• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nasze poczynania z ARTĄ

No, wporzo, choc tego pomiaru sie nie bramkuje ;) ale jak widzisz, karta ciagnie rowno. Teraz musisz sprawdzac kolejne elementy toru systemu pomiarowego.

Zostaje Ci tylko przewod mikrofonowy, preamp i mikrofon. Jakiego prempa uzywasz? Moze sprobuj zrobic pomiar za pomoca karty dzwiekowej, ktora ma wejscie dla mikrofonu elektretowego. Zrob tez pomiar samego tweetera z odleglosci paru cm, bez zwrotnicy.

Bez preampu bez jiga:

bez preampu bez jiga z mikrofonem dołączonym do amplitunerów denona z wbudowanym własnym przewodem:

Ostatnia edycja:
Projekt borysa na gdn 13/50/9 i mdt29. Myślę, że nie za głęboko, ponieważ nawet o 1mm wystaje z owej rureczki i nie jestem w stanie głębiej go wcisnąć + próbowałem też użyć mikrofonu od denona, który jak sądzę pokazałby, że to mogłoby stanowić problem, a skoki są bardzo podobne co można zobaczyć na powyższych screenshotach. Mierzę przy napięciu 1V z odległości około 1m. Mikrofon na statywie. Jakie jeszcze informacje mogą pomóc w dalszych poszukiwaniach problemu ?

Pomiar 5 cm od kopułki

i pomiar monitorka na GDN 15/40/5 i kopulce AWX

forumowy:

mój:

Ostatnia edycja:
Jak dam krótszą bramkę to wyskakuje komunikat o zbyt malej ilosci sampli w próbce lub coś tego typu i musialbym rozciagac w lewo przed impuls a zauwazylem wtedy dziwne górki na nizszych czestotliwosciach kolo 500hz. W jaki sposob powinienem najlepiej ustawic markery na probce ze zdjecia ?

Cały pomiar robiłem według tej instrukcji, jednak minimalną bramkę jaką mogę ustawić jest około 2,7 ms. Przy mniejszej wyskakuje błąd o jakim już wyżej wspominałem

Powrót