• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nasze poczynania z ARTĄ

u mnie bylo podobnie
musisz podac prawidlowa wartosc rezystora
i podczas kalibracja zgrac poziomy wysterowania, zeby migaly zielony-zolty
potem klikasz kalibracja i bedzie ok

Faktycznie smiga, widze duze zmiany na plus :) Ahh Arta, Arta...

Nawiasem mowiac w dziale supportu pojawily sie nowe handbuchy, co prawda po niemiecku, ale to niezwykla skarbnica wiedzy jak korzystac z pakietu Arta.

Trzeba przyznac, ze nowy system kalibracji w Limpie umozliwia naprawde precyzyjne pomiary RLC. Do tego nowy modul pomiaru parametrow T-S daje zupelnie nowe mozliwosci. Wspanialy progs!

Z tego co widzę to tylko dodali okienko z możliwością wpisania impedancji kabla .
Więc nie wiem czy to taki wspaniały progres...

No nie sposób się nie zgodzić tylko nie wiem po co mi ? ... no może mi się przyda jak będę nawijał dławik do jakieś przetwornicy ;)

U mnie całkowita rezystancja szeregowa jest na poniżej 0.1om co jest do pominięcia.

Wiem jak się wyznacza TS-y a parametry modelu do dokładanego symulowania impedancji głośnika są mi nie potrzebne .
Zresztą producenci zwykle je podają (Krm, Erm, Kxm, Exm) dla modelu Wright-a.

U mnie z jigiem i wzmakiem mialem minimum 0.22, a to juz spory blad. Dla cewek w zwrotnicach taka wartosc nie jest bez znaczenia. Teraz musze ponownie mierzyc wszystkie cewki, ktore mam nieopisane, zeby znac ich dokladna wartosc, ale to nie problem.

Co do pomiaru T-S, to wczesniej zmierzyc cewke glosnika zew miernikiem i wpisac wartosc do programu. Nowy algortym pozwala zmierzyc T-S bez tego pomiaru, poza tym daje po prostu wieksza dokladnosc, a o to przeciez chodzi :)

eh teraz doczytałem dopiero o co chodzi :)
OK.
No to faktycznie jest spora zmiana .

Fajnie że nie muszę już nic wpisywać ;)

LF box diffraction działa tylko w pełnej zarejestrowanej opcji?

---------- Post dodany o 22:39 ---------- Poprzedni post o 22:34 ----------

Sorry, już działa :-)

Trzeba dodac do siebie dwa pliki .pir, zeby to zrobic musi byc pelna wersja. Zapisujesz jeden pomiar, robisz drugi, a nastepnie z menu wybierasz load and sum wybierajac pierwszy, zapisany pomiar.

Też tak miałem, nie mogłem dojść z kalibracją, chyba za często i szybko zmieniałem różne karty w ustawieniach i taka lipa wyszła. Na razie śmiga:-)
Trochę te sumowanie szybciej wychodzą w holmie a wynik pomiarów podobny.

Jasne, w holmie dziala to prosciej i szybciej. Tak samo korekcja spl jest latwiejsza niz w arcie, w ktorej trzeba stosowac wzory.

Zrobilem aktualizacje mojej pomiarowki do Arty. Zamiast miksera studyjnego wpadl swietny preamp Monacor mpa-102 z phatomem, ktory mozna zasilac z 4 baterii 9v i pomiarowac w plenerze. Wzmak zmienilem na mala i poreczna Aiwe A30. Teraz calosc moge przeniesc w walizce podrecznej :) Jig ten sam, troche lipnie zrobiony, ale pomysle nad nowym w mniejszej obudowie.

Powrót