• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory 2way SB15NBAC30-8 + Usher 9930-20

Tasmy Jawa sie nie szlifuje, tylko namacza i odkleja. To jest klej zwierzecy, mozna go zetrzec, a nawet jesli zostana jakies niewielkie slady, to pozniej lakier czy olej je zakryje.
Jasne, że można najpierw odkleić i potem szlifować pod lakier. Ale zazwyczaj mało kto to robi, bo można zeszlifowaći i efekt jest ten sam.
Z tymi niewielkimi to nie byłbym taki pewien, Większość lakierów ( zwłaszcza poliuretany ) nie "wybacza" błędów i niedoróbek.
Co do przebitek kleju to można książkę napisać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

No i zastanawiam się... robić to odcięcie frontu paskiem czarnej szpachli, czy nie robić
Moim zdaniem nie robić - wyglądają dobrze :)

Jak robisz fornir na gładko to da się zeszlifować, ale jeśli jest struktura, faktura to nic tego. Na filmiku, który podrzucił Żółwik facet omawia bardzo duzo ciekawostek, jak rowniez o sprawdzaniu jednolitosci forniru rozpuszczalnikiem. To bardzo stara i sprawdzona metoda na sprawdzenie widocznosci przebitek klejowych badz pozostalosci lakierow, klejow, miejsc niedozlifowanych.

Marian ogarnij zakres 7-10Kz na wooferze za pomocą pułapki z układu RC dołączonego równolegle do 1 cewki, bo gra ewidentnie nie w fazie do tweetera. Mozę też przestanie szeleścić ;-).

Aktualizacja:

Gra to sympatycznie.

Jeśli chodzi o fazę między samymi głośnikami, no to okazuje się że coś jest nie tak, a starałem się dobrze kable podłączać przed wkręceniem głośników do obudowy, oraz przy pomiarze.
Faza jest zupełnie odwrotnie niż na wykresie. Na wykresie widzimy, że głośniki grają w fazie gdy jeden z nich ma odwróconą polaryzację, a fizycznie grają w fazie gdy polaryzacja jest zgodna.

Popracuj nad filtrem dla wysokiego .
Mała pojemność pierwszego kondensatora , spora cewka ..... ogólnie dość wysoko Ci wychodzi podział .

Będę jeszcze modyfikował.
Ogólnie starałem się zaprojektować zwrotnice na elementach które mam na stanie (dlatego taka duża cewka), dlatego może nie jest to ideał.
Zwrotnice z posty 46 projektowałem 15min, a ci co w zwrotnicach są oblatani wiedzą że to dopiero początek.
Zresztą sam wiem że potem można miesiącami dopieszczać na słuch ;)

Ale to już gra, naprawdę, jeszcze 2 tygodnie temu miałem Zephyry na stanie i pamiętam jak grały ;)

Ostatnia edycja:
Stojaki się też robią.
Na razie ich nie wykańczam, dopiero po DIY spocie, tak samo jak monitorki.

Z taką zwrotnicą monitorki jadą na spot:

Alternatywną zwrotnicę mam opracowaną z mniejszą cewką na basie, 1.2mH oraz lekką modyfikacją dwóch kondensatorów. Ale na moim wzmacniaczu lepiej gra ta z większą cewką.

Szkoda, że nigdzie nie idzie dorwać tych usherow. Chyba tylko z drugiej ręki :)

Dojechały elementy zwrotnic których to słuchaliśmy na spocie.

Wieczorem odsłuchy.

Powrót