• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

niskotonowiec do 700zł...co wybrać???

• Autor wątku Autor wątku EVO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No właśnie... nie wiem czy 35Hz aż tak powala...No chyba że Ciebie bo mnie napewno nie:)
Miałem suba który zaczynał działalność od 35Hz i jakoś mnie to nie powalało szczerze mówiąc. Nie jestem amatorem jak najniższego basu bo zależy mi tak samo na zejściu suba jak i impulsie. Jak bym podchodził do sprawy tak jak ty mnie oceniłeś to bym już dawno wybrał głośnik który schodzi super nisko a impuls ma do bani!!! Więc jednak nie zależy mi tylko na zejściu !!! A pogodzenie szybkości z impulsem jest trudne tak jak sam powiedziałeś i chyba właśnie oto chodzi w konstrułowaniu żeby zrobić coś bardzo dobrego a nie tylko zdecydować sie na to lub na tamto....
pozdrawiam

wiem, wiem że trzeba iść zawsze na mały kompromis...Głośnik moim zdaniem OK ale mnie nie powala jeżeli chodzi o symulacje..Wkońcu nie wiem czy WinISD jest w miare dokładny.Z resztą co Ci bede mówił zobacz charakterystyki i sam oceń a potem sie odezwij jak możesz:)

patrzylem na ch-ki to typowa samochodowka male vas niestety ustepuje troche f3 jednak popatrz na inne parametry sama wielkosc juz cos mowi
ja w winisd do konca nei wierze faktem jest ze daje poglad o samym glosiku ale liczy tylko ze wzorow nie bierze pod uwage jakosci obudowy

zreszta za 700 zł praktycznie wszystkie glosiki sa porownywalne i co kolwiek kupisz napewno zagra przynajmniej ladnie;)

Dlaczego myśle ze to głosnik do wygrywania konkursów na najgłośniejsze auto?
Głownie ze względu na bardzo wysokie SPL (niz u średniej konkurencji na tym przedziale cenowym) gotowość do przyjęcia naprawdę sporej dawki energii.
Popatrz dla przykładu na XLS12 efektywność tej Beymy to 6 db wiecej a moc 150W w porównaniu do XLSa. rezystancja 4 ohm sprawia ze staje sie uzyteczny w aucie, Aha i sama cewka wielkości słoika na ogórki.
Pozdrawiam

Łukasz wpisz parametry do WinISD tego głośnika i oceń swoim okiem charakterystyki (oczywiści jak chcesz:)
Qts-0,52
Qms-3,93
Qes-0,60
Vas-183
Bl-13,28
SPL-95dB
Re-2,9
Xmax-9mm
Le-1,14
Jak już sprawdzisz to daj znać :)
pozdrawiam

Wiecie co EVO chce kupic suba do 700 pln, a wy mu Lanzara polecacie... ;)
Zauwazylem ze wszyscy zucaja tylko fs'ami, qts'am i decybelami...
Heh rozumiem, ze to sie liczy przy kupowaniu glosnika do 100 pln, ale przy takim zakresie to juz liczylem, ze okreslisz jakie brzmienie Cie interesuje, do jakiej muzyki...

A co do tej klutni na temat 20Hz, to zapraszam ludzi z okolic Tarnowskich Gór na odsluch mojego suba, ktory chyba zaczyna dzialanie jak to mowicie wedlug WinIsd od 30 hertz chyba jesli nie wyzej, gwarantuje wam, ze zmienicie zdanie o niskich czestotliwosciach...

Tak czytam to wszystko i mysle, ze kup se Herca es albo hs250 i nie zauwazysz roznicy...
A jesli chcesz DOBRY glosnik, z suchym, twardym i super kontrolowanym basem to pomysl nad AD W1000, albo tym mobilem ktorego ktos juz wspomnial, a przeszedl bez echa...
W jazzie to poprostu PERFEKCJA szczegolnie ten AD, ale gwarantuje Ci, ze na RNB zagra lepiej nawet ten Lanzar... ;)
Musisz sie na cos okreslic...

Łukasz to jest właśnie Hertz ES380... Może powiesz słów kilka jaka jest według Ciebie opinia...

[ Dodano: 2004-09-30, 17:16 ]
Aryan dzięki że poszukałeś!!! Sprawdze jak bede w domu tam mam program
pozdrawiam

[ Dodano: 2004-09-30, 17:34 ]
SinuS powiem Ci tak=> Nie mam jakiegoś ulubionego gatunku muzyki.Techno słucham raczej mało a tak normalnie to Black,Pop,czasem Stinga, Chris Rea, Robert Miles czyli jak widzisz słucham różnej muzyki,w zależności od nastroju dlatego potrzebuje czegoś uniwersalnego. A co do upodobań basu to lubie gdy bas jest głęboki, ciepły, uwielbiam gdy wytwarza duże ciśnienie w pomieszczeniu. Nie lubie właśnie suchego i twardego basu, wole głęboki, przenikliwy wypasiony co nie znaczy że ma być powolny. Nie znosze gdy szybka stopka perkusisty zlewa się w całość,albo gdy bas nie nadąża nad resztą pasma-to jest najgorsze co może być. Nie wiem może za tą cene oczekuje cudu...

a ja z Zabrza-w sumie to mamy blisko:))
pozdrawiam

[ Dodano: 2004-09-30, 23:44 ]
Łukasz i co sprawdzałeś głośnik w WinISD??

narzie nie sprawdzilem bo zapomniales podac fs
ale tak na oko to ma mozliwosci podobne dop tej bymy z tym ze beyma zagra w mniejszej budzie a mozliwosci dymaniczne beda podobne

janapisze jeszcze raz ze jestem pod ogromnym wrazeniem tego powera12 i w podobnej cienei konkurencji absolutnie nie ma

Łukasz Fs tego głośnika to 25Hz... Luknij prosze na wykresy i dojdziesz do wniosku że ma niższy impuls od twojej propozycji:)
pozdrawiam

tam amsz racje ma nizszy impuls ale pamietaj ze jest to glosik wiekszy a prawa fizyki sa nie ugiete wieksza masa trudniej i wolniej sie rusza

pozatym popatrz na inne parametry takie jak Le, Bl
wg mnei ten glosik na glowe bije herza a kosztuje mniej ale podkreslam ze jest to moje i tylko moje zdanie
wykresy sa bardzo podobne z tym ze beyma jest duzo mniejsza :P

moim zdaniem LUKASZ ma racje. Parametry mowa same za siebie i ich sie nie zmieni. Glosnik z tak ogromnym ukladem magnetycznym i niskim Qts napewno bedzie bardzo szybki i bardzo glosny...i nie sadze aby nie wytworzyl niskiego basu..

W zupelnosci popieram lukasza....jak bym mial wybierac to chyba na nigo bym sie zdecydowal...

co do tych odsluchow.. to nie ma sprawy, ale nie wiem, czy zdązycie, bo mozliwe, ze jutro bedzie jezdzil juz w innym aucie, ale jesli nie to zapraszam serdecznie ;)

Lukasz skad ty na to ta kase biezesz :]]]

tez bym chcial miek kase na takie odsluchy....
Ale jak tylko odsluchasz to opowiadaj...:)))

Powrót