Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
kwestia doboru forniru-pogadaj z kobietą,dobierze
Jaki promień, nie pamiętam, frez był Żółwika... sprawdzę jak zejdę do warsztatu, ale dopiero jutro... no chyba że Żółwik odpisze.
To teraz napisz, dlaczego żelazko i biały klej, a nie kontakt
A jak dociskasz po nałożeniu fornir i ile warst kleju nakładasz przy kontaktowym?
A jak kleimy na żelazko, to nawet szybkość klejenia jest taka sama jak przy kontakcie.
Jeszcze pozostaje pytanko, jak radzisz sobie z łączeniem liści forniru?
Taśmy malarskie do łączenia forniru się kiepsko nadają, zwłaszcza jak kleimy fornir na gorąco ( prasa, żelazko ). Przy fornirach naturalnych zwłaszcza. Do łączenia powinno się stosować taśmę np:http://www.belmeb.pl/tasma-jawa-do-klejenia-okleiny-fornirow-szer-20-mm.htmlJeszcze pozostaje pytanko, jak radzisz sobie z łączeniem liści forniru?
Z moich ostatnich doświadczeń z taśmą malarską wynikło, że przy klejeniu białym na zimno większego problemu nie ma, wręcz fornir zaczyna na siebie nachodzić pod względem wilgoci, ale jak prasuję żelazkiem, to się ścieśnia i zostaje niewielka szpara, niby można to zaszpachlować, ale wolałbym uniknąć takiego efektu.
W zasadzie to w czym przeszkadza ten glut? Ja zawsze jak kleje to daje 2 warstwy i zdarzają sie te gluty tylko że później po nałożeniu jeżdzę po wszystkim wałkiem kilka minut mocno dociskając i wszystko się spłaszcza. W dotyku nie czuć żadnych zgrubień czy górek. Ale wałek musi być metalowy, żadne gumowe się nie sprawdzą. Żadnych niedoklejeń czy widocznośći kleju w miejscu łączenia nie stwierdziłem. Z jedynymi minusami z którymi mogę się zgodzić to na pewno smród i brak manewracji po przyłożeniu liścia.Nakładałem jedną warstwę.
Z początku nakładałem dwie cienkie warstwy, ale jak już pisałem, robił się glut.
Dociskałem wałkiem.
Przecież tu nie ma łączenia, front + boki są z jednego liścia, widać dokładnie na zdjęciach.
Jeszcze pozostaje pytanko, jak radzisz sobie z łączeniem liści forniru?
Z moich ostatnich doświadczeń z taśmą malarską wynikło, że przy klejeniu białym na zimno większego problemu nie ma, wręcz fornir zaczyna na siebie nachodzić pod względem wilgoci, ale jak prasuję żelazkiem, to się ścieśnia i zostaje niewielka szpara, niby można to zaszpachlować, ale wolałbym uniknąć takiego efektu.
Do łączenia powinno się stosować taśmę np:http://www.belmeb.pl/tasma-jawa-do-k...zer-20-mm.html
Ta sprawdza się w każdych warunkach i każdym kleju.
Generalnie wszystko zależy od tego co się robi i należy dobrać odpowiedni klej do danej roboty.
Celem wyjaśnienia:Wcześniej używałem taśmy na klej wodny, coś jak znaczek na listy, niestety po tym klej też zostawał.
Ta z linka wydaje się być lepsza.
Ja zrobiłem kilka złączeń przy pomocy dokładnie tej taśmy i o ile odkleić ją po namoczeniu było raczej nietrudno to z pozbyciem się śladów kleju z jesionowego forniru było trochę zachodu. Może faktycznie lepiej ją szlifować w całości. Ale na tym tutorialu np. https://youtu.be/kJ5gTSSS5w4?t=515 gość ją najpierw odkleja po namoczeniu. | ![]() |