• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nagrywarki PLEXTOR - czy warto?

cudny90 napisał:
Tak, każdy wie, że miedź lepiej przewodzi ciepło, ale "podobno" gorzej oddaje
nie podobno tylko na pewno. dlatego wszystkie lepsze radiatory przystosowane do chłodzenia pasywnego mają aluminiowe finy i miedziane heatpipe do przewodzenia ciepła

takero napisał:
Pawel S. napisał/a:
nie czepiaj sie bo procek jest bardzo dobry
tia:
http://hwbot.org/hardware...1413_1&id=226_1
a bierzesz pod uwage kiedy te procki sie pojawily? ja tego athlona mam 6 lat ;]

enter napisał:
cudny90 napisał/a:
Tak, każdy wie, że miedź lepiej przewodzi ciepło, ale "podobno" gorzej oddaje

nie podobno tylko na pewno. dlatego wszystkie lepsze radiatory przystosowane do chłodzenia pasywnego mają aluminiowe finy i miedziane heatpipe do przewodzenia ciepła
no i wlasnie o tym pisalem wyzej - niech ktos to udowodni

To moze doswiadczenie ? Blacha/ tasma miedziana i taka sama blacha/tasma alu nagrzac do okreslonj temperatury i zobaczyc co szybciej ostygnie ?? :mrgreen: Proste a mysle ze by rozwiazalo problem co jepiej oddaje cieplo :razz:
Pozdrawiam!!!

dulin7, jak bede mial za 7 tygodni laborki z fizyki to postaram sie cos takiego zrobic (o ile nie zapomne :roll: )

dlatego wszystkie lepsze radiatory przystosowane do chłodzenia pasywnego mają aluminiowe

Jak powiedziałem, są argumenty za i przeciw ...

W tym przypadku powiem tak:

Radiatory do chłodzenia są z alu, bo alu jest tańsze .. :> :> :>

wlasnie wrocila moja stara nagrywarka z gwarancji (tzn zamienili GSA-H20L na GSA-H55L) i do cholery niemam pojecia czemu mi niewykrywa funkcji Light Scribe :evil:
ma ktos moze pomysl jak i co zrobic zeby ja wykrylo? nero 8

nie wiem jak jest z lightscribe, ale labelflash dzialal (przynajmniej w nero 6.6) dopiero po wstukaniu odpowiedniego klucza (wlasnie umozliwiajacego obsluge labelflasha)

Caleb napisał:
moze masz DMA wylaczone?
no faktycznie sie wylaczylo jak demona zalczylem...
ale nadal niedziala :cry:
bladsq7.png

Powrót