po wygrzaniu mozna opisac roznice w brzmieniu

---------- Post dodany o 21:44 ---------- Poprzedni post o 20:39 ----------

IMG_0380.jpg

jak sami widzicie nie ma sensu montowac 104mm GDWK do 116mm GDNa

reszta w nowym temacie

Powrót