• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy zestaw kolumn głośnikowych

Reakcji
116
No i stało się...
icon_smile.gif

Nasz warsztatowy zestaw kolumn głośnikowych spodobał się na tyle że robimy kolejny i w zanadrzu szykuje się następny
icon_smile.gif

Nowy zestaw będzie nieco inny ale też na głośnikach Tonsil choć tu podobieństwo się tak naprawdę kończy
Konstrukcja to tym razem linia transmisyjna z wyjściem od frontu. Zdecydowaliśmy nieco zaszaleć i samo wyjście będzie w frezowanym elemencie kolumny. Od góry klasycznie jak w naszej pierwszej konstrukcji "dzioby" jednak tym razem frezowane na CNC więc będą częścią elipsy podobnie zresztą jak ujście linii transmisyjnej.

Poniżej kilka fotek jak powstawał front na cnc
icon_smile.gif

​​​​​​​

Ostatnia edycja:
Wygląda ciekawie. Widziałem setki jak nie tysiące kolumn z różnych okresów, ale pierwszy raz widzę taki fajny wylot linii transmisyjnej.
Jakie głośniki się w tym znajdą?

W frezowany rowek będą umieszczone jeszcze dwie rurki więc trochę to pokombinowane... ale z pewno pokaże jak to będzie wyglądać. Co do głośników jutro dam znać ale prawdopodobnie będą to tonsile

Napisałem też bzdurę o konstrukcji... oczywiście będzie to tunel albo pół tunel pół bas reflex a nie linia transmisyjna. To się jeszcze zmienia. Samą konstrukcje traktujemy jako testową i czy tak zostanie czy pójdzie to na przemiał to się okaże po testach...

Tak czy inaczej jakąś fotkę wrzucę jak to w środku będzie wyglądać.

Wojtek robił w życiu sporo konstrukcji i generalnie wymiarów nie chce podać bo to lata praktyki i testów. :) no i wszystko jest policzone na kartce nie na PC. Ja kilka jego rozwiązań na PC symulowałem i było różnie ale... no ale jak to stwierdził teoria teorią a słuch słuchem...

Jeszcze że tak podpytam jaka jest wasza opinia STX czy Tonsil bo okazuje się że jeszcze nic na STX nie robiliśmy a opinie są różne...

Ostatnia edycja:
Tonsil tłucze to samo od lat, chociaż mam wrażenie że składają z tego co pod ręką.
A STX - niedrogi producent z niską marżą, bo sami sprzedają. Bdb stosunek cena/jakość, zwykle jest ok jeśli nie oczekuje się ultrawysokiej jakości. Mają półkę bardzo niską, mają średnioniską i średnią. Zresztą zobacz ile jest projektów na forum na różnych stxach. Nie bez powodu.

Czasami kupujemy głośniki Tonsila na giełdzie i miałem wrażenie że to jakiś drugi gatunek bo dwa kupione głośniki nawet spakowane razem i jeden ma złącza na kabelki na większe wsuwki a drugi na mniejsze... może faktycznie robią z tego co jest pod ręką...
Z STX nie mieliśmy większego kontaktu ale te plastikowe kosze jakoś mnie nie nastrajają pozytywnie w stronę tych konstrukcji o zastanawiałem się czy ktoś porównywał podobną półkę cenową.

Plastikowe kosze?
W którym modelu?
Bo jeśli chodzi o plastikowe fronty w wysokotonówkach, to inni producenci też takie mają i to w droższych głośnikach niż STX.

Wojtek robił w życiu sporo konstrukcji i generalnie wymiarów nie chce podać bo to lata praktyki i testów. :)

Pisz śmiało, nie sądzę aby nas czymś zaskoczył ;)

Wojtek robił w życiu sporo konstrukcji i generalnie wymiarów nie chce podać bo to lata praktyki i testów. :) .

Nie wiem dlaczego ale czytając tego typu wypowiedzi czuję prowokację :)

Tym bardziej, że wrzuciłeś zdjęcia formatek nie byle jakich, wykonanych przez kogoś, kto robi to nie pierwszy raz i raczej nie liczy z kartki.

Ale może się mylę.

Plastikowe kosze?
W którym modelu?

Oczywiście zdaje sobie sprawę że to model budżetowy, mocno budżetowy.
M.18.140.8.WMC

Ja lubię dzielić się wiedzą i nie mam z tym problemu bo karma wraca :) Od wielu lat prowadzimy rodzinną stolarnię z załogą średnio kilkunastu osób. Więc chcąc, nie chcąc znam temat konstrukcji meblowych ale nie tylko.
Wojtek to doświadczony stolarz a z zamiłowania konstruktor kolumn głośnikowych. Zrobił ich naprawdę wiele. Wcześniej najczęściej po godzinach robił kolumny czasami przygotowywałem mu elementy frezowane. To co on budował od zera i przeliczał sam to wybaczcie ale jak nie chce podawać cyferek to nie będę naciskał, takie to już zasady ma w końcu dojrzały człowiek :) Ale mam kilka fotek np. pełnego kanału jaki robił na scan speak revelator. Rozmiary kolumny to 1100 x 230 x 400 mm.
Na stolarni mamy komplet maszyn od elektronarzędzi przez piłę panelową, oklejarkę, maszyny cnc i szlifierkę walcową a no i lakiernię.

Nie wiem dlaczego ale czytając tego typu wypowiedzi czuję prowokację :)

Nie no spokojnie szanuje wole Wojtka :) choć trochę pokazał więc się rozkręci :)
Generalnie konstrukcja która powstaje to test i może okazać się że zostanie zamieniona w drzazgi :) Będzie co pokazać to pokażemy.

Co do frezowanego elementu to mamy maszyny na warsztacie to z nich korzystamy, Do tej pory robiłem fronty zazwyczaj na zlecenie, a teraz pod nasze konstrukcje. Generalnie większość mojej obecnej pracy to przygotowywanie plików produkcyjnych mebli więc temat nie jest mi obcy.

Ostatnia edycja:
Jak tak zerkam na te linie transmisyjna to widze, ze komora sprzegajaca jest za mala w stosunku do calego tunelu. Zasadniczo ogromna obudowa jak dla tak malego glosnika na froncie.

Tak kolumna spora ale to nie pierwszy wariant tego kompletu. Czemu komora za wielka w stosunku do reszty? To nie typowa linia z przewężeniem a bardziej tunel z komorą właśnie.
Gra fajnie (bardzo fajnie) a sama konstrukcja trafiła do więcej niż jednej osoby w różnych wersjach ale tylko kolorystycznych.

Ostatnia edycja:
Plastikowe kosze?
W którym modelu?
Bo jeśli chodzi o plastikowe fronty w wysokotonówkach, to inni producenci też takie mają i to w droższych głośnikach niż STX.

Paweł na AS pokazywał że po testach dali radę opanować technologię. Że fajniej wygląda i sztywniejsze od blaszanych i cenowo zoptymalizowane, bo formują razem z magnesem. Ale chyba jeszcze nikt na tym nic nie robił.

Tak kolumna spora ale to nie pierwszy wariant tego kompletu. Czemu komora za wielka w stosunku do reszty? To nie typowa linia z przewężeniem a bardziej tunel z komorą właśnie.
Gra fajnie (bardzo fajnie) a sama konstrukcja trafiła do więcej niż jednej osoby w różnych wersjach ale tylko kolorystycznych.

Komora nie jest za wielka, tylko za mała, a za wielka to jest cała obudowa. Mnie to wygląda na projekt z kartki papieru, który nie był optymalizowany za pomocą symulacji komputerowych, co w dzisiejszych czasach jest sporym błędem.

No ale właśnie to są projekty z kartki papieru, jak wszystkie inne ich z resztą. I to wprost napisane przecież.

Kupiliśmy kilka STX różnych na testy więc sprawdzimy.
Kurde tylko teraz myślę ze można było kupić w tym samym rozmiarze co metalowe i porównać jeden do jeden.
Sporo firm ma takie modele w ofercie no ale nie słyszałem na żywo. Z drugiej strony czasami mam wrażenie że te wytłoki metalowe dodają coś od siebie i raczej nie w pozytywny sposób...

No ale właśnie to są projekty z kartki papieru, jak wszystkie inne ich z resztą. I to wprost napisane przecież.

mmm z tym jest tak... Ja lubię wszystko przeliczyć i sprawdzić na różne sposoby i zasymulować ale tak naprawdę zaczynam się tym tematem bardziej interesować. Wojtek natomiast musi mieć wszystko o sprawdzone na żywo i to dla niego jest ostateczny werdykt. Jak coś gra subiektywnie lepiej na żywo a jest o 50mm w innym miejscu to całe te symulacje inne cyferki przestają być istotne. No i sprawa dwa jak coś jest zgodne z symulacjami ale nie gra tak jak byśmy chcieli no to jedynym właściwym miejscem u nas dla takiej kolumny jest kontener, który wraca do Mielca gdzie powstaną z niej nowe płyty :) Oczywiście nie przeczę że te symulatory i inne oprogramowanie jest nic nie warte bo tak nie jest, natomiast uważam że ostateczną oceną powinien być odsłuch.

Ostatnia edycja:
Jak czytam o tym, jak to symulacja byla super, a brzmialo zle i trzeba bylo na ucho i oko poprawiac, to mam przypuszczenie graniczace z pewnoscia, ze zadne symulacje nie byly wczesniej wykonane :)

Pewnie że na końcu fine tuning na słuch jest potrzebny. Ale zacząć to trzeba od projektowania. Jeśli symulacja jest OK a gra źle, to do d... z taką symulacją.

A jeśli jedziesz tylko na kartach katalogowych producenta? Ile jest warta taka "symulacja"?

Powrót