Przypomina mi to czasy kiedy Focal oferował kity DIY, między innymi serię Daline które różniły się od komercyjnych JM Lab zwrotnicami. Daline 3.1 był bardzo zgrabnym zestawem, a Focal jako kit wypuścił kit 033 który używał identycznych przetworników ale innej zwrotki. Jeszcze był Kit 544 w konfiguracji MTM, ale grał raczej średnio.
http://sgauge.free.fr/daline.html
na planach Orca Design & Manufacturing z okolic L.A., swego czasu dystrybutora Focal, Cabasse, Raven, dziś tylko car audio.
Pamiętam że kolega był 'zachwycony' ilością 'basu', z takiego małego wooferka. Dla mnie było go zbyt dużo i zbyt wolno, więc przerobiłem budowę zmniejszając komorę, skracając tunel i zmniejszając jego przekrój, tak w stronę komercjalnej Daline. Wylot kanału znalazł się kilka dobrych cm na podłogą. Oryginalnie wytłumieniem była pianka nazywaną Black Hole 5, później użyłem zwykłej 3/4" i jednocalowej pianki by wyciąć rezonanse w tunelu tak by nie zabić basu. Boczna ściana oczywiście była odkręcana by łatwiej dokonać zmian w 'tuningu' TLki. To była dobra lekcja, dziś z użyciem symulacji pewnie poszło by to sprawniej i ciekawiej.
Jak będziesz robił pomiary do zwrotkowania oprócz oddzielnych dla tw i wf, zrób jeszcze z dwoma podłączonymi naraz w fazie i przeciw fazie by łatwiej wyznaczyć opóźnienie niskotonowego poczas symulacji zwrotki. Sygnał rzędu 2.0 V napewno nie spali ci tweetera, a i tak będziesz musiał użyć brakowania więc sygnał będzie powyżej 200Hz. Kiedyś podałem MLS od 10Hz na SB29RDC - nic nie słychać, i oczy mi z orbit wyszły jak zobaczyłem gdy wysokotowy zamienił się w subwoofer - i przeżył z takim wychyleniem.