Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie bez powodu nie ma moxówA Superesy są już cholernie drogie :/
Co tu dużo pisać, po prostu ceramiki grają lepiej od zwykłych MOX-ów (Luszti sprawdził, ja jeszcze testów nie robiłem bo sprzęt towarzyszący mam słaby, no i pogorszyła mi się akustyka pokoju).
Superesy grają lepiej od ceramików, ale są 16x droższe.
Słyszałem różnicę między MOX-ami a superesami, no i superesy są lepsze.
W kilku słowach?
Po podłączeniu superesa w miejsce mox-a w torze wysokotonówki, dźwięk się "rozjaśnił".
Nie wnikam co sprawiło ten efekt, czy tolerancja, czy co innego, opisuję fakty.
Zresztą robiliśmy próby z kondensatorami i każdy słyszał różnicę (i opisywał tak samo), więc nie będę się produkował żeby coś udowadniać.
Polecam sprawdzić u siebie
2. Przelutowywanie i sugestia innych nie ma sensu. Żeby sprawdzić czy faktycznie się słyszy zmianę potrzebna jest bateria, przycisk, przekaźnik i zlutowanie tak, że gra jeden kondensator, po wciśnięciu przycisku przełączanie się na drugi.
Wtedy prosimy kogoś o losowe wciskanie i jeśli na 10 prób słyszymy 9 trafnie, to znaczy, że mamy dobry słuch a zmiana elementu jest znacząca. W innym wypadku, to wyobrażanie sobie czegoś, sugestie internetu, czy kolegów.
1. Czy zmiana dźwięku przez rezystor xz6 kondensator jest tak znaczna, że jest warta płacenia niejednokrotnie x10-30 w stosunku do zwykłego MKP.
Nic dziwnego, jesteś początkujący.
I nie dziwie się Lusztiemu że nie odpisał na pytanie... po co ma tłumaczyć na forum że rezystor czy kondensator "gra"... żeby się z niego śmiali pukając się w głowę jakie bzdury wygaduje?
Już mu się nie chce, po prostu.
Na spocie pokazał jaka jest różnica między kondensatorami.
Ci co słuchali mogą potwierdzić.
Między rezystorami też jest.
A teraz najlepsze
Nie zawsze jest tak, że droższy jest lepszy.
Na spocie wyszło że 2x tańsze kondensatory grały lepiej.
W formie ciekawostki Granat Audio ładuje ceramiki do zwrotnic - na początku byłem mega sceptycznie nastawiony. Nawet zwróciłem uwagę o to aby w kolejnych zwrotnicach zastosował przynajmniej moxy na co przystał mówiąc, że zrobi jak uważam. Gdybym wiedział wcześniej, że ceramika jest lepsza to bym się nawet nie wygłupiał. Tak więc dziękuje za wyjaśnienie. Notuje sobie już na kartce
To może warto zrobić listę polecanych i sprawdzonych elementów według pewnych kategorii i progów cenowych?