• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

niskotonowiec do 700zł...co wybrać???

• Autor wątku Autor wątku EVO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
troche masz racji ale tego trzba posluchac mowimy tu tylko pod katem jakosci brzmienia

troszeczke fajnie musi wygladac 30 cm glosnik w 35L ;]]] i dotego 600 W. Lukasz mysle tez ze sprzedasz go z zyskiem i bedziesz mugl przetestowac jakis inny woferek....czy raczej jestes uczciwy :D ?

ja chyba wlorzyl bym go jednak do chyba wiekszej obudowy tak ze 50-60l BR....Niech strace i bede ogladal prawie lodowke, ale jak by ta lodowka trzesla podloga...miodzio....:DD

lodowke 50 l na 30 cm woofer nei przesadzajmy
ja testowalem go w takiej budzie ale mialem za slaby wzmcniacz i nie bardzo moglem nad nim zapanowac

ten glosik jest swojego rodzaju sprzecznosciami cena sugeruje srednia polke z koli parametry i wykonanie bardzo wysoka, takze komponenty musza byc z wysokiej
wg mnie konkurentow dla tego woofera mzona szukac w hi endzie :P
pewno zaraz ktos mnie zlinczuje ale nie ma konkurentow nawet za dwa razy tyle

dragon, ja tez
ale mysle skad wezme te 600W poprostu takie cos mi sie zaczeło podobac

tak jak ostatnio pobawilem sie z duzymi wooferami doszedlem do wniosku ze 20 cm wooferek nie jest w stanie wydobyc z siebei tego czegos co mnie kreci

tez mam smaczek ,ale zaczne od wzmacniacza z nowego elektronika,może wycisne wiecej niz 400w ajk podniose supplyvoltage

nie ten wypadł przypadkowo izapragnolem go miec a tajemnioca glosik niej est jakis super ale aubwoofer nan im ma doskonaly stosunek cena jakosc :)

A co ma magnes do niskiego zejścia?? Są głośniki które naprawde nisko schodzą a magnes mają stosunkowo mały....

Już mi sie morda cieszy bede miał TO albo es300 jeszcze nie wiem chyba beyma poleci sobie. Już ne moge sie doczekac zeby go przetestowac oj bedzie sie działo.

LUKASZ napisał:
tam amsz racje ma nizszy impuls ale pamietaj ze jest to glosik wiekszy a prawa fizyki sa nie ugiete wieksza masa trudniej i wolniej sie rusza
:P

Niekoniecznie trudniej i wolniej, to zależy jaka siła na nią działa. Jeżeli głośnik ma silny napęd to nawet ciężka membrana będzie się szybko ruszać.
A tak w ogóle to jak sprawdzacie "impuls" bo WinISD podaje tylko opóźnienie grupowe.

EVO, magnes ma bezsposrdni wplyw na parametry to jest naped glosnika

an2lec, sila jest bezposrednim wynikiem bezposrednije relacji magnes cewka
a co do samej odpowiedzi to tu najlepszym miernikiem jest nasze ucho bo ja wiemy duzo zalezy od pomieszczenia

Zgadza się. Siłę można obliczyć ze wzoru F=B x l x J. A więc o sile napędu można wnioskować na podstawie parametru Bl.
Posłuchać niestety nie można wszystkiego :(

Powrót