• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Monitory Fountek F1

CD 1.0 to jest bardzo kiepski glosnik. CD3.0 juz cos mozna z niego zrobic.
Generalnie nie wiem skad u Ciebie takie cisnienie na wstege. Brzmienie dalekie od idealu, mocno charakterystyczne. Dopiero naprawde topowe wstegi daja bardzo dobry dzwiek.

miałem CD 3 z FW 168 Founteka w 3 rzędzie i grały pięknie , wstęgi musza mieć wysokie podziały , nie można sugerować się tymi które proponuje się na stronie .

- - - - - aktualizacja - - - - -

wstęga i mały średniak w wysokim podziale to dobry zestaw , szczególnie przy 3 drogach

Ostatnia edycja:
na średnich będzie FR88EX , planowane podziały w zakresach 300-600 i 3000-4000 hz , 3 Bw. lub 4 LR rząd , zależne od pomiarów i odsłuchu , wyrównanie czasowe dsp .

Ostatnia edycja:
Czyli tak jak pisał Pogromca problem latania pozostaje, choć on jest trochę deminizowany.

przy tak małym średnio tonowym musi być niskotonowy wysoko filtrowany i latania na pewno nie będzie , kwestia efektywności nie istnieje przy aktywności .

bezpośrednio nie ma , FW168 to Midwoofer i w ogóle nie widzę problemu

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tylko jest pewien problem z tymi głośnikami. Przy dużych wychyleniach generują słyszalne turbulencje powietrza z szczeliny cewki. Dla mnie to zupełnie dyskwalifikuje głośnik jako niskotonowy.
doczytaj co było wyżej , u mnie nie będzie dużych wychyleń.

doczytaj co było wyżej , u mnie nie będzie dużych wychyleń.

Z tego co pisales, zrozumialem ze robisz zestaw trojdrozny. Chyba ze masz na mysli 4 drozny, gdzie fw168 bedzie pracowal jako wysoki bas i niska srednica.

Czyli tak jak pisał Pogromca problem latania pozostaje, choć on jest trochę deminizowany.

O ile glosniki pracuja z malym wychyleniem to nie ma problemu. Przy glosniejszym graniu problem wystepuje jak najbardziej.

L22 jest wolny od tego problemu, ma lepsza budowe. FW146 pierdzi ze szczeliny przy znacznym wychyleniu membrany.

To nie jest teoria tylko fakt dotyczący tych głośników ( z reszta nie tylko tych, z Alcone jest to samo ). Przy dużym wychyleniu furkoczą. Oczywiście problem występuje w pewnych warunkach i przy normalnym odsłuchu nie jest słyszalny. Na forum byla juz poruszona kwestia tego problemu.

Generalnie przy obecnych cenach alu Sba ten nie ma sensu kupować tych Fountekow.

Wytłumaczy mi ktoś po co robić kolumnę z 4x16cm głośnikiem zamiast jednym albo dwoma 25-30?

Nie ma co tłumaczyć, to bez sensu. Korekcja cyfrowa wiele tu nie pomoże. Nawet jeśli one kosztowały tylko 160zł/szt to jest to całkowicie nieopłacalne. 2xSB23NAC ośmieszą taki zestaw a wyjdzie tylko 100zł drożej, no ale 5cm szerzej [emoji846] Planowany wysoki podział więc ciekawe jak zostanie rozwiązany problem rozjechanych centr akustycznych.

Konrad słusznie prawi. Niepotrzebne komplikacje, kupa dłubania i wiara, ze aktywnie można wszystko posklejać. Ale trzymam kciuki, rob i ucz sie na bledach :)

Powrót