A jak ten Variovent mierzyłeś? Nearfield?
Si Senior ;]
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A jak ten Variovent mierzyłeś? Nearfield?
Po drugie niewytłumiona zachowuje sie jak wspomniany symulowany bas reflex (widać to w twoich pomiarach).
Po trzecie nie ma wytrzymałości mocowej a zastosowanie varioventu sprowadza sie do obniżenia wypadkowej dobroci układu głośnik-obudowa.
Czyli potwierdza to co napisałem już na samym początku tego wątku. Przy współczesnych głośnikach ta obudowa generalnie nie ma zastosowania. Nikt nie robi OZ z dużym Qtc bo nawet trudno znaleźć odpowiedni głośnik aby popełnić taki błąd. Większość przetworników dysponuje parametrami dającymi rozsądnie niskie Qtc. Stosowanie varioventu w żaden sposób nie poprawi basu a jedynie "upuści" trochę powietrza z OZ przez co zmniejsza sie podbicie w obudowie z wysokim Qtc a w obudowie z niskim Qtc będzie powodować wyłącznie straty.
Kupa szumu o nic, gra prawie tak samo jak OZ tylko, że trochę gożej. Archaiczne rozwiązanie do archaicznych głośników, w zasadzie nie mające współcześnie zastosowania . Ale jak widać nasz ukochany Pogromca musi najpierw stworzyć mit żeby go później żmudnie obalać
Ale jak widać nasz ukochany Pogromca musi najpierw stworzyć mit żeby go później żmudnie obalać
Czyli variovent to nie jest jakis archaizm, jak ale kazda obudowa ma swoje wady i zalety.Co powiecie na pomiar znieksztalcen?
Ktos chce podyskutowac o archaicznych rozwiazaniach?
Pogromca po prostu zbiera material do pracy doktorskiej, bo to nie magisterka i trzeba odkryc cos nowegofajne jest to, że Mu się chce i szuka innych ciekawych rozwiązań.
- niska wytrzymalosc mocowa
Pogromca po prostu zbiera material do pracy doktorskiej, bo to nie magisterka i trzeba odkryc cos nowego
Tak szybko nie odpuszcze, bo mity trzeba gromic, a nie tworzyc. Co powiecie na pomiar znieksztalcen?
A co jest z nimi nie tak?Mnie te pomiary nie przekonują
A nie prościej po prostu zakryć czesc otworów? Np. kawałkiem sklejki?Bede zmniejszal otwor do wielkosci 3/4, 2/4, 1/4 lub 1/3. Musze tylko zrobic drobic takie cienkie blaszki zakrywajace czesc otworow.
A nie prościej po prostu zakryć czesc otworów? Np. kawałkiem sklejki?
Zastanawia mnie jeszcze jak sie ma odleglosc varioventu od glosnika. W takim malym monitorku nie mamy pola do popisu, ale w podlogówce miedzy varioventem umiesczonym za glosnikiem i na dole obudowy moze byc z 80 cm roznicy...
Gdzie na impedancji znajduje sie siodlo typowe dla ukladu basrefleks?
Tak szybko nie odpuszcze, bo mity trzeba gromic, a nie tworzyc. Co powiecie na pomiar znieksztalcen?
Mnie te pomiary nie przekonują
A co jest z nimi nie tak?
ak na prawdę udało ci się tylko obniżyć podbicie kiepskiego głośnika.
I mnie również nie przekonują. Chyba tylko u Pogromcy jakiś low endowy głośniczek potrafi mieć 60dB odstępu harmonicznych od podstawowej gdzie takie wyniki rzadko kiedy osiągają bardzo dobre markowe głośniki, projektowane z myślą o odtwarzaniu niskich tonów, zobaczcie np pomiary Zapha.
A co do tworzenia i obalania mitów to stworzyłeś mit o wyjątkowości obudowy stratnej, jej domniemanych zaletach a jakoś sam udowadniasz kilka postów wcześniej że zalet nie ma!
Stwierdzasz, ze w odsłuchu nie ma różnicy w stosunku do OZ. Nie ma lepszego zejścia, jest nawet gorsze, nie ma poprawy wytrzymałości mocowej. Na siłę próbujesz udowodnić, że ma niższe zniekształcenia
Tak na prawdę udało ci się tylko obniżyć podbicie kiepskiego głośnika. Dobry głośnik pracujący w dobrze dobranej obudowie nie miałby podbicia i stosowalność varioventu byłaby jeszcze bardziej wątpliwa. Więc gdzie są zalety tej obudowy?
Ja na razie nie widzę żadnych poza możliwością eliminacji podbicia w wyjątkowych sytuacjach gdy obudowa musi być bardzo mała lub głośnik ma wysokie Qts.
Robiac jakiekolwiek pomiary thd trzeba tez napisac przy jakich warunkach zostaly wykonane. Jak ktos sobie pomierzy thd dla 0.1W z 1 metra to nawet najtanszy glosnik z STX wypadnie lepiej niz SS za 1000zl