Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
u mnie bylo podobnie
musisz podac prawidlowa wartosc rezystora
i podczas kalibracja zgrac poziomy wysterowania, zeby migaly zielony-zolty
potem klikasz kalibracja i bedzie ok
Trzeba przyznac, ze nowy system kalibracji w Limpie umozliwia naprawde precyzyjne pomiary RLC. Do tego nowy modul pomiaru parametrow T-S daje zupelnie nowe mozliwosci. Wspanialy progs!
Wczesniej tego nie bylo, a chocbys nie wiem jakie kable dal i jiga, to rezystancja i indukcyjnosc wystapi. Teraz masz bardzo duza dokladnosc. Zobacz jeszcze to http://www.artalabs.hr/papers/Mateljan-ELA-02.pdf
No nie sposób się nie zgodzić tylko nie wiem po co mi ? ... no może mi się przyda jak będę nawijał dławik do jakieś przetwornicy
U mnie całkowita rezystancja szeregowa jest na poniżej 0.1om co jest do pominięcia.
Wiem jak się wyznacza TS-y a parametry modelu do dokładanego symulowania impedancji głośnika są mi nie potrzebne .
Zresztą producenci zwykle je podają (Krm, Erm, Kxm, Exm) dla modelu Wright-a.
U mnie z jigiem i wzmakiem mialem minimum 0.22, a to juz spory blad. Dla cewek w zwrotnicach taka wartosc nie jest bez znaczenia. Teraz musze ponownie mierzyc wszystkie cewki, ktore mam nieopisane, zeby znac ich dokladna wartosc, ale to nie problem.
Co do pomiaru T-S, to wczesniej zmierzyc cewke glosnika zew miernikiem i wpisac wartosc do programu. Nowy algortym pozwala zmierzyc T-S bez tego pomiaru, poza tym daje po prostu wieksza dokladnosc, a o to przeciez chodzi
Trzeba dodac do siebie dwa pliki .pir, zeby to zrobic musi byc pelna wersja. Zapisujesz jeden pomiar, robisz drugi, a nastepnie z menu wybierasz load and sum wybierajac pierwszy, zapisany pomiar.
Też tak miałem, nie mogłem dojść z kalibracją, chyba za często i szybko zmieniałem różne karty w ustawieniach i taka lipa wyszła. Na razie śmiga
Trochę te sumowanie szybciej wychodzą w holmie a wynik pomiarów podobny.
Zrobilem aktualizacje mojej pomiarowki do Arty. Zamiast miksera studyjnego wpadl swietny preamp Monacor mpa-102 z phatomem, ktory mozna zasilac z 4 baterii 9v i pomiarowac w plenerze. Wzmak zmienilem na mala i poreczna Aiwe A30. Teraz calosc moge przeniesc w walizce podrecznej Jig ten sam, troche lipnie zrobiony, ale pomysle nad nowym w mniejszej obudowie.
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.